Mira & 100 gode råd til teenagere
Foråret bød, udover fantastisk vejr, på to virkelig gode danske tegneserier til henholdsvis tweens og teens. Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi er klar med bind 2 af Mira og Maren Uthaug har ladet sit normale tegnede alter-ego give plads til et sæt teenagere i Sådan overlever du livet – 100 gode råd til teenagere.
I 2017 kom første bind om Mira, der dengang jonglerede venskab vs. kærester, leg vs. at være sammen – og i det hele taget at blive større. Nu er Mira blevet lidt ældre og skal flytte på husbåd sammen med sin mor og papfaren Joakim. Hun tumler stadig med helt almindelige dagligdags problemer, der gennem tegninger og tekst beskrives på en både enkel og nærværende måde, ikke mindst gennem fotografi-nørden Miras Instagram-konto, der er et gennemgående element i hele tegneserien – og i øvrigt også eksisterer på virkelighedens Instagram. Det er godt tænkt (og udført) af Rasmus Bregnhøi at have tegnede Instagram-rubrikker gennem hele serien – nogle steder hele sider, der meget tydeligt illustrerer Miras følelser og liv. Det er som at se hende over skulderen, mens hun bladrer igennem og liker fotos.
Mira trives med at bo på båden, men ønsker inderligt at lære sin far at kende. Da ønsket bliver opfyldt, er hun lykkelig for at møde ham og sin nye familie – og tackler det langt roligere end sin mor. I det hele taget komplementerer hende og moderen hinanden godt: De skiftes til at være den fornuftige/rolige og den mere flyvske og tvivlrådige. Hele tiden med mormorens ro og kærlige råd i ryggen – og med Joakim, der på en stilfærdig måde får skabt sammenhæng for dem begge, bl.a. ved ikke at behøv sætte label på sig selv, som nu f.eks. papfar, men i stedet konkluderer, at han bare er ”hendes Joakim”.
Bregnhøis illustrationer og Lemires tekst skaber en meget fin og sammenhængende fortælling om Mira – og ved at trække elementer som hashtags og Instagram ind i billedet, gøres det endnu mere nærværende for målgruppen. Den enkle og lidt naive stil, der går igen fra Bregnhøis børnebogsillustrationer, passer godt til at understøtte selve fortællingen og især Mira, der står klarere frem på den måde.
Synsvinklen ER Miras – med dagbogsnoter, fotos (tegnede), hashtags – og det rammer plet i målgruppen, der føler, at det er skrevet til dem og ikke set gennem voksne briller. Det er i hvert fald sådan, det virker herhjemme, hvor det omgående fangede den 12-årige, der aldrig havde læst tegneserier før. Og det er lige netop dér, hvor Mira har fundet en niche, for der er stort set ingen danske tegneserier til og om piger i den alder. Forhåbentlig kan det få flere piger til at opdage tegneseriemediet og ikke mindst blive lidt klogere på sig selv, fordi Mira netop ser på de meget ligetil og velkendte ting og problemer i livet som tween. Oftest problemer, som de voksne ikke længere kan huske, hvor meget egentlig betyder for de unge, og er tilbøjelige til at slå hen – her bliver de taget alvorligt og samtidig sat i perspektiv.
Meget velfortjent har Lemire og Breghøi lige vundet Ping-prisen for det første bind i serien, så vi håber at se flere bind fra den front fremover.
Sådan overlever du livet
Maren Uthaugs nyeste udgivelse er 100 gode råd til teenagere – og de rammer spot on! Det er korte kontante råd om alle emner, hver især illustreret med hendes sædvanlige sans for det sjove, ligefremme, skæve og karakteristiske for situationen.
Rådene spænder vidt – med denne bog i hånden er man, som teenager, rustet til det meste, lige fra: ”bliv et bedre menneske”, ”vær til gene”, ”vær ikke til gene”, ”følg med”, ”lad være med at lave underlige fotofjæs”, ”hold fridag fra at hade dine søskende” til det afsluttende: ”jo ældre du bliver, desto kedeligere gaver får du”. Nogle råd er på ingen måde nyskabende, derimod meget gængse, men tilsat en portion humor og en utraditionel vinkel, oftest via illustrationen, bliver de interessante alligevel. Andre råd er lettere utraditionelle, men ikke desto mindre den slags man ville ønske, nogen havde givet en, dengang man selv var teenager. Og netop dette, at den er absurd sjov i bagklogskabens 40-årige lys, gør at den umiddelbart rammer bredt. Måske i virkeligheden i højere grad hos os, der er begavet med stor bagklogskab, end hos teenagerne, som vel pr definition er uimodtagelige for råd generelt – og derfor måske også Uthaugs, trods den ligefremme humor, der gennemsyrer dem. Forhåbentlig vil der alligevel være et råd eller 10, der sidder fast.
Maren Uthaugs tegnede alter ego har veget pladsen denne gang og nøjes med en moderlig birolle til fordel for to ikke mindre sjove og rammende teenagere. En ung dreng, der aldrig lægger sin kasket (eller max opdholder sig 1 meter fra den) og en pige, der altid har høretelefoner enten på ørerne eller om halsen. Og illustrationerne understøtter tekstens råd på en god og humoristisk måde. De er opbygget som den klassiske stribe, Maren ofte bruger – selve illustrationen med en skrivemaskine-typografisk tekst til. Derudover komme selve rådet ovenfor – og i langt de fleste skal man helst læse begge dele for at få det fulde budskab – for nogle gange er budskabet i illustrationen noget anderledes end selve rådet, som i øvrigt mere end én gang indeholder flere dele. For eksempel råd nummer 40: ”Dyrk motion, både dit humør og din røv vil takke dig. Men lad være med at dyrke for meget motion – al fanatisme ender med, at man synes det er nødvendigt at bombe dem, der ikke gør, som man selv gør”.
Illustrationerne er veloplagte og som altid fascinerende varierede, til trods for den grundlæggende enkelthed og ensartethed. Det er rart at se Maren Uthaugs streg med et andet fokus end hendes normale jeg – og at hun sagtens kan levere samme skarpe kant og humor også når det er ranglede, selv-fokuserede teenagere, hun tegner.
Det er dejligt at se, der kommer så mange gode nye danske tegneserier til børn og unge for tiden. Og især som disse to, med det fællestræk at de begge i bund og grund omhandler hverdagens glæder og udfordringer, med både alvor og humor. De yngste (nok især piger) vil let kunne identificere sig med Mira, der ikke som sådan er noget særligt og hvis problemer heller ikke er særlige, men i bund og grund de samme, som de fleste tumler med i et eller andet omfang – måske uden en mormor eller en Joakim, der kan få tingene til at give mening. Og de ældre unge vil forhåbentlig finde svar på nogle af de ting, der fylder i deres liv blandt Maren Uthaugs 100 råd, der trods humoren og den umiddelbare lethed rummer vise ord, som næsten ikke kan lade være med at synke ind.