Jeg tror ikke, det bliver nødvendigt at lede ret meget længere efter spidskandidaten til prisen for årets danske tegneserieudgivelse. Mårdøn Smets “Stig & Martha”, der efter flere år i den forlagsmæssige rugemaskine nu er udkommet på Aben Maler, er ikke bare en titeludfordrer, den er sgu feltets Muhammed Ali … eller om ikke andet dets magre, barbrystede negerpige med boksehandsker.
At koge de episodiske historier ned til noget, der bare tangerer et brugbart handlingsreferat, er omsonst … men et forkølet forsøg værd: De to titelfigurer er skæbnens og tegner Mårdøn Smets små kludedukker, der kastes ud i ordløse eventyr. Nogle af et enkelt opslags længde, andre strækker sig over flere sider. Der er ingen logik i, hvor de dukker op, hvilken alder, de har, eller hvad de laver. De er katalysatorer for Smets højpandede lokumsfortællinger og lavpandede filosofi-fabler, hvor der det ene sekund causeres over forbrugersamfundets amokløb og det næste gøres en hyggelig stund ud af glæden OG sorgen ved som børnelokker at opdage det sjove ved legepladser.
“Stig & Martha” er, den umiddelbare toilethumor til trods, lige et par lag dybere, end kaskaderne af bæ, vold og sæd synes at vidne om. Mårdøn Smet har et mål med modbydelighederne, og efter at have dechifreret Smets tegninger (den tager vi lige om lidt), føler man faktisk at have fået mere end bare et godt grin over grimme pikke med fra læsningen. Uden at moralisere serverer Smet små moraler med hver historie.
Ikke at man nødvendigvis bliver ret meget klogere eller et bedre menneske af at læse “Stig & Martha”, men ét eller andet HAR Smet rørt i en, når man kan sidde og fange sig selv i med tårer i øjnene og hovedet lidt på skrå at sige “Nååååååååååh”, når Stig – efter at have onaneret til snuffvideoer – finder ud af, at hittehunden, han troede, han skulle aflevere tilbage til dens rette ejermand, godt kan blive boende.
Og så det med stregen. Jeg er sikker på, Smets snirklede, overkarikerede og svært-aflæselige streg vil hægte den almindelige serie-oser af. Stig & Martha kræver noget af læseren. Næsten for hver ny historie skal man lige have hjernen i rette gear, før man fanger rytmen og logikken i stregen. En streg der heller ikke albummet igennem er konsistent, da de ældste striber har mere end tyve år på bagen, mens de nyeste er lavet til selve udgivelsen.
Det er lige før, det er fysisk anstrengende læsning, men der er noget svært tilfredsstillende ved at gå på opdagelse i det smetske tegneflow.
Først at finde ud af, hvordan man skal angribe siden for ikke at få kortsluttet øjne og hjerne, og dernæst at blive revet med bølgerne af bizarre streger, der ikke altid slutter deres rul lige der, hvor man normalt ville have forventet det, for så til slut at opdage, hvad fanden det egentlig er, man kigger på.
Og SÅ bliver man sgu glad, når man kan se, HVOR meget liv, sjæl og kærlighed, der gemmer sig i de labyrintiske streger.
Pantomimeserien om den lille dreng Stig med det kolossale hoved og propelhat og hans fra-tid-til-anden følgesvend, den sorte pige Martha, begyndte i Fahrenheit tilbage i begyndelsen af 90’erne. Gennem de mellemliggende 20 år frem til i dag har Mårdøn Smet med ujævne mellemrum ladet en ny “historie” med de to dryppe ud af blækhuset.
Dryppene blev allerede for en 10-12 år siden så mange, at forlaget Fahrenheit dengang puslede med planer om en samlet udgivelse, planer der aldrig nåede fra redaktørens hoved til trykken. Det gjorde de til gengæld hos Aben Maler, der dog har droppet ideen med en samlet udgivelse til fordel for et udvalg af de bedste S&M-sider.
Selvom JEG i hvert fald begræd beslutningen om at høste ud materialet, må jeg indrømme, at jeg ikke kan sætte fingeren på een eneste S&M-fortælling, der mangler i bogen. Jeg har ikke haft hverken mine Fahrenheit, BilledStorm, Achtung eller andre udgivelser, hvor Smets serie vistnok må have været trykt, fremme fra gemmerne for at hitte ud af, hvad der mangler, men jeg sidder ikke – som jeg ellers frygtede – med en fornemmelse af at have fået tørret et skramlet “greatest hits”- album af på mig noget. Tværtimod.
Udvalget og tilrettelæggelsen får det hele til at fremstå så komplet, som man kan ønske, og beslutningen om at runde af med den absolut længste Stig & Martha- stribe – den svært sørgmuntre evolutionsfabel, Smet tegnede til Blæk i 2006 – besjæler udgivelsen med noget næsten episk … Og det er IKKE kun fordi, historien denne gang præsenteres uden fejl fra trykkeriet.
Henry Sørensens eminente forord er med til at gøre hele pakken komplet. Det er en perfekt introduktion for nye læsere, der efter de to siders indføring i Mårdøn Smets univers KUN kan have sig selv at takke, hvis de undervejs i læsningen giver op. De VAR blevet advaret.
Og for os allerede frelste er Henry Sørensens indgangsbøn, en legetimering af, at der faktisk er god grund til at være glad for, vi endelig har fået en næsten samlet udgave af “Stig & Martha”.
Karakter: 5/5
Titel: Stig & Martha
Tegner/Forfatter: Mårdøn Smet
Forlag: Aben Maler,
Udstyr: 40 siders farver og sort/hvid, hardcover overstørrelse
Pris: 195 kroner
ISBN: 978-87-92246-52-3