Jonathan Hickman og Nick Pitarras Manhattan Projects er en kontrafaktisk science fiction-røverhistorie om gale nazi-videnskabsmænd, rumvæsener, dommedagsmaskiner og dødsbuddhister.
The Manhattan Project var som bekendt det amerikanske forskningsprojekt, der førte til konstruktionen af de første atombomber. I Hickmans fortælling er atomprogrammet kun et dække for de virkelig spændende projekter, pluralis, som finder sted dybt under jorden i hemmelige laboratorier. Persongalleriet er det samme, stort set alle karakterer var med i det rigtige Manhattan Project, men de har lige fået et tvist mod det absurde, ekstreme og groteske.
Lederen af projektet er General Leslie Groves, en cigarettyggende, våbenglad ærkegeneral med håndgranater ved siden af sildesalaten på det svulmende bryst. Man tænker på den paranoide (skingrende vanvittige), kropsvæske-fokuserede general i Stanley Kubricks mesterværk fra 1964 med den mundrette titel “Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb”, der i øvrigt har været brugt flittigt som inspiration for Manhattan Projects, også i kraft af den gakkede videnskabsmand Dr. Strangelove, der lægger urmaterie til Hickmans videnskabsmænd.
Historien starter med Dr. Oppenheimer, den verdenskendte fysiker, der udtalte de berømte ord ved detonationen af verdens første atombombe: ”Now I am become Death, the destroyer of worlds”. I Manhattan Projects parallelunivers er den gode Julius Oppenheimer blevet erstattet af sin onde og sindssyge tvillingebror Joseph. Joseph har fortæret sin bror, og fortsætter med at fortære fjender for at optage deres viden og kræfter. De to brødres historie oprulles i parallelle spor farvet henholdsvis blå og røde.
I de hemmelige laboratorier finder vi også Albrecht Einstein, et alkoholiseret geni, der tilbringer sin tid med at stirre på en monolit, der ligner noget fra “2001: A Space Odyssey” (ok, sidste Kubrick-reference) og taler i et tysk-læspende sprog med masser af z’er. Dr. Werner von Braun, raketgeniet, der først sendte V2-raketter ind over London og siden rumraketter til månen. I paralleludgaven er Braun udstyret med en mægtig cyborgarm, der har mange tricks oppe i ærmet. Inden afhopningen er han en del af Himmlers esoteriske forskningsenhed, der selvfølgelig holder til på et gammelt slot. Og mon ikke armen og slottet er et nik til Mike Mignolas Hellboy?
Af andre personager nævnes i flæng: Præsident Franklin D. Roosevelt genskabt som den kunstige intelligens FDR AI, den første mand i rummet – hans eneste kvalitet – Yuri Gagarin, rumhunden Laika (med påmonterede maskingeværer), Harry Daghlian, der i virkeligheden døde af stråling, og som her er et højst radioaktivt skelet i en isoleringsdragt osv. osv.
Hickmans overophedede hjerne spytter den ene idé efter den anden ned på papiret, og serien bliver et fantastisk sammensurium af gale indfald. I episoderne, der finder sted under krigen, sender zen-drevne dødsbuddhister benzin-drevne robotsamuraier gennem en japansk Torii-port…den lader vi lige stå lidt. Og ellers står den på andre dommedagsvåben, en aggressiv race af rumvæsener, en AI, der går amok, og rejser i tid og rum. Det er en fornøjelse at lade sig overvælde af Hickmans indfald, selvom man godt kan savne en større historie, der binder det hele lidt sammen.
Manhattan Projects er smukt illustreret af Nick Pitarra, hvis krøllede, organiske streg fanger tonen i historierne nær noget perfekt. Især udmærker serien sig ved de store tableauer, hvor man længe kan sidde og gå på opdagelse i detaljerne, de ikoniske forsider, som desværre ikke er med i trade paperbacken, og Jordie Bellaires suveræne farvelægning. De føromtalte blå og røde farveskemaer, bruges også generelt som en etisk indikator på det gode vs. det onde, som i høj grad er nøgletemaet i tegneserien.
The Manhattan Projects anbefales til alle, der er interesserede i alternative history, kontrafaktisk fabulering, problematisering af videnskabens hovedløse jagt efter ny viden og mere magt, dommedagsmaskiner og aliens – og dem, der bare gerne vil se en barbrystet Einstein med et maskingevær.
Karakter: 4/5
Titel: The Manhatten Projects TPB 1 og 2
Forlag: Image Comics
Forfatter: Jonathan Hickman
Tegner: Nick Pitarra, Jordie Bellaire (farver)
Form: Trade paperback, 144 og 152 sider, farver
Pris: 7,69£
Udgivelsesår: 2012 og 2013
ISBN: 9781607066088 og 9781607067269