Forlagsmæssigt bliver der snublet så meget, at det er lige før Cobolt må have skrabet begge knæ, men Thorgal er forhåbentlig for stærk en serie til at falde med. Under alle omstændigheder er nyeste skud på en dansk udgivelse af en stærk europæisk albumserie i samlebind med ekstramateriale klar: Thorgal-krøniken bind 3, Vikinger og guder.
Snubleriet først, for hvis du leder efter bind 1 og 2, så findes de ikke, men udgives – måske – om en årrække, når de øvrige bind er kommet. Forklaringen er, at Cobolt tilbage i 2011 satsede på at udgive serien i samlebind uden ekstramateriale. Navnevalget faldt på det meget lidt logiske ’Thorgal magnum’, eftersom serien blev trykt i formindsket størrelse, gad vide hvem der fandt på det? Deri blev de første seks album i serien trykt i kronologisk rækkefølge. Men efter to udgivelser tørrede dén kilde ud og der skulle således gå fem år, før tredje bind nu er kommet. Denne gang heldigvis i normal størrelse og med ekstramateriale, men alligevel stopper snubleriet ikke. For Vikinger og guder indeholder album 7, 8 og 14 i originalrækkefølgen. Herefter, meddeler forlaget, fortsættes serien ’strengt kronologisk’, med den forklaring at bind 4 skal indeholde hele fem sammenhængende album (9-13) og man derfor har filet lidt på det kronologiske i dette bind. Tiden vil vise, om det er til at leve med, for forhåbentlig står hele krøniken klar i ni bind om føje år, og så kan man måske nok leve med en enkelt kronologisk smutter, selv om det unægtelig virker noget klodset.
Alt dette ændrer dog ikke ved, at den vel allerede klassiske og mange gange prisbelønnede belgisk/polske fortælling om Thorgal Ægirssøn bestemt er en samleudgave værd. Forfatter Jean Van Hamme, der har en del serier på samvittigheden, og Grzegorz Rosinski, der primært har koncentreret sig om Thorgal, ramte plet, da de tilbage i 1977 slog evnerne sammen og skabte en fantasyserie med rod i vikingetiden. Van Hamme trak sig tilbage efter 29 album, men serien kører stadig med Rosinski ved tegnebordet og Yves Sente som forfatter. Dermed har den i knap 40 år udviklet sig til en lang saga i lighed med Prins Valiant, hvor hovedpersonen bliver gift og får børn, der efterhånden overtager store dele af handlingen. Hvor Hal Fosters Prins Valiant hurtigt keder sig i familiens skød, så er Thorgal i stedet en evigt ufrivillig aktør, der helst vil leve i fred og ro sammen med sin familie, men skæbnen og guderne vil ikke lade ham få fred. Derudover kan man oplagt trække nogle paralleller til Superman, da Thorgal på lignende vis er kommet fra det ydre rum, men uden superkræfter, der i stedet er gået i arv til hans børn. Det lyder måske kompliceret og højst urealistisk, men Van Hamme har pondus til at jonglere med disse bolde og etablere et fast sammentømret og højst almenmenneskeligt univers.
Vikinger og guder indeholder 3 album, hvoraf de to (7 og 14 i den originale rækkefølge) består af korte historier og det tredje er eneste ’rigtige’ album med én lang sammenhængende historie. Det betyder dog ikke det helt store, da serien som helhed hænger sammen og hele tiden bygger oven på og udvider kendskabet til personerne og deres baggrunde. Det er heller ikke helt tosset at have album 7 og 14 samlet, da de er med til at ridse henholdsvis Thorgals og Aaricias barndom op. ’Barn af stjernerne’ består af tre historier om Thorgals barndom, og forklarer blandt andet, hvordan han kom til jorden. ’Aaricia’ fokuserer på hans senere hustrus ungdom og viser hvordan de tos skæbner tidligt blev flettet sammen i løbet af fire historier. Begge er med til at fastlægge det mytologiske baggrundsstof for serien og introducerer samtidig personer og temaer, der senere tages op igen og udfoldes i andre album.
Længslens magt er albummet med den sammenhængende historie og klart scoopet i Vikinger og guder. Det er en meget stærk historie om børns fantasi, og første historie om de kræfter, Thorgals søn Jolan senere kommer til at kunne kontrollere. Mens Thorgal er bortrejst fra den ø, hvor familien har isoleret sig fra andre mennesker, savner Jolan en legekammerat. Heldigvis for Jolan dukker den grønhårede Alinoe op. Spørgsmålet er bare, hvor han kommer fra på den ellers øde ø. Det udvikler sig hurtigt i en anden retning end Jolan havde ønsket sig, og som en anden troldmandens lærling har han fået sluppet nogle kræfter løs, han ikke kan kontrollere. Meget utraditionelt på dette tidlige stadie af serien er Thorgal næsten helt fraværende i albummet, men det giver et både spændende og vellykket album, hvor såvel Jolan som hustruen Aaricia i stedet får plads til at udvikle sig.
Ekstramaterialet er ganske interessant, bortset fra en unødvendig side med resumeer af alle historierne i bind 3, men lider også under kun at have deltagelse af Rosinski. Det giver en god indsigt at læse hans overvejelser omkring serien og de tre album i Vikinger og guder, men havde været lige så værdifuldt også at få Van Hammes. Om sine valg af figurer fortæller Rosinski, at han er: ”Tro mod mit første indtryk. Det giver ofte det bedste resultat”. Det samme kan man sige om hans tegnestil, der er meget langt fra at være finpoleret. Der er en grovhed og skitsepræget hurtighed over hans stil, som fungerer rigtig godt, samtidig med han sagtens kan dvæle ved enkeltelementer og være både detaljeret og stringent.
Status her og nu er, at Thorgal krøniken bind 3 er et udmærket sted at starte sit kendskab til serien, hvis man endnu har det til gode. De korte historier har dog ikke samme styrke som de længere og specielt de rigtig lange cyklusser, der blandt andet kommer på banen med de fem sammenhængende nøglealbum i bind 4. Vikinger og guder savner noget af denne sammenhængskraft og giver i stedet spredte puslespilsbrikker til universet og kun ét rigtig godt album. Men status er også, at Cobolt har skudt sig selv i foden ved at udgive de to ’Thorgal Magnum’, der nu gør at samleudgaven starter med bind 3. Og som en detalje kan man undre sig over, at forsiden viser Thorgal i halvtotal med spændt bue, for han er ganske rigtigt en dygtig bueskytte, men det spiller absolut ingen rolle i netop de tre album i dette samlebind.
Titel: Thorgal krøniken bind 3 Vikinger og guder
Karakter: 3/6
Forfatter/tegner: Jean Van Hamme og Grzegorz Rosinski
Forlag: Cobolt
Form: 156 sider i farver, hardcover
Vejl. pris: 348,-
ISBN: 9788770856232
Udgivelsesår: 2016
Udgivelsesland: Danmark