De evindelige gentagelser i såvel plot som handlingsresumé fra uge til uge gør det til en vanskelig sag at blive begejstret for Ann – Jungletemplets gåde på trods af seriens meget ferme og tidstypiske udtryk.
Tegneseriearkivar Anders Hjort–Jørgensen har sat sig for at udgive hele serien om rigmandsdatteren Ann og hendes genvordigheder i den indiske jungle. Første bind indeholder siderne fra 1951-1956, som oprindeligt blev trykt i Uge-Magasinet. Alt dette, samt forfatter Arne Hall Jensen og tegner Helge Hansen, beskriver han selv i et otte sider langt forord.
Handlingen er hurtigt gengivet. Ann Farris fylder 18 år og får af sin rige farmand Stanley Farris en rejse til Indien. Her vikles hun hurtigt ind i en spådom, der involverer den lokale fyrst Marid, der har et tempel langt ude i junglen. Hvis Marid får tilmuret syv vinduer i templet, med en fjende bag hvert, vil hans magt nå toppunktet – og bag det sidste skal en smuk ung kvinde indemures.
Forfatter Arne Hall Jensen spilder ikke tiden, og lader handlingen lette med raketfart. På den første side holdes der fødselsdagsfest for Ann, hun bliver spået af en indisk troldmand, hører om templet, om fyrst Marid og rejser til Indien sammen med sin far. Selvfølgelig gælder det med en ugentlig side om at fange læsernes opmærksomhed fra starten, men med tanke på den uendelige repetition i handlingen over de kommende fem år, kan det alligevel undre, at det skal gå så stærkt med at etablere scenen i Indien.
Hver side består af tre billedrækker med i alt otte eller ni ruder. Heraf er den første rude typisk en form for resume, så læseren får sidste uges handling i frisk erindring. Det trætter naturligvis en del med denne repetition, når man nu har det hele til rådighed, selv om det nu engang var vilkårene for denne type tegneserier. Værre er det, at Arne Hall Jensen i løbet af seriens fem første år stort set kører handlingen efter en fast gentagende skabelon. Ann fanges af fyrst Marid, hvorefter hun skal befries. Her træder en anden mandlig hovedperson ind på scenen, Glenn Gay (ja, det kunne man hedde dengang). Når Glenn har ordnet sagerne og Ann er befriet, så puster hovedpersonerne ud på et hotel, hvor de tænker over, at de burde forlade landet. Inden de når så langt, er Ann dog blevet fanget igen. Læg dertil at kun Glenn indser, at Marid er en skurk, mens de andre hele tiden tror, at han enten ikke har noget med kidnapningen at gøre, eller at han nu har forbedret sig og ikke vil gøre det igen. Halvvejs inde i albummet dukker endnu en mandlig hovedperson op, piloten Perry, der assisterer i kampen mod fyrst Marid. Det hele ville utvivlsomt være lettere at sluge, hvis man læste en side om ugen i fem år, præcis som det var intentionen. Nu leder det i stedet til overdosis og irritation, mens de ubesvarede spørgsmål hober sig op. Hvorfor bliver fyrst Marid så besat, at han bare må dræbe Ann i stedet for at finde sig et lettere offer? Hvorfor i alverden forlader Ann og co. ikke Indien i en vis fart i stedet for hele tiden at overveje, om de skal begive sig hjemad?
Det er egentlig ubegribeligt, at dette ukomplicerede, repetitive plot, fuldkommen lige ud ad landevejen og uden sideplots eller andre bifigurer, kunne gentages over fem år. Tre hovedpersoner, en skurk og en evig konflikt. Så selv om Ann – Jungletemplets gåde på overfladen ligner mere kendte amerikanske avisserier, så falder den til jorden med et brag på dette område. Helge Hansen er ingen virtuos, men ferm og til tider endda meget elegant i sin streg og udnyttelse af de virkemidler, som den sort/hvide flade giver ham. De indiske omgivelser gengiver han flot, selv om det ikke kan undgå at blive lidt trættende med fem års sider i samme miljø. Ligeledes gentages ansigter og kropssprog relativt ofte, hvilket dog næppe har været en ulempe for en tegneserie trykt på ugentligt basis.
I såvel tekst som tegninger er det hele meget sort/hvidt i Ann. Der er ’raske politimænd’ og forbrydere med ’skændige forehavender’. Skurkene ser konstant onde ud og omvendt med heltene. Læg dertil stereotyper, der i dag vil tendere småracisme og et meget gammeldags kvindesyn. Godt nok er serien opkaldt efter Ann, men hun er hverken handlekraftig eller selvstændig. Hver gang faren er drevet over, reagerer Ann i stil med: ”Da det går op for Ann, hvilken overhængende fare hun har været i, kommer hun til at ryste og trykker sig ind til Glenn”. I det hele taget virker Arne Hall Jensens tekst væsentligt mere bedaget end Helge Hansens tegninger. Teksten er placeret nedenunder rammerne og sørger for, at man som læser ikke kan misforstå noget. Da en tiger forsøger at få fat i Perry, der har gemt sig i et træ, beskrives det i teksten nedenunder med tilføjelsen: ”det er en farlig situation”. Bare hvis man skulle være i tvivl. Uden tvivl en tidstypisk håndtering af både formidling og stereotyper, som med nutidige briller kan læses med en vis overbærende nostalgi.
Selve udgivelsen er i, hvad man vel kan kalde hobbykvalitet, softcover med limet ryg. Holdbart og acceptabelt, hverken mere eller mindre. Billede og tekst står på intet tidspunkt knivskarpt, mens detaljer tydeligt går tabt undervejs. Den meget lille skriftstørrelse kræver sine læsebriller og undertiden er det svært at skelne mellem ø’er og o’er eller å’er og a’er på grund af sløret gengivelse. Billedkvaliteten har ligeledes en del ’gnister’ og er undertiden grynet. Cirka en tredjedel inde i albummet bliver tykkelsen på den sorte streg markant forøget, hvilket også kvæler en del detajler i billedet. Om det skyldes ændringer hos Helge Hansen eller udbuddet af kopierbare sider fra Uge-Magasinet ved jeg ikke, men det bemærkes i hvert fald tydeligt. Streger forsvinder næsten i trykket og ansigtstræk udviskes markant i forhold til i starten. Det er naturligvis ærgerligt, selv om alternativet jo nok er, at man skal ud at samle de gamle ugeblade sammen, hvis man vil have det i bedre kvalitet.
Forlaget desAHJn blander sig med Ann – Jungletemplets gåde i koret af forlag, der satser på gammelt dansk for øjeblikket. Det er svært at være andet end glad for, at ellers glemte serier for mange nu bliver tilgængelige igen. I dette tilfælde synes en komplet udgave dog at være skudt over målet. Der kunne man nok i stedet ønske sig, at der blev lavet en antologi med fyldige eksempler på udvalgte serier. Man skal i hvert fald være mere end almindeligt nostalgisk og glad for en historie, der kører i ring og ring og ring og ring og … for at ville læse Ann fra start til slut.
Titel: Ann – Jungletemplets gåde, 1951-1956
Karakter: 2/6
Forfatter/tegner: Arne Hall Jensen og Helge Hansen
Forlag: Forlaget desAHJn
Form: 268 sider i sort/hvid, softcover
Vejl. pris: 250,-
ISBN: 9788798525288
Udgivelsesår: 2016
Udgivelsesland: Danmark