Chester Browns “Mary Wept” undersøger prostitutionens og lydighedens rolle i biblen.
En tegneserie om, at den helligholdte Jomfru Maria slet ikke undfangede Jesus Kristus ved guddommelig indgriben, men derimod var prostitueret, lyder nok for nogen som en lidt dum provokation for dens egen skyld. Og at Chester ”Paying for it” Brown er ophavsmand til værket kunne godt få andre til at tænke, at der er tale om et personligt retfærdiggørelsesprojekt uden større bund i bibelhistorien. Men selv om sidstnævnte ikke helt kan afvises, så ville begge indskydelser være grove og unødvendigt forhåndsudelukkende afvisninger af værket ”Mary Wept Over the Feet of Jesus”, som givetvis vil blive opfattet provokerende, polemisk, idiosynkratisk, blasfemisk og andet alt andet end godt af ganske mange, men som bestemt ikke kan beskyldes for at være ubegavet, uoprigtigt, uoriginalt eller – fra et lægmandssynspunkt som undertegnedes – andet end særdeles bibelkyndigt i kanonisk, apokryf og historisk forstand.
Chester Brown er trods sit bekendelsesskrift om vanemæssigt at betjene sig af verdens angiveligt ældste erhverv et kristent menneske, der helt ubetinget tror ikke bare på en eller anden højere magt, men også på dennes menneskelige skikkelse i form af en jødisk født prædikant, der skulle have levet for ca. 2000 år siden i det nuværende Israel/Palæstina. Han er ikke dog ikke mere bogstavtro, end at han medgiver, at biblen er et menneskeskabt værk, at der er blevet redigereret og fravalgt og omskrevet i frembringelsen heraf, og at den historiske Kristus derfor skal stykkes sammen og fortolkes og til tider digtes frem af forskellige kilder, ikke alle inkluderet i den tekstsamling, vi i dag kalder Biblen.
Og det er her, det interessante opstår, fordi Chester Brown rent faktisk har sat sig ind i stoffet, primær- såvel som sekundærkilder, i en sådan grad, at han er i stand til at komme med ikke bare selvstændige, men også ret sammenhængende og meningsfulde bud på, hvad Jesus egentlig ville have folk til at forstå, hvad man har tænkt, da man skulle stykke historien om ham sammen, og hvordan dele af den måske har lydt, før det forelå i endelig, konsensus-redigeret udgave. Han genfortæller i mere eller mindre tekstnær udlægning fabler og lignelser fra både det nye og gamle testamente, mest afgørende Jesu lignelse om ”de betroede talenter”, så der skabes en rød tråd igennem dem og en dramaturgisk logik inden i dem, der på sin vis er mere meningsfuld end kanon, og ikke mindst gør det centrale budskab i det nye testamente endnu skarpere, mere konsekvent og mere yderligtgående.
Det er i sig selv en opsigtvækkende præstation, når taket er på nogle af de mest læste og udlagte tekster i verdenshistorien, og giver rimelig meget baghjul til at tweake Daredevils originstory, så den spiller bare lidt bedre i lyset af det nye årtusinde. Men det ville præcis lige som origintweakingen kun være i orden, hvis det skete med respekt for oplægget, og det gør det i dette tilfælde til overmåde. ”Mary Wept” er, og nu skal jeg selvfølgelig passe på, hvad jeg skriver som ikke-troende og ikke engang helt overbevist om, at mennesket Jesus var en historisk person, i overensstemmelse med ånden i Jesu liv og levned og lignelser.
Når Chester Brown kalder hans mor en luder, så er det ikke ment som en fornærmelse – tværtimod er det med dyb respekt for manden, det guddommelige og det hellige budskab, at fortolkningen fremsættes. Jeg tror ikke på Gud. Men jeg vil hellere tro på den gud, Chester Brown tror på, og som han fremmaner et ret overbevisende billede af i denne tegneserie, end jeg vil tro på den gud, som Marie Krarup eller Iben Tranholm eller Ted Cruz tror på: Ikke fordi den er så grundlæggende anderledes – ”Mary Wept” omstøder ikke biblen; accentuerer bare nogle allerede tilstedeværende aspekter lidt anderledes – men fordi djævelen ligger i detaljen, i dette tilfælde det djævelske i de bortredigerede detaljer, såfremt Brown har fat i den lange ende.
Om han har det, synes jeg ikke, man som læser skal snyde sig selv for at tage stilling til. Tegneserien er på 270 sider, heraf ca. 80 tætskrevne noter om baggrunden og rationalet bag udlægningerne, og giver dermed rig mulighed for bedømmelse på den front. Men derudover fungerer den også som tegneserie og kan sagtens læses med fornøjelse uden at nærlæse hele baggrundsmaterialet – man skal bare lige sørge for at få Browns udlægning af Jobs historie, som gemmer sig her, med. ”Mary Wept” er ud over at være interessant og relevant læsning, der beskæftiger sig med en del af fundamentet for hele vores kultur, også ret underholdende, stramt tegnet og fortalt og først og fremmest gennemarbejdet og -tænkt. Uanset om man er troende eller det modsatte, så er det her et vigtigt værk. Ja, undertegnede vil nok gå planken ud og udnævne det til et lille mesterværk.
Karakter: 6/6
Titel: Mary Wept Over the Feet of Jesus
Forfatter/tegner: Chester Brown
Forlag: Drawn & Quarterly
Format: 270 sider, s/h
ISBN: 978-1-77046-234-2
Udgivelsesår: 2016
Udgivelsesland: USA
Vejl. pris: 190,- kr.