Fredagslinks!

Samtidig, i den engelsktalende verden … Nummer 9 samler op på ugens skæve, sjove og spændende web-destinationer.

Som en ny service til læserne samler Danmarks webmagasin om tegneserier på forsøgsbasis op på noget af alt det spændende, der sker uden for Nummer9.dks trygge rammer hver uge. Føj selv links til i kommentarsektionen!

Billedet oven for er et af ugens absolut mest linkede. Den hyperbegavede serieskaber, -formidler og -underviser Matt Madden har begået sin lyngennemgang af den amerikanske tegneseries nyere historie for den her artikel, en tilforladelig “tegneserier for begyndere”-sag fra professor Paul Lopes.

Til gengæld er The Comics Journal-redaktør Dan Nadels halvnye indlæg om det amerikanske “crowdfunding”-site Kickstarter – med udgangspunkt i et specifikt projekt – polemisk, så det batter. Der skydes til højre og venstre, og skudvekslingen fortsætter i kommentartråden.

Siden har debatten spredt sig til resten af tegneserie-blogosfæren, se f.eks. The Comics Reporters’ status. Den navnkundige tegneseriereporter har desuden inviteret til group think under overskriften “What makes a good crowdfunding proposal”, så der er nok at tage fat på, hvis man er interesseret i nye måder at finansiere tegneserieprojekter på.

Ugen har også bragt opdateringer i et par løbende sager. Fra den nye Society of Illustrators/MoCCA-fusion forlyder det, at næste års MoCCA Festival ikke nødvendigvis bliver til noget. Festivalen er et yndet rejsemål for danske serieskabere med udlandsdrømme. Og fra ophavsrettens slagmark forlyder det, at Gary Friedrich – medskaberen af Ghost Rider, der for nylig blev fradømt retten til at sælge afbildninger af sin (?) skabning – har appelleret dommen.

I afdelingen for digitale tegneserier er “V for Vendetta”-tegner David Lloyd på vej med en ny online-antologi ved navn Aces Weekly. Lloyd og kompagnon Bambos Georgiou har netop offentliggjort en spændende liste over kommende bidragydere, der ud over Lloyd selv tæller velanskrevne navne som Kyle Baker, Bill Sienkiewicz, Steve Bissette, Dave Hine, Shaky Kane, Colleen Doran og Roger Langridge.

Imens forsøger Marvel at skabe så stor hype omkring deres Marvel NOW!-reboot, som de nu kan. Foreløbig er det mest noget med at sætte Marvel-tegnere og -forfattere på nogle andre Marvel-titler end dem, de plejer at lave. Følg selv med f.eks. her.

Og så lige historien, du ikke vidste, du gad høre: Den alvidende brevkassebestyrer Cecil Adams har fundet frem til den allerførste forekomst af bogstavet “Z” som kortform for søvn eller snorken – dateret 1902. Hint: Det er fra en tegneserie, der stadig udkommer herhjemme den dag i dag …

Emneord:

Om Erik Barkman

Garvet fritidsskribent med bidrag til en række musik-, film-, spil- og tegneseriemedier på CV'et. Projektkoordinator på The Animation Workshop i Viborg.