”Tegn eller dø” af diverse serieskabere
Et bredt udvalg af danske tegneseriekunstnere kæmper mod hinanden i den stærkt underholdende tegnedyst ”Tegn eller dø”. For alle dem, der ønsker overblik over dansk tegneseriekunsts mange stregarter og hverken skyer agressive pikdværge, løbske høns eller smilende boksehandsker.
16 danske tegneserieskabere møder hinanden i dueller på papiret. Den, der taber, går ud af turneringen – den, der vinder, går videre til en ny modstander. Til slut kåres en vinder. Der udkæmpes kampe på parforhold i sofa, gaffel, pusterør, testel osv. Men også mere traditionelle våbentyper, som slagsværd og muskedonnere, kommer i brug. Det Monty Python’ske våben-setup holder, hvad det lover: det er vanvittig morsom læsning.
Et af de indledende slag er Signe Parkins enkle og naive streg mod Miwers virtuose skraveringer. Parkins alter egos præcise mimik, afsindige spaghettiben og morsomme menneskeliggjorte boksehandsker udgør en skøn kontrast til den selvironiske slapstick-humor hos Miwer. Thomas Thorhauge og Peter Kielland kæmper via pikdværgene og den liderlige Pisserup Pigegarde, lige indtil metaplanet indtræffer, og vi ser, at de obskønne dværge er påtrykt et spisestel tilhørende Daisy og Henri. Dronningen og prinsen kan ikke blive enige om, hvorvidt Kiellands runde piger eller Thorhauges charmante dværge er bedst. Denne tvivlrådighed gælder også læseren. Det er svært at vælge favoritter, og de fleste slag er stærkt underholdende. Opmærksomheden samler sig dog om Rikke Villadsen, Miwer, Ib Kjeldsmark og Philip Ytournel, der helt fortjent når til kvartfinalerne.
De fantastiske fire spænder fra tegneseriehumor classic (Miwer) over underfundigheder (Ytournel og Villadsen) til helt og aldeles rablende rimede streger (Kjeldsmark).
Kjeldsmark ligner i det ene slag en vildmand, i det næste en gnom på anabolske stereoider, for til slut at fremstå som død sygeplejerske eller er det et genfødt pusterør, en satan i en majspibe, Rikkes indre irritation? Poetiske replikker som ”av min bare/røv og arm/flyverknuser/totalt din tarm” akkompagneres af bokse foroven, der måler graden af bl.a. selvfedme, liderlighed og overblik. Ytournel vinder en af sine sejre sovende ved at overmande Peter Snejbjerg med sorte z’er (smukt!), og selv høns som våben forvalter han på fuldstændig overlegen og morsom vis. Rikke Villadsen har produceret en gigantisk femme fatale, som lige akkurat kan være indenfor rammen.
Mens Ytournels meget lidt imponerende sabelkat med flammekaster entrerer scenen, ser man Villadsen tegne skygger på væggen og netstrømper på benene – skønhed, ironi og meta på én gang. Villadsens kæmpekvinde er i øvrigt en sjov kontrast til Rikke Bakmans rørende og iltre minikvinde, der minder om Lille My fra Mumitroldene. Vinderen og afslutningen, der har en meget fin taktil detalje, skal ikke afsløres her.
Trods fremdrift er det ikke nogen fortælling i traditionel forstand. Der er ikke meget ’reading for the plot’. Måske derfor kommer det til at handle om noget helt centralt for tegneseriemediet, nemlig ’stregen’. Man læser for at nyde de 16 forskellige tegnestile eller ’kunstnertemperamenter’, hvis man må bruge en så før-moderne betegnelse. Jeg er nok for inhabil til at kunne vurdere, om man oven i købet skal kende tegnerne eller vide, hvordan de ser ud, for at finde dysten morsom. Forhåbentlig ikke, det ville i så fald være en svaghed ved udgivelsen og – med al respekt – minimere antallet af potentielle købere betragteligt.
Skulle “Tegn eller dø” vitterlig have svært ved at finde sit publikum kommer her et forslag: genoptryk bogen til jul og sælg den som mandelgave i Bog & Idé. Den burde kunne udkonkurrere Svikmøllen og WulffMorgenthaler-kalendrene.
Marianne Eskebæk Larsen
Karakter: 4/5
Værkets Titel: Tegn eller dø
Forlag: Aben Maler
Forfatter/tegner: Rikke Bakman, Cav Bøgelund, Ole Comoll, Lars Horneman, Peter Kielland, Ib Kjeldsmark, Johan F. Krarup, Miwer, Thomas Nøhr, Signe Parkins, Erik Petri, Peter Snejbjerg, Thomas Thorhauge, Rikke Villadsen, Philip Ytournel og Christoffer Zieler.
Farve og form: Farve og softcover
Sidetal: 256 sider
Pris: 145 kr. fra forlaget
ISBN: 978-87-92246-28-8
Udgivelsesår: 2010
Udgivelsesland: Danmark