Mikkel Sommers franske debut er en sorthumoristisk noir-krimi, der nyder at holde både sin hovedperson og læseren på pinebænken.
Den franske forfatter Ozanam er ikke tidligere udgivet på dansk, men er ellers en rutineret herre, der har skrevet manuskripter i over tyve år og senest har fået lov at forestå en tegneserie-udgave af Anne Franks dagbog. Han har arbejdet med adskillige tegnere gennem årene og har i dette tilfælde fundet sammen med den talentfulde danske tegner Mikkel Sommer, som de fleste nok kender fra tegneserie-bearbejdningen af Kim Fupz Aakesons De gale fra 2012. I fællesskab har de begået en syrlig og til tider næsten parodisk noir-krimi, der, selv om den kun udspiller sig som en lille en-akters skæbnefortælling, trækker maksimale veksler på læserens nerver.
I den varme Nevada-sol får politi-assistenten Ethan pludselig ekstra meget sved på panden, da hans elskerinde findes myrdet. Indtil nu har Ethan ellers haft godt styr på det. Han er gift med politi-inspektørens søde og kønne datter, og der har således været stil over det både i forhold til karrieren og på hjemmefronten. Nu må han til gengæld se at finde morderen, inden de andre betjente sætter ham i forbindelse med den myrdede, og hele hans liv ramler. Men hurtigt viser det sig, at dette kun er det første i en lang række af mord. I et kapløb med tiden må Ethan kæmpe en stadig mere ulige kamp for at holde sit eget navn ude af begivenhederne, alt i mens mere og mere usandsynlige sammentræf kæder ham stærkere og stærkere sammen med hvert nyt drab.
Burn Out tager sig god tid til på denne måde at pine hovedpersonen og trænge ham længere og længere op i krogen, og selv om det igen udsætter den endelige forklaring, er der også en særlig djævelsk fryd ved det, når fortælleren endnu en gang gør tingene så meget desto værre for vores hovedperson. Som sådan er det næsten en stiløvelse i, hvor meget en forfatter kan pine sin hovedkarakter, og som læser kommer man nemt til at føle den samme legesyge skadefryd, alt i mens man er nervepirrende godt underholdt.
Men Burn Out er mere end et godt mordmysterie. Det er ganske simpelt godt fortællehåndværk hele vejen rundt. Eksempelvis fremstår karaktererne på mange måder som hele personer. Godt nok er der en stærk seksuel tiltrækning imellem Ethan og hans elskerinde, men vi er trods alt i en fattig ørkenby, så hun tiltusker sig samtidig lige en slags betaling i form af gratis benzin fra politibilen efter hver gang. Sådanne små detaljer er historien fuld af, og mens verden bliver mere og mere usikker for hovedpersonen, kan læseren føle sig i sikre hænder hele vejen.
Dette gælder også på billedsiden. Historien forløber klart og let, samtidig med at der ved genlæsning åbenbarer sig nye detaljer, som åbner fortællingen op på ny. Som man tidligere har kunnet læse på Nummer 9 er Burn Out tegnet på en måde, hvor Sommer kun fik tilsendt historien lidt ad gangen. Han har ikke vidst, hvordan historien skulle ende, eller hvordan den ville komme derhen, og på de præmisser har han løst opgaven flot.
Først og fremmest har han brugt sin palet til at understøtte tonen i fortællingen. I de fleste scener er dagslyset hvidgulligt skærende, præcis som ørkensolen er det i den slags kedelige amerikanske provinsbyer. Det er næsten, så alle farver forsvinder, og det lægger fundamentet for nogle klare og stemningsmættede scene-skift, når Sommer så alligevel skifter til en anden palet. Samtidig med at vi tydeligt fornemmer den tunge og døsige hede, formår Sommer også at fange den umiddelbare knibe, som Ethan er fanget i. Igen og igen er Ethan afbildet, så han ser ud på læseren, mens han agerer kastebold imellem begivenhederne. Det understreger den korte deadline, han har at arbejde med, og gør hans desperation så håndgribelig, at læseren nærmest selv får sved på panden.
Selve tegnestilen svinger fra det naturalistiske til det karikerede. Det er måske et resultat af, at Sommer ikke helt har vist, i hvilken retning historien ville bevæge sig, men det passer faktisk godt til den ironisk spiddende fortæller, der ikke er bange for simpelthen at gøre nar af hovedpersonen. Således udleverer fortælleren gerne Ethan ved f.eks. at afsløre, grunden til, at Ethan overhovedet har en elskerinde: Alle de krimier, han har læst, har givet ham et indtryk af, at det har strømere bare!
Burn Out er en fornøjelse at læse, for man bliver indfanget af mysteriet med det samme, og man sluger hurtigt siderne for at nå frem til krimi-gådens løsning. Til sidst spreder Ozanam og Sommer dygtigt klimaks og den forløsende forklaring ud over adskillige meget spændende sider, og de ender såmænd også med at få bundet en godkendt sløjfe på deres meget medrivende leg.
Karakter: 5/6
Værkets titel: Burn Out
Forfatter: Antoine Ozanam
Tegner: Mikkel Sommer
Forlag: Fahrenheit
Form: Hardcover, 96 sider i farver
Vejledende pris: 169,-
Udgivelsesår: 2015