Kristian Bang Larsen anmelder Aben Malers nyeste og sidste 676-kollektion.
676-serien lukker og slukker med en kollektion der både kommer rundt om livets begyndelse og afslutning. Og så er der masser af hår- og skægvækst.
Det er syvende og sidste gang, forlaget Aben maler sender en kvartet af 676’erne på gaden. De små kvadratiske hæfter har over de sidste tre år givet den danske tegneseriescene et hårdt tiltrængt vitamintilskud, og uden dem vil der i fremtiden mangle et forum for det skæve, eksperimenterende og uformelle. I 676’erne har garvede veteraner holdt humørfyldt frikvarter, unge himmelstormere har prøvet talentet af, og nysgerrige billedkunstnere og forfattere har snuset til tegneserie-mediet. Spændvidden understreges af denne sidste fine samling, der kommer godt rundt i tegneseriemediets muligheder
Mord på månen
I veteranen Peter Kiellands ordløse ”Happy end” tager tre gentlemen med høj hat og stok til månen og tilbage igen. Med årene er Kiellands tegninger blevet blødere og sødere, og ”Happy end” læses længe som en uskyldig morsomhed. Men så støder de tre månevandrere på en moderne USA-astronaut, og Kiellands sans for det voldsomme og groteske eksploderer bogstaveligt talt ud over de små sider. Det makabre og det morsomme, det onde og det uskyldige spiller flot op til hinanden i en velkomponeret historie.
Skægget skiller
”Skægmanden i skærsilden” af forfatteren Jens Blendstrup og illustratoren Rikke Villadsen er en selvstændig forsættelse af 676’eren ”Skægmanden fra Varde”. Villadsens tegninger er viltre og fulde af ideer, mens Blendstrup gør sig i verbale brandere og en historie der er ment som mere skæg (!) end alvor. Desværre skiller skægget i en sjov søbåren start med sproglige sjoferter og smækre sild til Skipper, og en slap skærsilds-slutning, hvor galskaben hverken har hjerte eller humor (og Blendstrup kan ellers begge dele).
Hårversvømmelse
Mere hår og mere galskab. I ”Ordentlighedforpligter” af illustratoren Henrik Drescher, er vi i krydsfeltet mellem illustration, kunst og tegneserie. I det omfang der er en historie, handler den om en busfuld mennesker, der indlogerer sig i et hus, hvorefter store mængder af hår gror ud af dem og oversvømmer byen. Drescher er en original og dygtig illustrator, der bl.a. tegner til The New York Times, Rolling Stone og Time og som i flere børnebøger har vist en fin sans for at fortælle i billedforløb. Men ”Ordentlighedforpligter” er ingen god tegneserie. Det er en parentes af en (anti)historie, og det lille sort-hvide format passer ikke Drescher. Han er klart bedst i farver, og de ellers fantasifulde billeder mangler liv og krop i sort, hvid og gråt.
Biologisk inhabil
Det bedste til sidst. Ida Korneliussens bittersøde (men mest bare søde) ”Fortællingen om dengang jeg fik en bamse” går lige i hjertet. Men her er anmelderen også biologisk inhabil. For Inas tilværelse med den nye bamse, der vender op og ned på hendes liv, ligner til forveksling min tilværelse med lille Liv, der de sidste 4 måneder har rodet godt op i min verden. Ina Korneliussen tegner og fortæller enkelt og hverdagsagtigt, i en streg og med en tone, der står i gæld til Claus Deleuran. Men Ina er sit eget ærlige selv, og med historien om bamsen får vi en 676’er med noget på hjerte. Jeg læste den højt for min kone en aften, da hun var ked af det, og det hjalp. Det tæller i min karakterbog.
– Kristian Bang Larsen
For alle hæfter gælder:
Seriens titel: 676
Forlag: Aben Maler
Farve og form: Hæfte i s/h
Sidetal: 24 sider
Pris: 35 kr.
Udgivelsesår: 2010
Udgivelsesland: Danmark
De enkelte hæfter:
Karakter: 4/5
Værkets titel: Happy end
Forfatter/tegner: Peter Kielland
ISBN: 978-87-92246-34-9
Karakter: 3/5
Værkets titel: Skægmanden i skærsilden
Forfatter: Jens Blendstrup
Tegner: Rikke Villadsen
ISBN: 978-87-92246-37-0
Karakter: 2/5
Værkets titel: Ordentlighedforpligter
Forfatter/tegner: Henrik Drescher
ISBN: 978-87-92246-36-3
Karakter: 4/5
Værkets titel: Fortællingen om dengang jeg fik en bamse
Forfatter/tegner: Ina Korneliussen
ISBN: 978-87-92246-35-6