De tidlige striber af avisstriben Eks Libris fra Weekendavisens bøger-tillæg er udkommet. Her får vi Sussi Bech i samarbejde med forfatteren Mette Finderup, og vi får et indblik i, hvordan Eks Libris er vokset op til den form, den har i dag. Felix Kühn Paulsen har set lidt nærmere på ”Eks Libris: Tænk på signalværdien”.
Grådige politikere, forsmåede digtere, kiksede boghandlere og forlæggere, der kæmper en ynkelig kamp for at holde skuden oven vande. Eks Libris er kort sagt et satirisk portræt af den danske litteraturbranche. Placeret i weekendavisens ugentlig bogtillæg er serien vel at betragte som en lille dosis påtvungen selvironi til de læsere, der oftest selv er en del af denne verden. Heldigvis handler Eks Libris også om mennesker, og dem kan vi jo alle grine af.
Sammenlignet med de senere striber forfattet af Frank Madsen (som er anmeldt her på Nummer9.dk) finder vi i disse tidlige striber ikke mange direkte møder med kendisserne fra den danske bogbranche. I stedet er der skabt en række alter egoer og generelle klichéer over de forskellige typer. På den ene side betyder det, at bogen ikke taber så meget i manglende aktualitet i forhold til sin oprindelige placering, men på den anden side taber den en del på bare ikke at være lige så skarp og aggressiv som de senere striber. Det er simpelthen ikke lige så sjovt, som det senere blev.
Det går ofte for langsomt. Helt op til 8 ruder, der munder ud i en klichefyldt pointe, der skal spidde én eller anden del af bogbranchen. En pointe, der bestemt ikke kan strække et grin til mere end lige knap en enkelt rude. Når det er værst, minder det faktisk om en middelmådig karikaturtegning – strukket alt for langt ud. Som i titelstriben med de to ministre, der brokker sig over forslaget om at fjerne ministerpensionen, alt imens de går fra det ene luksusmåltid til det andet. Til sidst foreslår den ene, ”apropos finanskrise”, at man jo kunne fjerne kunstnerstøtten. Politikere er grådige og har det for godt. Og de vil egentlig bare gerne af med de skide kunstnere. Når det sådan blot bliver fingerpegende, er det ikke længere sjovt. (side 66)
Det er dog samtidig tydeligt, hvor meget der sker i løbet af de ca. 60 striber. Karaktererne bliver mere og mere selvstændige, og humoren begynder at fungere på flere planer. Når det lykkes rigtigt, griner vi både af hele branchen som sådan, og vi griner, måske mere hjerteligt, af de personer, vi efterhånden har lært at kende. I de allerbedste striber er satiren skjult snedigt under dække af en personlig fortælling om de enkelte karakterer. Som i striben, hvor den skabsromantiske boghandler har stjålet lommefilosofiske postkort, skrevet længselsfulde poetiske citater på dem og gemt dem i biblioteksbøgerne. Dem finder bibliotekaren med knolden i nakken, og hun drømmer sig langt væk til hin romantiske litterat. Under denne sukkersøde romance befinder sig et ganske fint billede af den danske sommers ferielæsning eller manglen på samme. (side 55)
Er Eks Libris en ugentlig satire over diverse spredte udsnit af den danske bogbranche eller er det en fortløbende fortælling om Lise, Annika, Finn, Ole, bibliotekarerne, boghandlerne og de andre personer? På en måde vil Eks Libris være begge dele, dengang såvel som i de senere striber, og det er tydeligt, at denne balance ikke er særlig nem.
”Tænk på signalværdien” bærer præg at skulle finde sit ståsted og sin tone, og jeg vil altså mene, at det først for alvor er lykkedes, efter Frank Madsen har overtaget. Men der er dog ingen tvivl om, at disse striber lægger grundlaget for Eks Libris‘ tone og humor såvel som persongalleri.
Dette kommer tydeligt til syne i den lille ekstra udgivelse, som forlaget Eudor er kommet med (og som vist allerede er udsolgt?), nemlig “Mis med de store Kugler” af Biker-Bjarne; en karakter fra de senere striber. Selve det at lave en ægte udgivelse af et…øhh…fiktivt værk (de akademiske definitioner kommer på overarbejde her!) er allerede ret skægt. Og det bliver ikke mindre skægt af, at værket er den temmelig fordækte, men ret ligefremme børnebog om Mis, der er ualmindeligt populær hos damerne vis a vis hans ualmindeligt store kugler.
Biker-Bjarne er en forfriskende satirisk figur, der peger grimt og præcist på nogle af børnelitteraturens problematikker. Vi har for få Biker-Bjarner i landet, men vi vil helst heller ikke have flere. Det er sjovt – det er, hvad det er. Og det er det især, fordi både Frank Madsen og Sussi Bech tydeligvis har moret sig kosteligt med at lave denne lille bog.
Karakter: 2/5
Værkets Titel: Eks Libris: Tænk på signalværdien!
Seriens titel: Eks libris
Forlag: Eudor Comics
Forfatter/tegner: Mette Finderup/Sussi Bech
Farve og form: Farve og softcover
Sidetal: 68 s.
Pris: 129,50
ISBN: 978-87-987796-4-3
Udgivelsesår: 2013
Udgivelsesland: Danmark
Karakter: 3/5
Værkets Titel: Mis med de store kugler
Seriens titel: Eks libris
Forlag: Eudor Comics
Forfatter/tegner: Frank Madsen/Sussi Bech
Farve og form: Farve og softcover
Sidetal: 16 s.
Pris: 34,50
ISBN: 978-87-987796-5-0
Udgivelsesår: 2013
Udgivelsesland: Danmark