Hvordan bliver en ko og en krage venner? Jujja Wieslander og Sven Nordqvist kender svaret.
Jeg er vokset op med Mor Muh og Krage. Jeg læste billedbøgerne, da jeg var lille, og jeg har, ved lejlighed, læst dem for mine yngre søskende. De har en særlig plads i mit hjerte, så det er også lidt særligt for mig at anmelde ”Mor Muh Fejrer Krage”, den første Mor Muh i tegneserieform.
Mor Muh er en hjertevarm ko, der både kan gå på to ben, tale, læse og vise nysgerrighed for sin omverden i stedet for at gumle græs hele dagen. Krage er en stornæbbet krage, der altid har ret – i hvert fald ifølge Krage. Sammen tager de på masser af små, landlige eventyr og udforsker hverdagen.
Jujja Wieslander står bag fortællingerne om Mor Muh, sammen med Tomas Wieslander, og den første Mor Muh bog ”Mamma Mu och Kråkan” er fra 1990. Siden er det blevet til en god håndfuld flere historier, bøger, lydbøger, puslespil og deslige, oversat til mange forskellige sprog.
Med “Mor Muh Fejrer Krage”, tackler Jujja Wieslander tegneseriemediet sammen med den garvede Mor Muh-tegner Sven Nordqvist.
Nordqvist er bedst kendt for sin egen række børnebøger, især Peddersen og Findus, hvor han for det meste giver sig selv lov til at gå amok i finurlige detaljer på hver eneste side. Det er ikke tilfældet her: “Mor Muh Fejrer Krage” er spækket med fine, landlige illustrationer, men hvert panel et enkelt opsat uden for meget hurlumhej.
Man mærker tydeligt Nordqvist i stregen og brugen af mættede vandfarver, der giver et strejf af varm sommer, natur og Sverige (det slipper han ikke udenom), men han lader historien stjæle showet, og det skal han roses for.
Karaktererne er tegnet så tilpas realistisk, at man køber præmissen, men samtidig udtryksfuldt nok til at give dem personlighed. Jeg forestiller mig, at det er en svær balancegang at gå, men Nordqvist gør det mesterligt.
Tegningerne er, kort sagt, bedårende.
Mor Muh-bøgerne har altid handlet om karaktererne og deres forskelle og ligheder, men i endnu højere grad om at løse livets problemer med åbenhed og ligefremhed. Det er ikke mindst tilfældet i ”Mor Muh fejrer Krage”.
Mor Muh står for moderlighed og optimisme, men også en naiv tilgang til tilværelsen, mens Krage er stolt og en igangsætter og synes han ved en hel masse, faktisk det hele. Kontrasten mellem dem er sød og hyggelig – lige som den skal være. Jeg sad selv og læste lange passager op for mine venner, fordi Krages sarkastiske udfald er så stor en kontrast til de yndige illustrationer og den letbenede fortælling, at de går hen og bliver virkelig sjove!
Sproget bliver sommetider lidt kluntet, det lyder, som om det er skrevet snarere end talt – noget, jeg synes man desværre støder på i mange tegneserier. Det er muligvis et levn af oversættelsen, men overraskende nok fungerer det faktisk udmærket i “Mor Muh Fejrer Krage”, netop fordi Krage er lidt opstyltet.
Rent visuelt kunne teksten have brugt noget mere kærlighed, især hvad angår placering i taleboblerne. Måske en håndskreven font. Vi bevæger os i petitesserne nu, som I nok kan høre. Og det er ikke en stor kritik, men det er synd, at illustrationerne er så fine og teksten halter visuelt bagefter.
Efter al denne ros, og en smule kritik, er det tid til et skud ærlighed: Tegneserieformatet er et fint eksperiment, men faktisk ikke strengt nødvendigt. Det fratager ikke historien noget at være delt op i paneler og talebobler, men det giver den heller ikke meget. Efter min mening klæder det Mor Muh-historierne bedst med enkle, illustrerede scener, der kan hænge i luften, mens man læser næste passage. Det giver en følelse af lethed og stilstand.
På den anden side er tegneseriemediet en kæmpe gave til højtlæsningen og alle de børn, der trænger til masser af billeder at kigge på og opdelte sætninger, der er nemme at læse op én for én.
Desuden er “Mor Muh Fejrer Krage” delt op i fire små historier, der alle sammen har en start og en slutning, selvom de også er en del af det større narrativ. Det er en rigtig god idé, synes jeg, for det gør det nemt at vælge en godnathistorie uden at skulle læse alle 52 sider højt på en aften. Det er tydeligt, at der er tænkt på målgruppen, og det fungerer.
Alt i alt er “Mor Muh Fejrer Krage” ligeså sød, charmerende og ligetil, som jeg forventede – også som tegneserie. Jeg kan kun anbefale den som højtlæsning for de mindste (husk en sjov stemme til Krage), men tag også et lille kig på de tidligere bøger.
Karakter: 5/6
Værkets titel: Mor Muh fejrer Krage
Forfatter/tegner: Jujja Wieslander/Sven Nordqvist
Forlag: Gyldendal
Form: 52 sider i farver og stift bind
Vejl. pris: 229,95
ISBN: 9788702189599
Udgivelsesår: 2016
Udgivelsesland: Danmark
Oprindeligt udgivelsesår: 2015
Oprindeligt udgivelsesland: Sverige