Så er der dælme dømt con amore-udgivelse fra Forlaget Zoom. Bare fem år efter Egmonts samlede boks-udgivelse af Franquins hovedserie Vakse Viggo, giver Zoom sig nu i kast med deres version af en komplet version af samme serie. Det bliver vel så – så vidt jeg lige hurtigt kan regne ud – femte version af kontorbuddets samlede eskapader.
Første bind, “Viggo – En kæmpekatastrofe”, i den nye udgivelserække er – modigt nok af forlaget – nummer 13 i den samlede rækkefølge.
Lad os bare for en god ordens skyld opsummere handlingen i denne alle gag-seriers moder: Viggo er bud/kontorassistent på Serieforlaget (det fiktive), men bruger sin tid på alt andet end det, han får sine penge for og kommer som følge heraf konstant ud hvor enten han eller en af hans kolleger ikke kan bunde … eller HELT derud, hvor kontrakterne aldrig bliver skrevet under.
Serien gik oprindeligt i Spirou-magasinet fra sidst i 50’erne og frem til starten af 80’erne, og den blev løbende samlet i albumform. Således også herhjemme hvor “Viggo – en kæmpekatastrofe” første gang udkom på dansk i 1978 på Interpresse, og hvor den dengang var det femte bind i serien. I Carlsen Comics genudgivelse fra 1992 havde albummet stadig samme plads i serien, og i Interpresses (næsten-) samlede luksusudgave fra 1983 samt i Egmonts formindskede kasse-udgivelse fra 2007 lå de nogen-og-40 striber bare sådan sovset ind midt i resten af kronologien.
Med Zooms livtag med serien er det så nok meningen, at give læserne det bedste fra de tidligere fire skud i bøssen og levere løjerne i kronologisk, indbunden rækkefølge. De to hovedkræfter bag udgivelsen, vor hjemlige Franquin-ekspert “to go to”, Mads Stoumann og Interpresse-/Egmont-veteranen Michael G. Nielsen, var også begge rorgængere på Egmonts lettere bizarre formindskede boks-udgave af serien. Ja, faktisk synes den vigtigste halvdel af kolofonen i Egmonts syv-binds-værk at være helt identisk med den, man finder i den nye.
Det er næsten som om, der bag denne version af Vakse Viggo-serien ligger et ønske fra de involverede om at rette op på de ting, man med rette kunne kritisere Egmonts Viggo-boks for.
Væk er i hvert fald det irriterende 3/4-format, hvor flere af Franquins detaljer blev for gnidrede og gik tabt, og hvor man til tider kunne få vand i øjnene af bare anstrengelse for at få det, der så var til at se, med i læsningen. Nu er vi trygt tilbage i albumformatet og i en kvalitet, der yder Franquins spidse pen fuld retfærdighed.
Som noget helt nyt – den måske væsentligste grund til at man som ægte Franquin-nørd kan undskylde overfor sig selv, hustru og sultende børn, at man atter en gang investerer i serien – har man denne gang bevaret alle Franquins tegnede lydord. Brandbiler, der tidligere har ytret det mere danskklingende “Uiuiuiuiuiuiuiuiui!” siger nu i stedet “PINPON”, og når Viggo nyser hårdt og voldtsomt, er det nu med et SINDSSYGT flot “A..A..A…A…A TCHAA”.
Det lyder muligvis som en lam undskyldning for at drikke nok en gang af Viggo-bægeret – og hvis ret skal være ret, er det nok også lige i overkanten at genkøbe serien alene for lydordenes skyld – men det ER en anden og mere lækker og ensartet læseoplevelse af serien, end det nogensinde før har været på dansk.
Og lige så lidt som den undskyldning nok holder i forhold til det genkøbende segment, er jeg heller ikke sikker på, det er nok til grundlæggende at forsvare endnu en helt ny genudgivelse af serien. Jeg tager sikkert fejl, men det FOREKOMMER mig, at Vakse Viggo må være en af de serier, der efterhånden er kommet i så mange oplag og – som nævnt – udgaver, at det må være muligt for interesserede førstegangslæsere at hitte serien antikvarisk. Og jeg har lidt svært ved at forstille mig, hvilke nye købere, Zoom håber at få i folden med denne nye ombæring af Vakse Viggo.
Men som skrevet i første linje, er det her jo nok i bund og grund et con amore-projekt fra de involveredes side, så måske der i virkeligheden ligger mere kærlighed end fornuft bag.
Men hvis det er tilfældet, kunne det have været SÅ lækkert, hvis Zoom havde sigtet lidt højere end bare nok en genudgivelse af det, vi har set så mange gange før. En dansk version af Marsu Productions “Gaston Fac-Similés D’Originaux”, hvor Franquins originale tegninger er scannet ind, og hvor man får et unikt indblik i mesterens arbejdsteknik, havde måske været en mere interessant satsning.
Karakter: 4 af 5
Titel: Vakse Viggo “Viggo – En kæmpekatastrofe”
Tegner/forfatter: Franquin
Oversætter: Freddy Milton
Forlag: Forlaget Zoom
Udstyr: 46 sider i farver, 148,- kroner
ISBN: 978-87-92718-27-3