Menneske!
Menneskets udvikling fra primat til homo sapiens leveres på bedste populærvidenskabelige vis til en ung målgruppe, der får en underholdende historie sideløbende med viden om menneskelivets opståen.
Som guide i tegneserien Menneske! har Susan Schädlich, Bea Davies og Michael Stang valgt den kønsneutrale Tali, der vil overraske sin bedstemor til hendes 80-års fødselsdag. Tali vil nemlig sørge for en historisk familiefest ved at samle alle de slægtninge fra menneskearten, der har ledt frem mod vores nuværende og suverænt dominerende art.
Det kræver naturligvis særlige evner, så ved hjælp af Xyzo, en digital hjælper, kan Tali rejse i tid og hente vores forfædre med til nutiden. Denne usandsynlige præmis skal man lige acceptere, før historien kan gå i gang. Fordelen er naturligvis, at Tali kan rejse millioner af år tilbage i tiden og møde sine fjerne slægtninge i levende live. Over ni kapitler tager Tali derfor på ”mission storfamilie” for at finde de levende forfædre bag kendte og mindre kendte fossiler, der er fundet af palæontologer gennem de sidste århundreder. Hvert kapitel foregår i en tidsperiode, hvorfra der er gjort et markant fund af en art, der udgør en brik i det puslespil, der har ført til vores nuværende homo sapiens.
Denne historie er formidlet i klassisk tegneserieform, hvor Tali stifter bekendskab med fx Toumaï, Lucy, Turkana-drengen og neanderthaleren. Det er udført med enkle letlæselige tegninger med runde, bløde former. Personerne er konstant i fokus, mens baggrunde er hastigt udført, selv om de i sig selv kunne have været en del af attraktionen, når verden for millionvis af år siden gengives. Denne del af Menneske! er med tegninger i rammer og en stemningsgivende farvelægning, hvorved det adskiller sig fra den anden halvdel af formidlingen i Menneske!
For samtidig med Talis historie, bliver der løbende forklaret, uddybet og givet faktuelle oplysninger om alt fra fossiler, palæontologi, evolution, menneskets vandringer på jordkloden og meget, meget mere. Disse er holdt i mere afdæmpede blå og lilla nuancer, så de klart adskiller sig. Ofte får de halvdelen af en side, men der er også hele opslag med fokus på en forklaring af et enkelt emne, ligesom de forskellige arter hver for sig får en hel side, hvor deres karakteristika er forklaret. Her skal jeg lige indskyde, at min egen viden på området er helt på et helt overordnet plan, hvorfor jeg ikke har forudsætninger for at vurdere, om der nogle gange bliver hugget en hæl eller klippet en tå mere end godt er.
Bogen er trykt med en speciel gul neonfarve, der ”skinner særligt kraftigt under UV-lys”. I den ideelle verden, kommer børn til at sidde under dynen og læse Menneske! med en UV-lygte, mens de bliver både underholdt og klogere på vores menneskeart. Jeg har dog ikke selv haft mulighed for at teste det, og måske burde tegneserien i virkeligheden sælges med en tilhørende UV-lygte, hvis effekten for alvor skal kunne bruges.
Det er i samspillet imellem Talis historie og den parallelle populærvidenskabelige formidling, at styrken i Menneske! ligger. Hele tiden kan man få mere at vide om de palæontologiske fund fra den periode, som Tali besøger. Det er sjovt fortalt og i øjenhøjde med målgruppen af nysgerrige børn. Her eksemplificeret ved tommelfingerreglen om datering ud fra jordlagenes placering: ”Jo længere nede noget befinder sig, jo ældre er det. Ligesom i din skoletaske: De ting der ligger allernederst, har været der længere end de ting, der ligger længere oppe.” Ude i siden er der tegnet et tværsnit af en skoletaske, hvor der øverst ligger en slikpose og nederst et æbleskrog. Menneske! kan godt bruges som højtlæsning for børn i førskolealderen, men er endnu mere oplagt, når de selv har knækket læsekoden.
Forhåbentlig er tiden ikke løbet fra naturvidenskabelig formidling i bogform til børn. For Menneske! fortjener at blive et hit med sin måde at koble fakta med fiktion. Den dovne eller mindre nysgerrige læser kan sagtens ”nøjes” med at læse tegneserien med Talis historie; der er bare så meget mere at hente, hvis man tager de omgivende uddybninger med.