”Jakob Stegelmanns Troldspejlet – Den store troldspejlsbog” af Brian Iskov.
Brian Iskovs lystvandring gennem DR-programmets kulørte kulturunivers er en nørdet og veloplagt fornøjelse.
Jakob Stegelmann har været hele Danmarks nørdede hyggeonkel siden 1989. Som vært i DRs “Troldspejlet” har han sat upåagtede genrer som animationsfilm, fantasybøger og computerspil på dagsordenen. Og i det omfang, det giver mening at tale om tegneseriedækning i dansk fjernsyn, har det også været Stegelmann, der har stået for den.
Brian Iskovs ”Store troldspejlsbog” er en semi-leksikalsk lystvandring gennem programmets kulørte kulturunivers. Her kan nye “Troldspejlet”-prospects få referencerne på plads, mens vi andre bliver både underholdt og en smule klogere.
Indholdsfortegnelsen afslører, hvor meget tegneserien fylder og har fyldt i “Troldspejlets” univers. Faktisk er næsten halvdelen af bogens 144 sider dedikeret til tegneserier, tegnefilm og tegneseriefilmatiseringer. Vi kommer rundt om både superhelte (DC og Marvel), Disney (med fokus på Carl Barks), europæiske tegneserier (Tintin, Lucky Luke, Asterix) og manga/anime.
Brian Iskov skriver, så man hører Jakob Stegelmanns rolige røst for sit indre øre. Bogens tone er fornemt kongenial med programmets, og Iskov har et godt blik for de sigende anekdoter, der gør fortællingen om Supermans brogede fortid eller Asterix’ tilblivelse sprællevende for læseren. Han er ikke bange for at guide sin læseren udenom de dårlige oplevelser og i retning af de gode, og især i film-afsnittene virker bogens udsyn bredt – f.eks. når den glimrende sydkoreanske monsterfilm ”The Host” er repræsenteret på en liste over ”Filmmonstrenes top 9”.
Bogen er med andre ord en oplagt julegave til den dedikerede unge “Troldspejlet”-seer, der vil nyde at kravle ombord i det fantastiske univers, Stegelmann har gjort så meget for at etablere som et legitimt interessefelt blandt danskere fra 35 og nedefter. For os, der efterhånden er vokset fra programmet, er bogen også interessant, men i lidt mindre grad – og på nogle lidt andre måder.
Især i afsnittene om Superman og Batman udmærker bogen sig ved et stærkt, tværmedialt fokus. Selv garvede superhelte-entusiaster vil sandsynligvis blive overraskede over at opdage, hvor meget indhold, radio- og TV-føljetoner har leveret til de to heltes efterhånden ganske komplekse universer. Bogen er kærligt illustreret med kuriøst billedmateriale, og den vrimler med finurlig, velredigeret trivia, ofte i form af spøjse lister, parlører og vidste du?-faktabokse.
Hist og her er der plads til forbedring, når man som garvet tegneserieentusiast går i detaljen. For eksempel hævder Iskov, at Alan Moores Batman– og Superman-historier er det bedste, den store englænder har lavet, og den vurdering er det nok de færreste, der vil erklære sig enige i.
Dertil kommer nogle ærgerlige, men forståelige begrænsninger i emnevalget. Afsnittet om europæiske tegneserier kommer til at fremstå lidt musealt med sit fokus på de tre døde-til-skindøde klassikere Tintin, Lucky Luke og Asterix. Hvor er de moderne arvtagere? Her kunne Iskov måske have dispenseret lidt fra “Troldspejlets” strenge fokus på danske udgivelser og ladet et ord falde om f.eks. Lewis Trondheim og Joann Sfar. Ikke bare i kraft af de fine ting, de herrer allerede har fået udgivet hertillands, men også med henvisning til et fransk fænomen som Donjon.
Omvendt giver det selvfølgelig mening kun at pege bogens unge kernepublikum i retning af kulturoplevelser, der kan nydes uden engelskkundskaber og en profil på Amazon, og samlet set løser Iskov med ”Den store Troldspejlet-bog” en bunden opgave til noget nær fuldkommenhed.
Anbefalet til nørder og nostalgikere i alle aldre.
– Anmeldt af Erik Barkman
Karakter: 4/5
Værkets Titel: Jakob Stegelmanns Troldspejlet – Den store troldspejlsbog
Forlag: Carlsen
Forfatter/tegner: Brian Iskov
Farve og form: Farve, hardcover
Sidetal: 144 sider
Pris: 249,95 kr.
ISBN: 9788711429198
Udgivelsesår: 2010
Udgivelsesland: Danmark