På tegnebordet med Snackbag Studios, der er et team både professionelt og privat.
Trioen bag Snackbag Studios er ganske særlige i dansk tegneserie, da de udover at være kærester, er tegneserieskabere der i et tæt samarbejde både tegner og skriver deres serier sammen.
Teamet består af tegneserieskaber og animator Heidi Nat Holmeå (alias Nat) og tegneserieskaber Cecilie Mainz Thorsen (alias Q), der begge er uddannede fra The Animation Workshop i Viborg, samt den nyere tilføjede Line Ziggie Posselt Bechmann (alias Ziggie), der hjælper til i produktionen. Vi har talt med Nat og Q, så her kommer et lille kig ind i maskinrummet hos dem, for at se hvordan deres samarbejde fungerer og for at høre, hvad de har gang i lige nu.
Turbo teamets tegneserier
Hvad arbejder I på? Jeg hører, at I har gang i mere end ét projekt.
– Vi kører faktisk tre projekter på samme tid lige nu.
– Wayfinders 2: Under vandet, to’eren til vores megaambitiøse fantasyserie. Vi er i gang med at skitse og færdiggøre de sidste 50 sider. Den udkommer i efteråret i år!

Udsnit af den kommende tegneserie Nymfe
– En amerikansk fantasyserie, som vi blev hyret til at illustrere (ikke skrive) for nogle år tilbage. Det er faktisk en stor kunde og det hele. Vi kan desværre ikke fortælle så meget om den, før den er offentliggjort af kunden. Der er en lang pipeline, som har haft nogle logistiske problemer, men vi glæder os til engang at kunne vise den frem.
– Nymfe er vores egen; en dansk ungdomstegneserie om sex, druk og dumme beslutninger. Den går I en helt anden retning end f.eks. Wayfinders, både i stil og tone. Den er også sin egen afsluttede historie og ikke en kæmpe saga. Den er mega sjov at arbejde på, men vi har været nødt til lige at lægge den på hylden lidt, mens vi laver de andre ting.
Hvad har gjort, at I arbejder på de her projekter, og hvorfor arbejde på tre projekter samtidig?
– Fik vi nævnt, at Nat har ambitioner? Wayfinders: Off Course kommer til at være måske 15 bøger, så den er vi altid i gang med. Vi startede den tilbage i 2019 og den kommer til at køre i hvert fald 10-15 år endnu, så vi kan ligeså godt bare klø på, haha.
– Nymfe passer godt ind i vores danske nutid, føler vi. Den trækker lidt på nogle af de samme strømninger som f.eks. Druk-filmen. Men den er selvfølgelig mega queer, det er alle vores ting! Vi håber, den kan blive en ny ungdomsklassiker.
– Men vi ville også gerne ind på de danske forlag, og det er svært at komme når man debuterer med så ambitiøs en bogserie som Wayfinders. Derfor var Nymfe – udover at være en historie, vi elsker og brænder for, selvfølgelig – på en måde vores “dør” ind til de danske forlag, fordi den netop IKKE er 15 bøger, men kun 180 sider og en mere realistisk og “salgbar” ungdomshistorie. Cobolt bed på, heldigvis, og så havde vi ligesom kontakt til dén verden.
– Den amerikanske fantasyserie skrev vi under på, før vi havde alt det andet, men timingen ville, at det er nu, der er gang i den. På dén måde, er der ikke så meget at rafle om. Den har ladet vente på sig og nu ligger den oveni al det andet, vi skal. Det er der ikke så meget at gøre ved, andet end at håbe at vores forlæggere kan være lidt tålmodige med os. Heldigvis er de ret søde.
Stafet-samarbejde, supplering og samtale
Hvor og hvordan arbejder I på jeres projekter?
– Vi sidder både hjemme ved spisebordet og i vores lille tegnestue, Critter Corner, som vi deler med tre venner. Den ligger i bygningen Arsenalet. Begge dele er i Viborg. Sommetider sidder vi med papirer over det hele, sommetider er det hele på skærme. Det kommer lidt an på, hvor vi er i processen. Men vi sidder næsten altid ved siden af hinanden, så vi kan spørge hinanden til råds.
– Vores proces er faktisk lidt speciel, har vi opdaget, og lidt forskellig fra projekt til projekt:
– Wayfinders er baseret på en rollespilskampagne, så der blev første udkast leget frem rundt om bordet. Vi skaber den ét kapitel (22 sider) ad gangen. Q står for manus. Thumbnails laver vi sammen på papir, hvorefter de får digitale farver, så vi har overblik over kapitlet. Når det er gjort, skitser vi en side hver, bytter, og inker hinandens sider for at jævne stilen lidt ud. Vores tredjepart Ziggie lægger ofte flatcolors på siderne, når hun har tid. Derefter lys og skygge. Det er en lang proces, men vi synes godt om resultatet.

Samme skitseside fra Wayfinders, hvor Ziggie har lagt flats på. Flats er de første farvelag, hvor der ikke er tilføjet skygger, highlights og detaljer.
– For den amerikanske fantasyserie har vi gjort det sådan, at Nat skitser alle karakterer og Q skitser alt andet. Så mens Nat har travlt med al skuespillet, sørger Q for baggrunde, rotter, drager og magiske effekter. Det har vi det begge to godt med.
– Nymfe er Nats baby, så hun har stået for både idé, meget af manus, karakterdesigns og skitser. Her hjælper Q til med rettelser og inks.
Hvad er svært og hvad er nemmere ved at arbejde sammen fremfor at gøre det hele alene? Bliver man ikke uvenner om hvordan tingene skal være?
– Faktisk er der ikke rigtig noget der er svært ved at samarbejde. Det er skønt at arbejde sammen. For det første, går alting dobbelt så hurtigt, når man er to om at få sider produceret (og vi har mange sider, der skal produceres). Nat er dygtig til karakterer, interaktion, osv. (animator-skills, du ved). Q er ret vild med komposition og baggrunde. Så vi har ligesom hver vores visuelle område.
– For det andet, har vi meget forskellige styrker, som passer godt sammen: Nat er fantastisk til at starte projekter og holde dem kørende, drømmer stort og er god til at have øjnene på bolden. Q er meget kvalitetsorienteret og kan godt lide “back-end” arbejdet, altså at finjustere og polere et udtryk, indtil det sidder i skabet. Også sådan noget som at formatere, rette ansøgninger til (som Nat har startet på), lægge sider online i vores webcomic, rette roughs osv. På den måde har vi hver vores ende af produktionen, og supplerer hinanden godt.

Snackbag Studios. Fra venstre: Q, Nat og Ziggie
– Men det er egentlig et vildt gamble at starte et årelangt samarbejde med nogen, man også er i et forhold med, uden at man faktisk er sikker på, om noget af det holder. Men nu har vi arbejdet sammen i Snackbag Studios i 5 år, så mon ikke det gode samarbejde fortsætter?