“De Fem” er Nummer9’s serie, hvor eksperter og entusiaster giver fem tegneserierelaterede anbefalinger. Denne gang har vi bedt podcaster Kim (Helt) Schou, der laver podcastet Supersnak sammen med Marvel-Morten, om at give fem anbefalinger til gode podcasts om tegneserier.
Så her er Kim Helts anbefalinger…
En påstand: Hvis man sammenholder antallet af faktiske tegneserielæsere, professionelle tegneserieskabere og antallet af dedikerede podcasts om tegneserier med tilsvarende antal for musik, film, teater eller tv, så er tegneseriemediet langt mere til stede i podcast-lytteland. Der er virkelig mange podcasts om tegneserier, og en del af dem har eksisteret i årevis. Tegneseriefans tog mediet til sig, længe før ”Serial” gjorde podcasts in og mainstream. Podcasts har dermed også for længst overhalet magasiner, fanzines og lignende litteratur som det bedste sted at finde de lange, dybdegående analyser og interviews.
At vælge de fem bedste tegneserierelaterede podcasts er dermed en næsten umulig opgave. Men fem gode og væsentligt forskellige podcasts kan jeg da udpege, så det har jeg gjort. Jeg har valgt fem podcasts i fem forskellige genrer. Jeg har holdt mig til engelsksprogede podcats, så det er først og fremmest shows om tegneserier fra DC, Marvel, IDW, Image, Dark Horse og deslige, der snakkes om i de podcasts, jeg her fremhæver. Kom gerne med flere anbefalinger i kommentartråden nedenfor.
Word Balloon
Lad os begynde i talkshow-genren. Det er her, vi kan lytte til timelange interviews med vores favorit-tegnere, forfattere, farvelæggere, forlæggere og historikere. Der er mange podcasts af slagsen, men det ubetinget bedste tegneserie-talk show af dem alle er „Word Balloon“ med den tidligere boksekommentator og radiovært John Siuntress ved mikrofonen. „Word Balloon“ har slet og ret de bedste samtaler, de mest interessante gæster og den hyggeligste stemning. Siuntress bestemt ikke en kritisk journalist, men han formår at få sine gæster til at slappe af og lukke op. Gå i arkiverne og hør for eksempel hans interviews med Brian Michael Bendis, Neal Adams, Marty Pasko med mange, mange flere.
Hjemmeside: http://wordballoon.blogspot.com/
iFanboy
Anmelder-podcasts er der er endnu flere af. Det er programmer, hvor en eller flere tegneseriefans sætter sig ved mikofonenerne og snakker om ugens nye tegneserier. Se, dét kan ofte blive kedeligt at lytte til, men ikke hvis det er trioen bag ”iFanboy”, der gør det. ”iFanboy” består af Josh Flanagan, Vertigo-læseren med den lidt „finere“ smag og lynhurtige replik, Connor Kilpatrick , DC-læseren, og Ron Richards, tidligere Image-marketingsansvarlig og Marvel-(især X-Men)-fan af første grad. Kemien mellem de tre er formidabel og deres kritik af ugens tegneserier indsigtsfuld og skarp. Stort set hver uge i mere end 5 år har de tre fået mig til at grine og givet mig inspiration til at prøve nye serier af.
Hjemmeside: http://ifanboy.com/
Decompressed
Tegneserieanalyse, den nærmest akademiske tilgang til mediet kan også være spændende at lytte til. Jo, virkelig. Den brittiske tegneserieforfatter Kieron Gillen, kendt for især Phonogram og The Wicket + The Divine (som, hvis du ikke har læst den – kom i gang!) analyserer enten alene eller sammen med en gæst enkelthæfter og enkeltsider. Hvordan formidles handlingen i samspillet mellem tekst og billede? Hvordan udnyttes tegneseriemediets styrker og svagheder? Navne som Will Eisner og Scott McCloud bliver flittigt brugt. Det er ofte en fordel at have læst værket, der diskuteres, men selv hvis man ikke har det, er podcastet altid interessant at lytte til.
Hjemmeside: http://gillen.cream.org/wordpress_html/category/decompressed/
Fatman on Batman
Kevin Smith-comedy er vel efterhånden en sub-genre i sig selv? Den flittige og succesfulde film- og tv-instruktør, tegneserieforfatter, tv-vært og entertainer er ikke altid min kop the. Han gentager sig selv, han snakker for meget og ryger alt for meget hash. Men ak, guilty pleasures. Vi har dem alle. Er man i rette (trætte) humor kan han være svær ikke at grine af og med, Kevin Smith kan nemlig være rigtig skarp, og hans barnlige begejstring for alle ting Batman smitter så let som lus eller øjenbetændelse. Hør f.eks. hans interviews med forfatter Grant Morrisson, Marvels Joe Quesada eller Batman-tegneren Greg Capullo. Absolut lytværdigt. Pletvist dumt. Sjovt.
Hjemmeside: http://www.smodcast.com/channel/fatmanonbatman
Nerdist Comics Panel
Panel-debatter live foran et publikum er noget, ”The Nerdist”-kollektivet er rigtig gode til. Blandt deres mange podcast-kanaler er der to, som er 100% tilegnet tegneserier: ”Comic Book Club”, som optages i New York, og ”The Comics Panel”, som optages I L.A. Sidstnævnte har de mest interessante værter; stand up komikeren Ben Blacker og tegneserieforfatteren Len (Swamp Thing/Wolverine) Wein blandt andre. ”The Comics Panel” er en spin off-serie til ”The Writers Panel”, som handler om at skrive til tv, og derfor handler meget af dette podcast om selve håndværket, skrive- og tegneprocessen. Det er både interessant og underholdende at lytte til.
Hjemmeside: http://nerdist.com/podcasts/nerdist-comics-panel-channel/