Det hemmelighedsfulde selskab er den eneste serie, som Alan Moore har fortsat fra tiden før bruddet med den kommercielle del af tegneseriebranchen. Århundredets hemmeligheder er trilogien om vores århundrede, der startede med 1910 og nu fortsættes med 1969 om de (knap så) glade 60’eres endeligt.
‘Det hemmelighedsfulde selskabs’ præmis er antagelsen af visse fiktive værker som værende virkelige, og selve selskabet er en supergruppe a la Justice League, sammensat af varierende helte (eller i hvert fald karakterer) fra litteraturen. I 1969, der er anden del af trilogien Århundredets hemmeligheder, består det Mina Harker (Dracula), Allan Quartermain (Haggards helt fra bl.a. Kong Salomons miner) og Orlando (fra Virginia Wolfs roman af samme navn), og handlingen udspiller sig i et England har været udsat for både War of the worlds og Orwells Big Brother-styre.
De tre udødelige hovedpersoner ankommer fra forrige afsnit i serien med Nautilus/Kaptajn Nemos barnebarn til psykedelisk og okkult over-optagede London for at opspore heksemesteren Oliver Haddo, før han igen tager bolig i en ny krop og dermed får en ny chance for at bringe antikrist til verden – hvilket mislykkedes i New York med en ung kvinde ved navn Rosemary, hvis barn døde som spæd. Den slags referencer til eller cameo-optrædender fra tidens mainstream-fiktion fylder qua præmissen meget i serien – og mere i ‘1969’ end i de tidligere afsnit.
Jack Carter, som Michael Caine spillede i den berømte britiske gangsterfilm ‘Get Carter’, har afgørende indflydelse på handlingen, det samme gælder i mindre omfang lignende gangster-karakterer i henholdsvis Richard Burton og Ian McShanes skikkelser. Den britiske superhelt Jack Staffs selvmord omtales i en avisnotits, Kasket-Karl med frue færdes i Londons gader, et medlem af skrækroman-racen Vril optræder i sexshows med menneskekvinder osv. Mick Jaggers rockstjerne-rolle, Terner, i Roegs Performance fra 1970 giver Moore mulighed for at gøre ham til genstand for Haddos søgen efter en ny krop og dermed også at skrive en ny tekst til The Stones’ ‘Paint It Black’, som han gjorde med de kendte numre fra Bertold Brechts musical ‘Laser go pjalter’ i 1910.
Hvor musikteksterne i sidstnævnte reducerede det centrale handlingsspor til en bihistorie, bliver ‘1969’ i højere grad på sporet. Moore har en fin pointe med hippie-bevægelsens tiltagende obskurantisme og nydelsesfetichisme, og kontrasten til de trøstesløse, sortmalede 70’erne i albummets epilog, hvor festen er forvandlet til tømmermænd og bitter fortrydelse, er da også intellektuelt tilfredsstillende – som vores egen krisetid, efter den mentale boble af fremtidsforhåbninger og overdreven optimisme bristede.
Alligevel forbliver det hele underligt uforløst. Selve handlingssporet er ikke voldsomt interessant i sig selv, og dét, der skulle være interessant – tidsbilledet – fremstår fragmenteret og lidt fortænkt, som en lukket fest, hvor d’herrer Moore og O’Neill alene genskaber deres ungdoms Swinging London. Det er da sikkert sjovt at finde frem til (og tegne) alle de mere eller mindre obskure referencer og cameo’er, lige som det sikkert er sjovt at sende klassiske romanfigurer på syretrip eller lade dem dyrke homo-sex. Men det er, efter min mening, ikke nær så sjovt at læse.
Århundredets hemmeligheder forventes afsluttet med 2009, der skulle udkomme i 2013. Den nærer jeg stadig visse forhåbninger til – bl.a. foranlediget af den ikke direkte navngivne, men bestemt ikke obskure cameo-optrædende, som Haddos ånd ender med at tage bolig i. 1910 var løfterig, og trilogien kan stadig nå at blive god, med den rigtige afslutning. Blot bærer ‘1969’ lidt for meget præg at være et carrier-afsnit uden større selvstændig relevans.
Og så er jeg desværre nødt til at bemærke, at Fahrenheits oversættelse ikke ligefrem sælger den danske udgave af serien. Ja, det må være en pokkers arbejde især med de sangtekster, men der er altså meget andet, der også halter: For mange direkte oversættelser, hvor de oprindelige replikker skinner igennem, og for mange småfejl, der burde være luget ud af den redaktionelle gennemgang.
Det er, som man vist siger nu om dage, bare ikke godt nok.
Karakter: 3 ud af 5
Titel: Det hemmelighedsfulde selskab: Århundredets hemmeligheder 2 – 1969
Forlag: Forlaget Fahrenheit
Forfatter/tegner: Alan Moore/Kevin O’Neill
Format: Hardcover, farver, 72 sider
Pris: 149,50 kr.
Udgivelsesår: 2011
Udgivelsesland: Danmark
ISBN: 978-87-92320-18-6