“Om Magi – Moores lille sorte” af Alan Moore og Jay Babcock
Hvis man kunne tænke sig at læse Alan Moore fortælle om magi, kunst og psykoaktive svampe, går man ikke galt i byen med denne lille sorte bog.
Alan Moore (f. 1953) behøver næppe nærmere introduktion. Med sine hovedværker ”Watchmen” og ”From Hell” har han efterladt et uudsletteligt aftryk på tegneseriehistorien. Det okkulte har altid optaget ham, noget ikke mindst ”From Hell”, der er fuld af frimurerparanoia og esoteriske ritualer, vidner om, men før den 7. januar 1994 – kort efter Moore var fyldt 40 – var han kun optaget af magi på et teoretisk plan.
Den 7. januar 1994 mødte Alan Moore ”en dæmon fra Goethia, der første gang er nævnt i Tobits bog i de apokryfe skrifter” i et ritual udført med en gruppe medsammensvorne. Citatet ovenfor er Alan Moores eget, og stammer fra en ny interviewbog udgivet af forlaget Fahrenheit. Her får Moore lov at udfolde sine tanker om magi og kunst i samtale med Jay Babcock.
Ifølge Moore hænger kunst og magi sammen. At ændre folks følelser igennem kunsten er ifølge Moore en magisk handling. Kunst er derfor den mest magtfulde magi. F.eks. er den middelalderlige barde som laver en spidende satire over en konge der bliver husket i hundredvis af år, langt mere frygtindgydende end en troldmand der forbander kongens ko.
Moore gør rede for kunstens historiske tilknytning til magi, som fx Picassos og Duchamps forsøg på at male ”den fjerde dimension”, eller renæssancens blanding af videnskab og alkymi. I dag har videnskaben, som magiens ”utaknemmelige snotunge”, taget afstand fra magien.
I centrum af Moores magiske system står Kabbalaen, det esoterisk-jødiske system der bruges til at beskrive al eksistens, og som Moore beskriver i tegneserien ”Promethea”. Det består af et træ med 10 sfærer eller sephiroth, forbundet med 22 stier. Samtidig er hans magiske system helt hans eget, sammensat af det, han har kunnet bruge fra forskellige steder. Magiske demonstrationer er ikke forbeholdt en lukket cirkel af mennesker i et mørkt rum, men frit for alle at besigtige og vurdere. Det kommer fx til udtryk i hans spoken word-seancer med gruppen The Moon and Serpent Grand Egyptian Theatre of Marvels, som er udkommet på CD.
Ifølge Moore er religionen et sprog, mens magien er lingvistik, og altså fundamentet for alle religioner. Magien handler, modsat organiseret religion, ikke om at tro, den handler om personlige (gnostiske) erfaringer med det spirituelle – ”Tro er for tøsedrenge” som han siger. Han beskriver her den hermetiske lære, hvor alle religioner anses som udsprunget af den samme guddom. Magi er for Moore ikke en eskapistisk flugt fra hverdagen, tværtimod er hver eneste begivenhed i hverdagen magisk.
”Om magi” er en glimrende lille bog, hvor Alan Moore virkelig får plads til at udfolde sig. Han er ekstremt vidende og er en gudsbenådet (djævlevelsignet, museinspireret?) fortæller, der har ordet i sin magt. Selvom ”Promethea” var en yderst imponerende serie, blev den, efter min mening, en smule for foredragsagtig sine steder. Det klæder Moore at udtrykke sig om magi i en ikke-fiktiv form. Derfor kan man også kun se frem til en varslet ny bog om magi fra Alan Moores hånd – ”The Moon and Serpent Bumper Book of Magic” – der skulle udkomme på forlaget Top Shelf i år.
Nogle ord skal også sige om udgivelsen. Undertitlen – Moores lille sorte – er naturligvis en reference til Maos lille røde bog om kommunisme. Som det værk, er ”Om magi” i et praktisk lille format, så man altid kan have den i skjortelommen – eller rettere robelommen. Den er desuden forsynet med et glimrende ordforklarings-afsnit. Bogen er fint oversat af Rikke Platz Cortsen, hvad den er oversat fra fremgår ikke, men Fahrenheit oplyser at det er fra et interview i Arthur Magazine #4, maj 2003. Du bør købe denne bog, og altid have den på dig, hvis den sorte garde skulle komme forbi.
Christian Jess Rasmussen
Karakter: 4/5
Værkets titel: Om Magi – Moores lille sorte
Original titel: Magic is Afoot: A Conversation with Alan Moore about the Arts and the Occult
Forlag: Forlaget Fahrenheit
Forfatter: Jay Babcock interviewer Alan Moore for magasinet Arthur
Oversætter: Rikke Platz Cortsen
Farve og form: s/h og hardcover
Sidetal: 104 sider
Pris: 79,50 kr.
ISBN: 978-87-92320-06-3
Originalt udgivelsesår: 2003
Aktuelt udgivelsesår: 2010
Originalt udgivelsesland: USA
Aktuelt udgivelsesland: Danmark