Så er turen kommet til en række af de mindre forlag på den danske tegneseriescene, hvor blikket typisk går udenom mainstream og mod de smallere, mindre kendte kunstnere.
Fahrenheit
Storm P kan næppe siges at være hverken smal eller mindre kendt, så han må være undtagelsen, der bekræfter reglen. Omvendt kender de færreste vel til hans Sherlock Holmes-tegneserier fra Ekstra Bladet, som kommer i en samlet udgave til oktober. Interessant at se hvordan den alvorstunge detektiv opfører sig i hænderne på den lune danske humorist.
Gilbert Shelton og hans Flipkompa’niet har tidligere slået deres folder i Interpresses undergrundsserie. Nu fylder de utroligt nok 50 år, hvilket Fahrenheit fejrer med et album, der både indeholder nytegnet materiale af Shelton selv samt hyldeststriber fra en række danske tegnere. Mon ikke der kommer 50 joints i lagkagen?
København huser gennem et internationalt netværk en såkaldt fribykunstner, hvis ytringsfrihed krænkes i hans hjemland.
Nummer 9’s Louise C. Larsen interviewede Khalid Albaih for et års tid siden, og nu samler Fahrenheit i Khartoons sudaneserens tegninger fra det arabiske forår og frem til i dag.
Dertil har Fahrenheit yderligere en håndfuld titler på efterårsprogrammet. En udvidet udgave af Mikkel Sauzet Ørsteds Aske – nu omdømt til Beat. Opfølgeren til Theis Christiansens skilsmissestrip Esben er bitter med titlen “50/50-deleordning“. To historier med Max Fridman af Vittorio Giardino, der begge også blev udgivet i 1980’erne, men nu med ekstramateriale. Og endelig lukker forlaget med fuld musik da Love in vain er en biografi om blueslegenden Robert Johnson, der døde i en alder af kun 27 år.
Forlaget Forlæns
Tommi Musturi er en gammel kending fra Forlæns, der denne gang er aktuel med 37 meget forskellige grafiske noveller (ja, det kalder forlaget dem altså) under titlen Antologi over sindet. Et godt bud er, at læseren kan forventes at blive udfordret på Musturis sædvanligt usædvanlige måde.
Udfordrende ser også forlagets Visuelt kompendium over konventionelle genretræk i den fransk-belgiske tegneserielitteratur, der mest af alt ligner noget fra et mareridt, hvor en vandal har hærget ens fransk-belgiske tegneseriesamling. Ilan Manouach har nemlig klippe-klistret lystigt for at undersøge den fransk-belgiske tegneserietraditions virkemidler i detaljer.
Til slut har forlaget også en dansk nyhed på tapetet. Mikkel Sommer og Anna Rakhmankos Strannik, der faktisk også var med i vores oversigt over forårsudgivelser, skulle nu angiveligt være klar til at ramme læserne i løbet af efteråret. En dokumentarisk tegneserie om en hjemløs kampsportsudøver, der levet på gaden i Moskva.
Ondskabens Flydende Vatikan
Ondskabens Flydende Vatikan lukker og slukker denne oversigt, da de har annonceret at fjerde nummer af deres antologiserie Tuschmørke meget passende udkommer til vinter. Og meget mindre mainstream bliver det vel næsten ikke på den danske tegneseriescene.
Er udkommet:
Tommi Musturi: Antologi over sindet, Forlæns
Ilan Manouach: Visuelt kompendium over konventionelle genretræk i den fransk-belgiske tegneserielitteratur, Forlæns
September:
Theis Christiansen: Esben er bitter 2: 50/50-deleordning, Fahrenheit
Mezzo og J. M. Dupont: Love in Vain, Fahrenheit
Oktober:
Gilbert Shelton samt diverse danske tegnere: 50 år med Flipkompa’niet, Fahrenheit
Khalid Albaih: Khartoons, Fahrenheit
Storm P og med tekster af Palle Schantz Lauridsen: Storm P og Sherlock Holmes, Fahrenheit
November:
Vittorio Giardino: Max Fridman: Porten til Orienten og Ungarsk rapsodi, Fahrenheit
Mikkel Sommer og Anna Rakhmanko: Strannik, Forlæns
Uden dato:
Mikkel Sauzet Ørsted: Beat (udvidet udgave af Aske), Fahrenheit
Peder Riis, Rikke Lindskov Loft, Christine Gundlach, Patrick Leis m.fl.: Tuchsmørke 4, Ondskabens Flydende Vatikan