Skæbnemageren er skabt i tæt samarbejde mellem tegner og forfatter.
Den 9. juni udkom forfatter Kenneth Bøgh Andersen (Antboy) og illustrator Lars Gabel Skæbnemageren. I anledning af udgivelsen har Nummer 9 talt med førstnævnte om arbejdet med tegneserien.
Hvordan ser jeres arbejdsplads(er) ud, og hvordan er jeres arbejdsproces?
Jeg (Kenneth) har kontor derhjemme, nede i kælderen, hvor manuskriptet er skrevet, og Lars sidder på tegnestuen Pinligt Selskab. Jeg skrev et manuskriptudkast, som jeg sendte til Lars, der derefter skitserede hele forløbet. Undervejs har vi holdt adskillige møder både i kælderen og på Pinligt for at snakke historie, tegninger, lydord, talebobler og meget, meget mere.

Illustrator Lars Gabel og forfatter Kenneth Bøgh Andersen

… og deres historiebræt på væggen

Hovedpersonen i Skæbnemageren, Simon
Hvad er Skæbnemageren for en slags udgivelse?
Skæbnemageren er en rendyrket graphic novel – eller tegneserie, som vi bedre kan lide at kalde det – hvor vi fra starten af besluttede os for kun at benytte os af tegninger og talebobler. Historien handler om teenagedrengen Simon, der altid har følt sig i skyggen af sin tvillingebror, Tim. En aften ønsker Simon for alvor, at hans bror ikke var blevet født, og dagen efter er det, som om Tim aldrig har eksisteret. Deres forældre kan ikke huske ham, og Simon er også begyndt at glemme. Han fortryder dog det frygtelige, han er skyld i, og må drage ind i en anden verden for at redde sin bror, der er taget af et frygteligt væsen, som tager alle de børn, der ønskes væk af deres søskende.

Igennem billedruden

… og ind i en anden verden
Passagen til den anden verden går via et landskabsmaleri, Simon har hængende på sit værelse. Den første del af historien, som foregår i vores verden er fortalt i gråtoner – kun maleriet er i farver. Da Simon kravler igennem maleriet og kommer ud på den anden side (i en slags symbolsk fødsel), følger farverne med, og historien får fra da af fuld skrue på paletten.
Hvordan kom arbejdet med Skæbnemageren i stand?
I 2010 skrev jeg en føljeton, der kørte i Weekendavisen. Det var en fantasy-fortælling på 23 kapitler med titlen Skæbnemageren, rettet mod store børn. Efterfølgende kunne jeg i princippet have udgivet den som bog, men jeg følte, at historien, som var en episk rejse ind i en anden verden, var lidt for påvirket af føljetonformen til at fungere optimalt i bogform – kapitlerne var lige lange, de sluttede alle sammen med en cliffhanger, og historien blev lidt for hurtigt fortalt, når nu man ikke skulle vente en uge på det næste kapitel. Så jeg tænkte, at det kunne være fedt at folde historien ud visuelt i stedet. Også fordi historien havde en længde, så det måske ville kunne lade sig gøre at lokke en tegner med på projektet, velvidende hvor tidskrævende det er at lave en tegneserie. Heldigvis var Lars Gabel frisk. Og hans streg passer perfekt til historien.
Hvor lang tid har det taget at lave Skæbnemageren?
Arbejdet på Skæbnemageren blev indledt for ca. 3½ år siden. Jeg startede med at skrive et manuskript baseret føljetonen, men med mulighed for at Lars kunne byde ind på det historie- og fortællemæssige plan. Visse scener blev skrevet som mulige ideer, som jeg ikke vidste om kunne lade sig gøre at tegne, og som vi har sparret os frem til en løsning på. Efter manuskriptet var færdigt, kastede Lars sig over at skitsere det hele.
Efterfølgende havde vi en række testlæsere på – både nogle, der læser tegneserier, og nogle, der ikke gør, samt forskellige aldersgrupper. Derefter begyndte Lars at rentegne, hvilket han har arbejdet fuld tid på i det meste af et år. Undervejs har vi mødtes mange gange for at snakke historien igennem, løse scener, der ikke fungerede, justeret på historien og føjet til og trukket fra, således at det i høj grad har været et fælles projekt. Lars har tegnet i Photoshop og har hele tiden uploadet til vores fælles dropbox, så jeg har kunnet “læse” med og kommentere undervejs.
Skæbnemageren udkom 9. juni fra Forlaget Høst & Søn.