Fransk tegnserie over Jørn Riels skrøner er tro og kærlig overfor originalen og helt sin skæve egen.
Den danske forfatter Jørn Riel (f. 1931) boede fra 1953 og 10 år frem på Grønland og skrev efterfølgende en lang række populære, underfundige og sort-humoristiske “skrøner” om de danske fangere, der boede i Nordøstgrønland.
Det er et fascinerende univers: To-tre håndfulde danske jægere, der bor enkeltvis eller i ganske små grupper over flere hundrede kilometer kyststrækning langt oppe i Nordøstgrønland. Sære, egensindige mænd i frivilligt eksil fra civilisationen. Her jager de for Kompagniet, og går ellers til i druk og galskab.
Nu har to franskmænd, sørme, forfatteren Gwen de Bonneval og tegneren Hervé Tanquerelle, lavet en tegneserie over fire af Riels skrøner – og godt for det: Her er en tegneserie over et litterært værk, der både er tro og kærlig overfor originalen og helt sin skæve egen.
“Kong Oscar og andre skrøner” indeholder fire historier. “En festlig begravelse”, om en begravelse hvor gæsterne bliver så (død)drukne, at de ikke længere kan huske, hvem der er hedenfaren og steder den forkerte til hvile; “En absolut betingelse”, om en lokumskrig; “Kong Oscar”, et tragisk trekantsdrama mellem to mænd og en gris; Og “Snespurven”, en “coming of age”-fortælling om en ung student fra Glostrup, der er taget til Grønland for at møde eventyret, men her kun finder mørke og monotoni.
Det er fire historier, der fint supplerer hinanden. Persongalleriet introduceres ved begravelsen, mens humoren og tonen bliver stadigt mørkere og mere alvorlig i de følgende historier for så at lade poesien og lyset bryde frem til sidst i “Snespurven”. Humoren er til tider underspillet, andre gange mandehørmende rå og direkte og andre gange igen grotesk og sort som polarnatten.
Det er skrøner, der drives frem af karaktererne. Det er fangernes drifter, dårskaber og drømme, der, konfronteret med det nådesløse grønlandske fangerliv, trækker fortællingerne slingrende ud over isen som et kobbel glammende slædehunde. Eksistentielle dramaer fortalt som vittigheder. Som i titelhistorien, hvor gemytlige Gammel Niels får grisen Kong Oscar, som han knytter sig stadig tættere til, mens jalousien driver makkeren Halvor med det mørke sind ud i vanviddet. Det nytter ikke, at Halvor går i grisestien til Gammel Niels og Kong Oscar med hjemmebrændt, for makkeren og svinet drikker først, når Halvor er gået igen. Heldigvis kommer julen snart, og så skal der flæskesteg på bordet. Mener Halvor.
Netop i persontegningen er Hervé Tanquerelles sort/hvide tegninger i tusch og grå akvarel også bedst. Hver karakter er præcist beskrevet i en streg, der ubesværet vandrer frem og tilbage mellem karikatur og realisme og med en fremragende forståelse for kroppens gestik og ansigtets mimik. For en tegneserie, der foregår et så malerisk sted som Grønland, er der overraskende mange billeder med blot talende hoveder. Men øjet keder sig aldrig.
Når Tanquerelle så vover sig uden for fangsthytterne med sine karakterer, vægter han det rå over det skønne i den Grønlandske natur. Fangerne er ikke turister på polarsafari. De bor her, og billederne indfanger fint, hvordan miljøet også er beskidt, kedsommeligt og ubarmhjertigt. Han tegner som Jørn Riel skriver – man skulle tro, at han havde været der.
“Kong Oscar og andre skrøner” er ikke en tegnserie, der råber op om hvor god den er. Dertil mangler den storhed og alvor og er for traditionel i sit fortællesprog. Men den er god. Og den er morsom, og den gør Jørn Riels skrøner ære.
Karakter: 4/5
Værkets titel: Kong Oscar og andre skrøner
Forfatter: Gwen de Bonneval – Baseret på skrøner af Jørn Riel
Tegner: Hervé Tanquerelle
Oversætter (fra fransk): Ole Steen Hansen
Forlag: Turbine
Form: 108 sider, hardcover
Vejledende pris: 299 kr.
ISBN: 978-87-7141-466-0
Udgivelsesår: 2014