Ny finsk kæmpeantologi – med engelsk tekst – fejrer den finske tegneseries 100 års fødselsdag på behørig overskudsmanér.
I Finland – dette ellers triste land – er der en energi og talentmasse til stede, som er de færreste andre lande forundt. I år fejrer den finske tegneserie 100 år, og det er da kun på tide, at vi endelig får en stor, flot og finsk tegneserieantologi.
Lad det være sagt med det samme: ‘Finnish Comics Annual 2011’ er en gigantisk, overvældende og fantastisk antologi. Formatet, for ikke at nævne farven, lover en tyngde (2 kilo!), som afspejles fint inde bogen. Man mærker tydeligt den ”creative madness”, som finnerne står for.
Der er en herlig dissonans til stede, og ingen ideer er blevet skrottet til fordel for stilrenhed. Her er både en-sides gag-serier, poetiske og mellemlange indslag, en enkelt mastodont på over 50 sider, samt en række essay-lignende tekster, der søger at give et overblik over finsk tegneseries historie, samt analysere mentaliteten i de kreative lag i Finland netop nu.
Kæmpeformat
Det er ikke så lidt endda, og man kunne da også sagtens hævde, at folkene bag burde have holdt det mere stringent. Men det er altså befriende med denne overflod, og samtidig virker det passende netop i denne bog. Det er nemlig den første antologi i en forhåbentlig lang række af finske ”annuals”; konceptet er at have en enkel person som redaktør, i stedet for en jury, eller en postuleret konsensus. Dermed træder en ny redaktør til hvert år, og således bliver antologien en udpræget subjektivt samling, som potentielt kan ændre sig år for år.
I sig selv er denne subjektivitet hverken en fordel eller en ulempe, og så længe der er kvalitetsserier at finde, giver det da okay mening at arbejde på denne måde. Man kan måske forestille sig at det voldsomme format næppe lader sig gøre flere år i træk. Både fordi det ville være repetetivt at genfortælle finsk tegneseries historie år efter år, men også fordi kvaliteten – ikke kun kvantiteten – indlysende bør fastholdes på et højt niveau.
Humor og mørke i det grå land
I bogens indledende kapitler defineres det faktisk overraskende præcist, hvad finske tegneserier egentlig kan og vil: de viger ikke for tunge tematikker, og omhandler gerne forholdet mellem mennesker. Mest markante stemning i samlingen er fremmedgjorthed. Måske er det det nordlige finske mørke, der forlener serierne med en grundlæggende dyster tone. Men først og fremmest er de sjove.
Dette er antologiens egne påstande. At bogen gerne vil analysere og konkludere på sig selv, før man overhovedet er kommet i gang, virker en smule pågående. Omvendt kan man forestille sig, at mange læsere får løftet oplevelsen på denne måde.
Tema og tone
Finnish Comics Annual rummer 33 forskellige serier i alt, og de inddeles i henholdsvis ‘tematik’ og ‘tone’. En serie kan godt indeholde både flere tematikker og toner end én. Mindst 15, og altså omtrent halvdelen af serierne, omhandler især ‘menneskets forfald’. ‘Overgangen fra barn til voksen’ optager 11 serier. ‘Finnernes egne problemer som individer og samfund’ tages seriøst af 8. Det klassiske ‘natur vs. industri’ benyttes af 7. Og et par stykker falder inden for kategorien ‘diverse eksistentialisme’.
Jeg vil derudover kategorisere 21 af serierne som ‘skarpe og ironiske’. Nogle stykker fordeler sig på ‘hård og direkte’ og ‘mystisk og lyrisk’. Det giver sig selv, at 6-7 stykker må kaldes ‘opgivende og pessimistiske’. Til gengæld fandt jeg faktisk hele 3 serier, der må siges at være ‘varme og finurlige’.
Overordnet handler lidt under halvdelen af teksterne enten om sex, vold eller begge dele kombineret. Hvilket egentlig et forbavsende lidt…
Aapo Rapis stige
En historie der på alle måder skriger ‘Finland’ i både handling og udformning, er Aapo Rapis ”The Ladder”. Den melankolske – grænsende til diabolske – fortælling om en mand, som rejser rundt i de finske randområder som stigesælger er både dybt følsom og til tider tragikomisk. At stigesælgeren taler med sin ‘gamle ven’ (metaforisk måske?) om de generelle problemer ved at være finsk fuldender indslaget.
Som sådan står ”The Ladder” som et udmærket eksempel på hvordan de fleste af bogens serier er, hvad de kan og hvad de helt konkret omhandler.
Finske tegneserier er…
Der tegner sig (trods min til tider snævertsynede vinkel!) et tydeligt billede af den finske tegneserie. Et billede, der stemmer udmærket overens med de betragtninger, redaktør Ville Hänninen gør sig i indledningen (gengivet ovenfor). Mere vigtigt er det, at kvaliteten er til stede, fuldt på højde med mængden, omfanget.
Der skal nok være folk derude som udelukkende bliver nedtrykte at disse mørke finners kreative krumspring, men langt langt de fleste vil grine deres røv i laser.
Karakter: 4/5
Titel: Finnish Comics Annual 2011
Forlag:Huuda Huuda & Finnish Comics Society
Redaktør: Ville Hänninen
Forfatter/tegner:Terhi Ekebom, Matti Hagelberg, Jyrki Heikkinen, Ina Kallis, Kati Kovács, Reijo Kärkkäinen, Jarno Latva-Nikkola, Hanneriina Moisseinen, Tommi Musturi, Pauliina Mäkelä, Jyrki Nissinen, Ville Pirinen, Aapo Rapi, Jii Roikonen, Jenni Rope, Jukka Tilsa, Marko Turunen, Riitta Uusitalo, Jari Vaara, Amanda Vähämäki m. fl.
Oversætter: Juuka Heikanen m.fl
Farve og form: Farve og s/h softcover, engelsk tekst
Sidetal: 312 s.
Pris: (30 euro)
ISBN: 978-952-5724-31-8
Originalt udgivelsesår: 2011
Aktuelt udgivelsesår: 2011
Originalt udgivelsesland: Finland