Ny kampagne fra DR Ultra og Centralbibliotekerne vil ændre voksnes syn på tegneserier.
“Tegneserier? Jamen, det er da ikke rigtig læsning …” Sådan er mange generationer af tegneserielæsende børn blevet mødt, og fordommen lever stadig i bedste velgående. Men nu tager en ny kampagne fat – og denne gang handler det ikke om at overbevise børnene, men de voksne.
Bag kampagnen Ultra elsker tegneserier står DR og Centralbibliotekerne, som har døbt første uge i september til at være national tegneserieuge. Kampagnen er en del af det landsdækkende projekt Alle ord tæller og skal med nyt undervisningsmateriale hjælpe lærere og bibliotekarer med at sætte tegneserier i spil i dansk.
Fra nørdet niche til nationalt skolefokus
Hvad læserne på Nummer9 jo udemærket ved, skal nu for alvor bredes ud i det ganske, danske dansklærerland: Tegneserier er ikke overfladisk underholdning, men en seriøs indgang til læsning. Formålet med projektet er at udvide forståelsen af, hvad læsning kan være, og gøre op med ideen om, at det kun er “rigtige” bøger, der tæller.
Materialet, som stilles frit til rådighed via DR Skole, inviterer lærere til at arbejde med blandt andet manga og anime – og til at dykke ned i tidsforløb, billedsprog og multimodale virkemidler.
Online seminarer med viden og gode argumenter
Som optakt til kampagnen afholder Centralbibliotekerne tre gratis webinarer, hvor alle kan deltage.
Det første fandt sted i april, hvor Sarah Bro Trasmundi, lektor ved SDU, delte erfaringer fra sit forskningsprojekt om børns sanselige og forestillingsrige læsning af billedbøger.
Felix Kühn Ravn, kulturformidler og Nummer9-skribent, deltog også med et oplæg, hvor han gennemgik, hvad forskningen siger om tegneseriers potentiale – og tog livtag med de sejlivede fordomme, der stadig præger både skole og hjem.
Næste morgenmøde kan du nå at være med til, det løber af stablen den 22. maj. Her diskuterer Christopher Ouzman (Faraos Cigarer) og Paw Mathiasen (Fahrenheit), hvorfor især drenge er svære at motivere til at læse – og hvordan tegneserier ofte kan være døråbneren.
Betina Falsing fra Læringshuset fortæller om sit projekt, hvor børn selv har været med til at designe et tegneserieområde på skolebiblioteket – et område, som netop skulle invitere til nysgerrig læsning og ejerskab.
Kulturformidler og Nummer9-skribent Martin Rovang afslutter seminaret og deler erfaringer fra Næstved Bibliotek. Her har man haft et strategisk fokus på indkøb, indretning og formidling af tegneserier og det har givet markante resultater.
En opfordring til alle med kærlighed til mediet
Alle ord tæller er et treårigt projekt støttet af TrygFonden, som frem mod 2026 deler redskaber og metoder til at styrke danske børns læselyst. I år er det tegneserierne, der er i fokus.
Find alle informationer om de to sidste webinarer og det gratis undervisningsmateriale her og del det med en lærer eller bibliotekar du kender.