Virkemidlerne er enkle men resultatet er i en klasse for sig. Alle e.o. plauens fantastiske “Vater und Sohn“-striber er blevet samlet i en flot nyudgivelse.
For et par år fik jeg en lille bog med nogle charmerende og muntre tyske avisstriber fra 30’erne: “Vater und Sohn“, en (næsten) ordløs serie om den tykke, skaldede far og hans gavtyv af en søn.
Serien, der gik i forskellige tyske aviser og blade, blander slapstickhumor og Storm P.-agtige påfund med de to hovedpersoners nærmest konspiratoriske forhold til omverdenen. Stregen er enkel, men udtryksfuld og humoren er veloplagt og til tider helt hjerteskærende sød.
Manden bag var bladtegner og satiriker Erich Ohser (1903-1944), der tegnede under pseudonymet e.o. plauen, der er sat sammen af hans initialer og hjembyen Plauen. Jeg har tidligere skrevet et blogindlæg om ham her på siden. Det handler om Ohser/plauen og hans forhold til og arbejde under nazismen og det stille modstandsarbejde, der ligger i “Vater und Sohn”-striberne og i hans politiske satire fra 20’erne og de første af af 30’erne.
Og nu – eller tidligere på året – udgav det store tyske forlag Reclam et flot samlebind med titlen “Vater und Sohn – 150 Bildgeschichten“. Bogens mange striber holder et utroligt højt niveau og udstråler stor kreativitet og arbejdsglæde.
Oftest består serien af helt løsrevne episoder men i de sidste år af stribens levetid sniger der sig et par længere fortløbende historier ind: far og søn arver et slot med butler og det hele og prøver uden det store held at tilpasse sig livet som aristokrater. En anden gang ender de to hovedpersoner på en øde ø, hvor de lever på bedste beskub til de bliver reddet af en ubådskaptajn.
På mange måder er det klassiske avisstribe-gags og meget lettilgængelig humor. Men samtidig er der noget helt særligt ved “Vater und Sohn”, der placerer den i en klasse for sig. e.o. plauen får det maksimale ud af sin nærmest beskedent enkle streg og løfter et lille hø-hø til raffinerede vittighedstegninger.
I løbet af stribernes seks ruder fortæller e.o. plauen små historier fra far og søns muntre og meget almindelige liv: de spiller skak, løber på skøjter, far skælder søn ud og bliver ked af det. I det hele taget er farens godmodige og legesyge opdragelse af sønnen et vigtig omdrejningspunkt.
For Erich Ohser blev e.o. plauens avisstriber et frirum fra naziregimets chikane og forfølgelse. For selvom seriens landsbyidyl og godmodige hygge måske passede godt ind i nazismens glasbillede af den tyske provins, gemmer der sig en stille men kraftfuld kritik i “Vater und Sohn”-striberne.
Der er nemlig både virkelighedsflugt og modstandskamp i “Vater und Sohn”. I avisstriben triumferer munterhed og venlighed, mens hovedpersonernes både kærlige og anarkistiske omgangstone bliver et alternativ til propagandamaskinens aggressive og agitatoriske stemme. Makkerparrets kreative utilpassethed er nærmest antiautoritær: børn er bedre end voksne, legeonkler bedre end politibetjente, naturen bedre end byen.
“Vater und Sohn – 150 Bildgeschichten“ er en enkel, men lækker bog, der umiddelbart ser mere akademisk ud, end man måske forventer af humorstriber. Men udgivelsen (og ikke mindst kunsthistoriker Elke Schulzes fornemme og meget vidende efterord, der både handler om e.o. plauens striber og om Erich Ohsers liv og arbejde udover “Vater und Sohn”) udviser stor seriøsitet og respekt for værket, der indtager en nøgleposition i tysk tegneseriehistorie.
Striberne er så godt som ordløse og man kan sagtens nyde og læse “Vater und Sohn” uden at kunne mere end et par enkelte ord på tysk. Alligevel håber jeg at e.o. plauens striber en dag (snart!) bliver udgivet i Danmark og får et større publikum herhjemme. Det fortjener de nemlig i høj grad. For “Vater und Sohn” er helt utvivlsomt stribekunst i verdensklasse og en helt uomgængelig klassiker i Europas tegneseriehistorie.
Karakter: 5/5
Titel: Vater und Sohn – 150 Bildgeschichten
Forlag: Reclam
Tegner og forfatter: e.o. plauen
Efterskrift: Elke Schulze
Form: 188 sider, indbundet, sort/hvid
Pris: €16.95 (vejledende pris)
Udgivelsesår: 2015
ISBN: 978-3-15-011011-9
Udgivelsesland: Tyskland