MUHAMMEDTEGNING Kurt Westergaard, tegneren bag den mest sete, gennemslagskraftige og notoriske bladtegning i verdenshistorien, døde d. 14 juli. Radio Rackham kigger i den anledning nærmere på hans tegning af Profeten Muhammed med en bombe i turbanen.
Hvad er det den kan? Hvorfor er den så forkætret? Er den det indbegreb af vestens fjendskab overfor muslimer, den i manges øjne er bleve til? Det symbol på ytringsfrihed, den fremstår som for så mange andre? Begge dele? Andet og mere?
Frederik Storm, Thomas Thorhauge og Matthias Wivel kommer i diskussionen godt omkring i den såkaldte Muhammedkrise, den var med til at udløse som del af Jyllands-Postens 12 tegninger udgivet under rubrikken ‘Profetens ansigt’ i 2005. Vi diskuterer Profetens ikonografi gennem tiderne, det muslimske billedforbud, ytringsfrihed, identitetspolitik og meget andet.
Vi taler endvidere om, hvordan karikaturkrisen har påvirket os personligt og professionelt: Frederik, der var ansat som grafiker på Politiken dengang bølgerne gik højt, Thomas i sit hverv som bladtegner samme sted og os alle tre som redaktører af Rackham og den danske tegneserieantologi BLÆK, der udkom i 2006 og endte i en Muhammedkrise i diminutiv, da vi besluttede at fjerne en tegning af Egolands Ivar Gjøup. (Det kan man læse mere om her og i vores interview med Gjørup her).
Sidst, men ikke mindst fortæller Thomas om den tegning af Westergaard, han for nylig leverede til Weekendavisens hyldest til den bortgangne tegner — publiceret i fredags og bygget op omkring Jyllands-Postens oprindelige karikaturside.
Lyt her via SoundCloud eller hent udsendelsen på Spotify, iTunes, Google Podcasts eller Podimo. Det oprindelige Rackhams arkiv kan tilgås her og Rackhams omfattende dækning af karikaturkrisen fra dengang kan checkes for her. En særlig tak til Anders Schunk, som generøst har bistået udstyrsupgrade og skud til DJ Cars10 for musikken.