Brian K. Vaughan er tilbage efter en længere pause fra tegneserier. Og heldigvis er han i fin form med den genreknusende science fiction-serie, Saga.
Vaughans nye epos ser ud til at være præget af to store begivenheder i hans liv: Det at blive far og… da han så Star Wars første gang.
Saga er ligesom Star Wars en lidt excentrisk blanding af science fiction og fantasy. Robotter, laservåben og interplanetariske stridigheder eksisterer side om side med trolddomskunst og rumskibe, der bogstaveligt talt vokser på træerne. Historiens fortæller hedder Hazel, og hun fødes på seriens allerførste sider. Hendes forældre er den seje Alana og den lidt mindre seje Marko, der begge er født ind på hver sin side i en intergalaktisk krig, der har hærget hele galaksen så længe nogen kan huske.
Der er med andre ord tale om en slags Romeo og Julie-historie, hvor Julie er en storbandende og kradsbørstig krigerkvinde med vinger, og Romeo er en venlig, men alligevel effektiv eks-kriger med horn i panden og et sværd, han ikke ønsker at bruge længere. De to er på flugt fra begge de stridende parter i krigen, og det er ikke småting, de må flygte fra. Dette første bind introducerer figurerne, seriens univers og omhandler den nye families forsøg på at flygte fra den planet, hvorpå Hazel fødes.
Vaughan har været inaktiv på tegneseriefronten i de senere år, hvor han i stedet har koncentreret sig om film og tv. Før det skabte han vildt underholdende mainstreamtegneserier med en personlig kant i titler såsom Y – the Last Man, Ex Machina, Runaways og Bagdads Løver. Hans tilbagevenden har udløst et lettelsens suk af episke proportioner over hele det tegneserieelskende internet, og det især fordi han ikke skuffer. Han gør comeback med en værdighed og originalitet, der er de færreste undt.
Det er en smagssag, om man synes om den meget nutidige dialog i serien eller ej. Normalt tales der noget mere højtideligt og højpandet i fantasy, men Vaughan lader sine figurer bande på flydende nutidisk, og mange situationer er som taget ud af vores hverdag. F.eks. sidder en bifigur på et tidspunkt og brokker sig over, at han ikke kan få signal på sit håndbårne kommunikationsapparat. Det er både fjollet og befriende, og som alle ved, så handler al science fiction om den samtid, hvori det er skrevet, så jeg køber den. Desuden er Vaughan altid mand for en skarp one liner og et overraskende beskidt stykke dialog.
Det er IKKE en børneserie, som vi her har med at gøre. Det skal lige nævnes oven på al den snak om Star Wars. Der er dømt grafisk sex (under et besøg på et rumhorehus enddag MEGET grafisk – svesken kommer i den grad på disken!) og ekstrem ultravold. Et billede af en androide med en computerskærm i stedet for et hov ed, der er ved at tage sin androidekone bagfra, kommer jeg sent til at glemme. Det er både sjovt og meget forstyrrende. Tak for hovedpine, Brian K. Vaughan.
Netop denne robot med navnet Prince Robot IV er i øvrigt min yndlingsfigur i serien. Han er sendt ud for at jage vores to helte, men vil i virkeligheden hellere være hjemme hos sin gravide kone. Der er noget melankolsk og lidt elskeligt ved den royale robot, men jeg tænker, at det nok kommer til at ændre sig. Skillelinjen imellem god og ond er en stor gråzone, og selv dusørjægeren The Will, der også jager vores to hovedpersoner, skildres som et menneske med både dårlige og gode sider. Og det selvom Hazel i sin fortællestemme kalder ham for et monster.
Serien er altså et comeback for Vaughan, men den er i den grad også et gennembrud for tegneren og farvelæggeren Fiona Staples. Hendes streg er løs, men også præcis, og hendes figurdesigns er originale og overraskende. Der er noget surrealistisk ved dette univers, hvor alt er både genkendeligt og fremmedgørende, og her er det især Staples, der sætter dagsordenen. Hun mestrer også det underspillede ansigtsudtryks svære kunst og tilføjer på denne måde historien mange fine nuancer. Derudover er det befriende at hendes farvelægning er for fuld skrue med pastelfarverne i stedet for at drukne i skygger og mørke som så mange andre voksentegneserier.
Saga er kun lige begyndt, og det er et stort brød, Vaughan og Staples her har slået op. Man fornemmer, at man ikke engang har set hele toppen af isbjerget endnu, så mon ikke Hazel, Marko og Alana vil være med os i mange år fremover. Jeg glæder mig til rejsen.
Karakter: 4 af 5
Titel: Saga volume 1
Forfatter/tegner: Brian K. Vaughan og Fiona Staples
Forlag: Image Comics
Udstyr: Softcover i farver, 160 sider
Pris: 80 kr
Udgivelsesår: 2012
ISBN: 978-160706601
Udgivelsesland: USA