Enola Holmes - Sagen om den forsvundne markis
Alle har højst sandsynligt hørt om den kendte detektiv Sherlock Holmes og broderen Mycroft Holmes, men kender du deres søster, Enola Holmes? Det er nok mindre sandsynligt, men ikke desto mindre har Enola Holmes sin egen bogserie og nu også tegneserie og film på Netflix.
Bogserien, skrevet af Nancy Springer, tæller ni bøger, hvoraf en håndfuld af dem er oversat til dansk. Serena Blasco omsatte Nancys bogserie til tegneserie tilbage i 2018 og nu er første bog udkommet på dansk under titlen ”Sagen om den forsvundne markis”.
Historien begynder på Enolas fødselsdag. En dag hun havde glædet sig til at tilbringe med sin mor lady Eudora Vernet Holmes, som hun bor alene med på familiegodset Ferndell Hall. Desværre går dagen slet ikke som planlagt, da moren forsvinder sporløst.
Til Enolas store fortrydelse bliver der sendt bud efter Sherlock og Mycroft, der er enige om, at en ung kvinde som Enola ikke kan bo alene og derfor hellere må sendes afsted på kostskole. Det er Enola slet ikke enig i, og siden hun er snarrådig og klog, lægger hun en plan.
Hun vil finde sin mor. Dette vil hun gøre ved hjælp af kodebogen og blomstermalerierne som moren har efterladt til Enola. Det var nemlig deres ting: at udfordre hinanden gennem koder og gåder. Enola er næsten ligeså god som Sherlock til at se skjulte sammenhænge og det kommer hende i den grad til hjælp, da hun bliver sat på sagen om en forsvunden markis, der måske – måske ikke – har noget med morens forsvinding at gøre.
Enola er forresten ”alone” stavet bagfra og gad vide om det har en sammenhæng med morens forkærlighed for gåder og i så fald, hvilken betydning har det?
Et hæsblæsende eventyr er skudt i gang og det bliver interessant at følge med i om Enola både kan klare sig alene og fastholde sit forspring overfor Sherlock.
Tegnestilen er holdt i lidt douchede farver, men de er rige på detaljer og små finurligheder. Fx da Enola skal knække koden fra blomsterbogen, som ses herunder. Bagerst i bogen er der også et udsnit af Enolas hemmelige notesbog med tegninger, overvejelser og skitser af både opfindelser og hendes mistænkte.
Har man tidligere set eller læst en Sherlock Holmes-historie, så kan man tydeligt genkende træk i hvordan han er tegnet, det samme gør sig gældende for Mycroft.
Taleboblerne er hvide, mens Enolas tanker er i gule bobler og de er med til at give et indblik i hendes tanker og planer. Det fungerer ret godt og hvis man har set Netflix-filmene ved man, at hun virkelig tænker over mange ting og gennemgår forskellige scenarier i hovedet. Hun giver i hvert fald Sherlock kamp til stregen, og det er helt sikkert, at han skal bruge al sin snilde for at følge med sin lillesøster.
”Enola Holmes – Sagen om den forsvundne markis” er en interessant, spændende og fin introduktion til tegneserieverdenen. Især til de læsere der holder af et godt mysterium og som har læst Sherlock Holmes for børn-bøgerne af A. Conan Doyle. Som læser er man med helt inde i maskinrummet hos Enola og netop det er med til at gøre læsningen interessant. Den kan læses fra 8-9 år, men ældre læsere med hang til mysterier kan også være med. Der er i hvert fald lagt op til mere spænding, flere ledetråde og mere mystik, inden vi får svar på om Enola mon finder sin forsvundne mor.