”Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden” af Chris Ware
Chris Wares ”Jimmy Corrigan” er ambitiøs, vellykket og nyskabende. Men sjældent gribende.
Store og (især) små danske forlag fortsætter med at udgive den ene vægtige udenlandske tegneserie efter den anden i disse år, og er dermed godt i gang med at indhente over 20 års efterslæb på det danske marked. Nu kommer arthouse-forlaget Aben Maler med en af de på flere måder helt store grafiske romaner, nemlig Chris Wares 380 sider lange ”Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden”, der oprindelig udkom for 10 år siden i USA. Og det i en rigtig lækker hardcover, med et imponerende fold-ud smudsomslag, komplet med piktogram-stamtavler af seriens vigtigste personer.
Verdens ensomste mand
”Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden” følger Jimmy Corrigan, den ensomste mand i verden. Han bor alene, og hans eneste kontakt til andre mennesker er akavet småsnak med uinteresserede kollegaer på kontoret og flittige telefonopkald fra en dominerende mor. Jimmy er initiativløs og ude af stand til at begå sig socialt, og han oplever hverdagens små udfordringer som prøvelser af bibelske dimensioner.
En dag kontaktes han af sin far, som han ikke har set siden han var ganske lille, og ender med at besøge ham over Thanksgiving. Gennem den joviale og småracistiske far møder Jimmy desuden sin oldgamle farfar og en sort adoptivsøster, han ikke vidste, at han havde. Men verdens ensomste mand har svært ved at relatere til sin genfundne familie og falder hele tiden ind og ud af fantasier og dagdrømme. Han er en robot, han slår sin far ihjel, han gifter sig med en sygeplejerske osv.
I et parallelt spor følger man farfaren (der også hedder Jimmy Corrigan) som lille dreng i Chicago i slutningen af 1800-tallet. Han bor alene med sin far, der er enkemand med hårdhændende opdragelsesmetoder, og også lidt af en racist. Lille Jimmy ligner på mange måder sit senere barnebarn, og også han falder ind og ud af dagdrømme.
Fædre & sønner
”Jimmy Corrigan” handler om ensomhed og forholdet mellem sønner og fraværende fædre. Den er fortalt i en steril, nærmest videnskabelig stil, med ikonagtige tegninger, som med deres fede konturstreger og rene farver ofte minder om de tegninger, man finder i manualer og brugsanvisninger. Der fortælles langsomt, minutiøst og pinefuldt om selv de mindste hændelser. En tur til lægen med en blodtud fylder rask væk 30 tætpakkede sider, komplet med akavede samtaler, lange pauser, mislykkede urinprøver og dagdrømme om både kvinder og flyveture.
”Kameraet” er sjældent tæt på personerne, og Jimmy følges på afstand, så man som læser aldrig engagerer sig for alvor i hans skæbne. Det skyldes både stilen, men også Jimmy Corrigan selv. Han holder aldrig op med at opføre sig som et skræmt akavet barn, han handler aldrig og han tager sig aldrig sammen. Mere gods er der i fortællingen om farfarens barndom, både fordi der er mere liv og vilje i farfaren end i hans barnebarn, og fordi der er en ydre handling, hvor der rent faktisk sker noget. Det var især her, at jeg blev fanget af fortællingen.
Fantastisk – men ikke gribende
”Jimmy Corrigan” er ofte svær at læse. De hyppige associative skift mellem forskellige real- og fantasiplaner gør handlingen vanskelig at følge, og der sker ikke det store, så man skal være opmærksom for at fange de små nuancer i fortællingen. Men holder man ved, åbner historien sig op, de to spor beriger og spejler hinanden, handlingen tager (lidt mere) fart, og man kommer langsomt til at holde mere af de to Jimmy Corriganer.
Jeg blev fascineret og imponeret af ”Jimmy Corrigan”, der på mange måder er en fantastisk tegneserie. Den er ambitiøs, vellykket og viser nye veje for tegneseriens sprog. Men jeg blev sjældent grebet. Chris Ware fortæller på mange måder lige så kontrolleret, som hans hovedperson er, og der bliver talt til hjernen, snarere end hjertet og kroppen. Den distance som Chris Ware tydeligvis har tilstræbt, måske fordi stoffet ligger tæt på hans eget liv, og den manglede sympati for hovedpersonen, gør at romanen i lange stræk bliver forstået, snarere end den bliver oplevet.
Kristian Bang Larsen
Karakter: 4/5
Værkets titel: Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden
Seriens titel: Bragt i Acme Novelty Library 1995-2000
Original titel: Jimmy Corrigan, The Smartest Kid on Earth
Forlag: Aben Maler
Forfatter/tegner: Chris Ware
Oversætter: Steffen P. Maarup
Farve og form: Farve og hardcover
Sidetal: 380 sider
Pris: 390,00 kr. fra forlaget
ISBN: 978-87-92246-00-4
Originalt udgivelsesår: 1995-2000, 2000
Aktuelt udgivelsesår: 2010
Originalt udgivelsesland: USA
Aktuelt udgivelsesland: Danmark