”Graphic Novels – Struktur, stil, streg” af Thomas Thorhauge.
Inspirerende og engagerende undervisningsmateriale til folkeskolens ældste klasser om graphic novels’ særlige form og udtryk, gæsteanmeldt af Janne Heigaard, forfatter til et hav af undervisningsbøger
”Graphic Novels” er en introduktion til en særlig tegneserie/romantype, hvor historien fortælles af tekst og tegninger i fællesskab. Bogen er beregnet til undervisning i folkeskolens ældste klasser, og den beskæftiger sig med graphic novels’ særlige udtryk, som det formidles via struktur, layout, tegnestil, sprogtone og handling.
De særlige kendetegn ved graphic novels gennemgås systematisk, afsnit for afsnit, med henvisning til afbildede opslag fra kendte af slagsen (”Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden”, ”Persepolis”, ”Ghost World”, ”En dyne af sne”), og der er tilknyttet opgaver af forskellige sværhedsgrader, som eleverne kan løse individuelt, to og to eller i grupper.
Målet med arbejdet med bogen er, at eleverne dels får redskaber, de kan bruge til at analysere en graphic novel, dels får overblik over, hvad en sådan er og rummer. Eleverne skal gerne blive bedre læsere af denne særlige type fortælling, og de varierede opgaver benytter forskellige indgangsvinkler for at hjælpe eleverne til at nå dette mål. De skal fx analysere sideopslagenes struktur, forholdet imellem tekst og billede, handlingskompositionen, typen af billedskift mm. – og selv lave en lille graphic novel.
Som en gammel tegneserielæser må jeg konstatere, at jeg er klogere på genren efter at have læst Graphic Novels – også selv om jeg ikke har løst opgaverne. Genren har så mange elementer i spil, at det virker en smule uoverskueligt at få styr på dem, bogens klare struktur til trods. For mig indfandt klarheden sig først for alvor, da jeg var ved at være færdig med at læse. Min vurdering er, at dette ikke kan være anderledes, da der ikke er nogen kronologisk orden i, hvilket af elementerne, der er først eller mest overordnet.
Man kan anbefale brugerne først at læse hele bogen for at skaffe sig en skitse af et overblik, dernæst at begynde forfra og så fordybe sig i opgaverne. Min vurdering er også, at elever, der ikke har en vis forhåndsinteresse i graphic novels, kun vil blive fanget af bogen, hvis de har en engageret lærer, der kan præsentere det lidt uoverskuelige emne for dem.
Enkelte korrektur-ting kunne have fjernet en smule af forvirringen: På side 12 stilles fx spørgsmål til ‘En dyne af sne’, som første gang bliver præsenteret på side 14, og man skal have set eksemplerne på side 17, 19, 22 mv., før man kan besvare det stillede spørgsmål. En simpel sidehenvisning ville have sparet bladren rundt.
Sproget er klart og logisk, illustrationerne er passende placeret ift. teksten og netop illustrative, og forfatterens engagement i genren skinner klart igennem og er meget inspirerende.
Janne Hejgaard
Værkets Titel: Graphic Novels – Struktur, stil, streg
Forlag: Gyldendal
Forfatter/tegner: Thomas Thorhauge
Farve og form: Farve og paperback
Sidetal: 32 sider
Pris: 106,80 kr.
ISBN: 9788702086300
Udgivelsesår: 2010
Udgivelsesland: Danmark
Janne Hejgaard, som gæsteanmelder for Nummer9 på denne anmeldelse, er uddannet lærer, har skrevet adskillige undervisningsbøger, er foredragsholder og forkvinde for Dansk Forfatterforenings BU-gruppe.