Del to af vores artikelserie om, hvordan den oprindelige Captain Marvel inspirerede omtrent 100 andre helte og skurke: Captain Marvel vender tilbage og bliver Supermans yndlingsslagsbror.
Efter Fawcett stoppede med at udgive tegneserier i 1953, forsvandt Captain Marvel og hele hans persongalleri stort set fra tegneserieverdenen. Enkelte steder kunne man dog stadig se spor efter den engang så populære helt.
Hoppy the Marvel Bunny blev solgt til forlaget Charlton Comics, som omdøbte ham til Happy the Magic Bunny – The Cottontail Crusader. Han kunne forvandle sig med det magiske ord ALIZAM, som dog ikke stod for noget.
Captain Marvel selv blev sneget ind i et nummer af Superman’s Girl Friend Lois Lane fra 1963. Tegneren af denne historie havde tidligere arbejdet på Fawcett.
Captain Marvel ses blandt forskellige omtumlede supervæsner, som Superman havde nedkæmpet for at kunne gifte sig med Lois Lane.
Andre af Fawcetts tidligere ansatte havde heller ikke glemt Captain Marvel. De gik sammen og dannede i 1967 Lightning Comics. Forlaget gik hurtigt konkurs, men de nåede dog at skabe et par Captain-Marvel-agtige superhelte.
Først kom Fatman – the human flying saucer, som var en tyk fyr, der efter at have drukket rum-chokolademælk kunne forvandle sig til en flyvende tallerken. Han forvandlede sig ved at løbe meget hurtigt. Fatmans superdragt lignede Captain Marvels en hel del.
I sit første nummer fik Fatman et sidekick kaldet The Tinman. Den splejsede Lucius Pindle fandt en oldgammel formular på sanskrit, og når han reciterede den, blev han forvandlet til en robot.
Den næste helt hed Super Green Beret og var en dreng ved navn Tod Holton. Han kunne forvandle sig til Super Green Beret, når blot han tog sin magiske grønne beret på og gjorde honnør. Super Green Beret havde de samme superkræfter som en vietnamesisk jungletroldmand. Hvis du er i tvivl om, hvad det dækker over, så er du ikke alene. Der udkom kun to hæfter med denne figur.
Captain Shazam, “a turned on super swinger”, var den hemmelige agent Steve Thomas. Lightning Comics lukkede dog, inden de kunne nå at lave nogen tegninger af superhelten. Planen var åbenbart, at Captain Shazam også skulle gå under dæknavnet Agent 6 og være en blanding af seks myrdede agenter. Hans superkræfter skulle komme fra forskellige elektroniske dimser.
I 1969 blev Captain Marvel forsøgt genoplivet i et fanzine kaldet Golden Age Greats. Efter to numre med selvskrevne historier om Captain Marvel blev udgiveren, Bill Black, dog rådet til at stoppe historierne med Captain Marvel for ikke at komme i juridiske problemer.
Bill Black endte med at omskrive sine historier, så de i stedet handlede om en nyopfundne superhelt Captain Paragon, en Superman-lignende superhelt, der dog ikke var helt så renskuret som Superman eller Captain Marvel. I en af sine første historier tog han LSD og fik et dårligt trip, der resulterede i, at han gik amok og smadrede flere skyskrabere i New York.
Captain Marvel vendte først rigtigt tilbage til tegneserierne, da DC i 1972 købte licens til at udgive Captain Marvel af Fawcett. Fawcett beholdt ophavsretten til Captain Marvel, og DC betalte et fast beløb til Fawcett for hvert hæfte, de udgav med Captain Marvel.
Mellem 1953, hvor Captain Marvel forsvandt, og 1972, hvor DC ”genoplivede” ham, var der sket en hel del. Et forlag, der tidligere havde båret en række navne, bl.a. Timely Comics, var blevet kendt som Marvel Comics. Dette forlag var desuden begyndt at udgive deres egen superhelt kaldet Captain Marvel. Se næste artikel i serien: Captain Marvel-mændenes (og -kvindernes) regime.
I et forsøg på at omgå Marvel Comics’ copyright på navnet, omdøbte DC deres Captain Marvel til ”Shazam – the original Captain Marvel”.
Marvel Comics fik dog hurtigt DC til at ændre navnet, og i stedet begyndte DC at kalde deres nyerhvervelse ”Shazam – The World’s Mightiest Mortal”. I hvert fald på forsiderne. Inde i bladene blev han stadig kaldt Captain Marvel. Captain Marvel Jr. og Mary Marvel bevarede også deres navne.
Selvom Captain Marvel først officielt skiftede navn til Shazam i 2012, vil han i resten af denne artikel for nemheds skyld blive kaldt Shazam.
Shazam-tegneserien opnåede dog ikke fordums popularitet. Den manglende popularitet og problemet med, at Shazam ikke længere kunne bruge sit rigtige navn, fik folkene på DC til at diskutere mulige ændringer på figuren.
Tegneserieskaberen Roy Thomas foreslog DC at ændre figurens navn til Captain Thunder og samtidig gøre figuren til afroamerikaner. Der blev aldrig udgivet nogle tegneserier med denne helt, men i 1982 kunne magasinet The Comics Buyer’s Guide afsløre en tegning af figuren.
Roy Thomas brugte senere navnet Captain Thunder som det ene navn til superhelteduoen Captain Thunder and Blue Bolt, der var far og søn og begge havde elektricitetskræfter. Med Captain Thunders baggrundshistorie er det lige før, at han burde tælle med på listen over sorte superhelte med elektricitetskræfter.
Navnet Captain Thunder var faktisk ikke kommet ud af det blå. Fawcett Comics havde nemlig oprindelig overvejet at kalde deres superhelt Captain Thunder. Som bekendt endte de dog med for at kalde ham Captain Marvel.
En superhelt, der mindede meget om Captain Marvel, men som kaldte sig Captain Thunder, mødte Superman i 1974. Captain Thunder havde det magiske ord THUNDER (Tornado, Hare, Uncas, Nature, Diamond, Eagle, Ram).
De to figurer slåssede selvfølgelig (Captain Thunder var blevet hjernevasket af nogle skurke) og Superman vandt kun ved at få Captain Thunder til at bryde sin hjernevask.
Der skulle stadig gå et par år, før Superman og den rigtige Shazam endelig ville mødes.
I 1974 fik Shazam så sin egen TV-serie, som kørte frem til 1977. Hvorfor man valgte at lave en TV-serie om en lidt sløjt sælgende superhelt er uklart for mig, men serien blev en ganske stor succes. I 1975 fik serien endda en spin-off om en kvindelig superhelt, Isis. Isis aktiverede sine superkræfter, når hun holdt sin magiske amulet og fremsagde et rim.
I 1976, i et nummer af Justice League of America, mødte Superman og Shazam endelig hinanden. Superman blev forhekset til at være ond, og derfor var han og Shazam lige ved at komme op at slås. Fejden endte dog temmelig antiklimatisk, da det lykkedes Shazam at gøre Superman god igen lige inden deres slåskamp kunne begynde.
I 1978 havde Superman og Shazam så endelig deres første rigtige slåskamp. Superman endte med at vinde.
Superman og Shazam har siden mødtes og slåsset adskillige gange med forskellige resultater. Mest berømt er nok mødet/slåskampen mellem de to i Mark Waid og Alex Ross’ Kingdom Come. Her tydede det på, at Shazam muligvis var mægtigere end Superman. Inden Shazam dog kunne få bugt med Superman, fik Superman ham til at forvandle sig til sin menneskelige form. Sejren gik dermed til Superman på en teknisk knockout.
Selvom Superman til tider også slås med Batman (særligt siden Frank Millers The Dark Knight Returns), virker det til at Supermans yndlingsslagsbror er Shazam. Flere af deres mest berømte sammenstød er endda blevet udgivet samlet. Deres sammenstød skyldes nok, at de to figurer er relativt ens, når det kommer til superevner, og derfor matcher de hinanden godt. Men det var jo også det, der startede hele balladen.
De slås dog ikke hver gang de mødes. I 1981 fik Superman og Shazam byttet kræfter og kostumer, og i år 2000 sammensmeltede de kortvarigt og blev til en form for Super-Shazam for at bekæmpe en frøgud (!).
Når Shazam ikke havde travlt med at slås med Superman (eller bekæmpe frøguder), kæmpede han sammen med sin Marvel Family mod sit store skurkegalleri. Da DC begyndte at udgive Shazam i 1972 besluttede de, at alle Shazams eventyr havde foregået (og stadig foregik) på den parallelle Jord Earth-S. På denne måde blev hele Shazams figurgalleri en del af DC-universet, og mange figurer fra 1940’ernes tegneserier dukkede op igen i DC’s tegneserier, som regel dog i en opdateret version. DC introducerede også en række nye helte og skurke i Shazams univers. Flere af disse figurer havde superkræfter, der mindede om Shazams.
I 1973 mødte Shazam superhelten Kid Eternity, som var en dreng, der ved at sige ETERNITY kunne fremtrylle historiske personer til at hjælpe i kampe mod skurke. Kid Eternity kunne også gøre sig ulegemlig, når han sagde sit magiske ord.
Kid Eternity var skabt af Otto Binder (en af hovedforfatterne til Captain Marvel) i 1942 og havde nærmest samme oprindelseshistorie som Captain Marvel Jr. I 1956 købte DC rettighederne til Kid Eternity, og grundet lighederne med Captain Marvel Jr. blev Kid Eternity i 1977 afsløret som Captain Marvel Jr’s glemte bror.
I 1975 blev skurken Zazzo introduceret. Zazzo, der minder en hel del om Supermans skurk Mr. Mxyzptlk, kom fra en anden og mere højtudviklet dimension. Zazzo brugte sin hjelm med indbygget lynafleder til at stjæle Shazams lyn og blev på denne måde forvandlet til Zazzo-Plus.
I 1977 mødte Shazam de seks kvinder i The Rainbow Squad. Mister Mind (et hyperintelligent rumvæsen, der ligner en orm) havde givet dem hver sin superkraft svarende til Shazams. Kvinderne kaldte sig Virago, Dauntless, Gibralta, Celeritas, Dynamoll og Sibyl. På trods af de lettere mytologiske navne danner deres initialer ikke et ord. Måske var det derfor, Shazam endte med at besejre dem.
I 1981 dukkede Hoppy the Marvel Bunny op i en Shazam-historie (dog blev han kaldt Captain Marvel Bunny). Det er uklart, om DC rent faktisk havde rettighederne til figuren, for Hoppy var jo blevet solgt til Charlton i 1953. DC fik dog løst problemet to år senere, da de købte Charlton Comics og alle deres superhelte. Seks af disse nyindkøbte superhelte dannede grundlag for superheltene i Alan Moore og Dave Gibbons’ Watchmen.
Shazams ærkefjende Dr. Sivana var med allerede fra DCs første Shazamhæfte. Gennem tiden har han et par gange fået superkræfter ligesom Shazams, og han har også en enkelt gang givet superkræfter til sine børn.
I 2005 opdagede gymnasiepigen Lori Zechlin, at hun kunne kopiere superheltekræfter fra personer med magi-baserede evner. Hun kopierede adskillige helte, herunder Shazam, og gik en anelse amok på grund af kærestesorger og lignende teenageproblemer. Hun kaldte sig selv Black Alice og stoppede først sin hærgen, da en veninde undskyldte for at have behandlet hende dårligt.
Den skurk, der sammen med Dr. Sivana må regnes som Shazams ærkefjende, er Black Adam. Han havde som tidligere nævnt kun været med i en enkelt historie i de oprindelige Captain Marvel-tegneserier, men da DC genintroducerede ham i 1977, blev han hurtigt en af Shazams vigtigste modstandere.
DC ændrede betydningen af bogstaverne i Black Adams SHAZAM, så de stod for andre guder: Shu, Hershef, Amon, Zehuti, Anpu, Menthu. Denne betydning af SHAZAM blev dog senere ændret, så de i stedet stod for Shu, Heru, Amon, Zehuti, Aton og Mehen.
I DC-eventet 52 fra 2006 blev Black Adam gjort til en form for antihelt. Black Adam fik sin egen superfamilie, der modsvarede Shazams Marvel Family. De tre andre familiemedlemmer var:
Isis, som i 1976 var rykket fra TV og over i tegneseriemediet, blev Black Adams elsker og blev et modsvar til Mary Marvel. Isis hed i virkeligheden Adrianna Tomaz, men hun kunne forvandle sig til Isis, når hun holdt The Amulet of Isis og sagde I AM ISIS.
Adrianna Tomaz’ lillebror Amon Tomaz fik skænket superkræfter af Black Adam og kunne forvandle sig til Osiris ved at sige BLACK ADAM. Osiris modsvarede dermed Captain Marvel Jr. og ligesom Freddy Freeman var Amon Tomaz handikappet. Han havde mistet førligheden i begge ben.
Endelig havde Black-Adam-Familien også et modsvar til Tawky Tawny, den talende tiger. Sobek var en talende krokodille, og til at begynde med virkede han ganske fredelig til trods for sit uhyggelige udseende.
Det endte desværre ikke lykkeligt for Black Adams familie, og derfor gik Black Adam amok og myrdede utallige mennesker i en ugelang blodrus. Til sidst greb Shazam ind og ændrede Black Adams magiske ord, så han var fanget i sin almindelige menneskelige skikkelse.
Der skulle gå et par år før Black Adam tilfældigt bestilte en milkshake i en diner og lærte, at hans nye magiske ord var CHOCOLATE EGG CREAM.
Tegneseriekronologi er noget underligt noget, og til trods for Black Adams folkemord er han i dag mere en antihelt end en egentlig skurk. Det er også denne version af Black Adam, hans nye film fokuserer på.
Men hvordan er DC egentlig endt i en situation hvor de kunne lave en Black Adam film? Tidligere nævnte jeg jo, at DC oprindeligt ikke købte rettighederne til Shazam, men blot betalte for licens til at udgive Shazam? DC kunne lave filmen, da de i dag ejer alle rettighederne til Shazam og hele hans figurgalleri.
Ordningen, hvor DC betalte Fawcett et fast beløb per hæfte med Shazam, stod på i mange år. I sidste ende købte DC endelig rettighederne til Shazam og hele hans univers fra Fawcett. Jeg har ikke kunnet finde ud af, hvornår præcis det skete. Nogle steder står der, at det skete i 1991, og andre steder står der, at det skete før 1991. Mit bedste gæt er, at det må være en gang i 80erne, sikkert i forbindelse med begivenheden Crisis on Infinite Earths (1985). DC fjernede i denne begivenhed alle deres parallelle universer, og genstartede universet i et forsøg på at rydde op i deres kronologi.
Da Shazams eventyr herefter foregik i samme univers som alle de andre DC-figurers, tænker jeg, at det ville være svært for DC at skulle forklare, hvorfor Shazam pludselig forsvandt, hvis de mistede rettighederne til ham. Det havde været nemmere, mens Shazams eventyr stadig udspillede sig på en parallel Jord.
På trods af oprydningen er DC’s kronologi siden hen blevet mindst lige så kompliceret som før Crisis on Infinite Earths. Der er dukket utallige parallelle universer og mulige fremtider op for senere at forsvinde igen. I nogle af disse universer mødte man alternative versioner af Shazam. Her er en oversigt over de forskellige versioner, der er dukket op.
Som nævnt blev Shazam det officielle navn for ”superhelten tidligere kendt som Captain Marvel” i 2012. Året efter fik alle Billy Batsons adoptivsøskende (Freddy Freeman, Mary Bromfield, Eugene Choi, Darla Dudley og Pedro Peña) evnen til at forvandle sig hver sin Shazam-agtige superhelt ved at sige SHAZAM.
Billy Batson og hans adoptivsøskende blev herefter kendt som The Shazam Family.
Ikke nok med at alle Billy Batsons søskende fik superkræfter, men for en kort stund dukkede tigeren Tawky Tawny også op og hjalp i en kamp mod Black Adam.
I 2019 skænkede Billy Batson superkræfter til sin far, C. C. Batson. Han kunne ligesom resten af The Shazam Family herefter forvandle sig til en superhelt ved at sige SHAZAM. Faderen viste sig dog ikke at være helt fin i kanten og fik frataget kræfterne igen.
Navnet C. C. Batson er en reference til tegneren C. C. Beck, der sammen med forfatteren Otto Binder anses som Shazams skabere.
Den nyeste inkarnation af Shazam var grundlaget for filmen Shazam! fra 2019. I slutningen af filmen fik alle de adopterede søskende også evnen til at forvandle sig til superhelte ved at sige SHAZAM. Desværre dukkede Tawky Tawny ikke op. Jeg krydser fingre for, at vi ser ham i fortsættelsen Shazam! Fury of the Gods, der kommer i marts 2023.