New Yorks svar på John Constantine gør en fængende debut i den dansktegnede ”Manhattans beskytter”.
Thomas Alsop er Manhattans Beskytter. Titlen er gået i arv fra forfaderen Richard Alsop, som i det herrens år 1689 blev forhekset af en indianer og fik evnen til at kommunikere med øens inderste sjæl. Siden har den ene Alsop efter den anden bekæmpet overnaturlige trusler mod downtown New York med magi, kløgt og samfundssind.
Nutidens Beskytter, altså Thomas, er familiens sorte får. En fordrukken rockmusiker, som bruger sine kræfter til egen vinding og som omdrejningspunkt for et kulørt realityshow.
I forfatter Chris Miskiewicz’ hænder bliver den selvoptagede og uansvarlige Alsop en mindeværdig antihelt, charmerende og fandenivoldsk med hjertet på rette sted. Og danske Palle Schmidts stemningsfuldt håndgjorte og vandfarvelagte billedside – i direkte forlængelse af hans arbejde på ”Stiletto” – lægger på bedste vis afstand til tidens amerikanske metervaremainstream.
Plottet i ”Manhattans Beskytter” er komplekst og rækker helt tilbage til 1600-tallet, men Miskiewicz jonglerer behændigt med fortællingens plottråde. Han formår også at antyde en større åndeverden omkring Alsop, hvor mafiøse ”familier” strides om magten, uden at suge fremdriften ud af sin historie. Det er gedigen world building.
Til gengæld er dialogen ikke helt så veloplagt, som den prøver at være. Tag bare scenen, hvor Alsop gæster et talk show, og samtalen forløber som følger:
– Kom nu, bare imellem dig og mig … Det er bare en gimmick, ikke? spørger den Letterman-agtige studievært med henvisning til gæstens reality-program.
– Faktisk var jeg lige ved at dø i går aftes, hævder Alsop.
– Mener du ikke, at din optræden gik død? Ha ha!
– Nej, seriøst. Jeg laver ikke sjov.
– Hvordan? Ved at tælle dine penge? Ha ha ha!
Man kunne have den mistanke, at oversættelsen lader ordvekslingen i stikken. Trods alt er der er en trykfejl allerede i overskriften til bogens forord, så tilliden til tilrettelæggelsen testes tidligt. Men et hurtigt opslag i den amerikanske originaludgave frikender oversætter Thomas Berger for al skyld i Miskiewicz’ uelegante dialog: Rappe, mundrette replikskifter er bare ikke amerikanerens force.
Til gengæld leverer han altså varen som plotsmed, og så gør Palle Schmidt de danske farver ære med billedsiden.
Tegningerne er løse og levende og tilsat en afdæmpet palette, som grundfæster fortællingen. Farverne digter med: Fortiden er i sort/hvid, magi er rød, åndeverdenen er solbleget. Hist og her er det vist gået lidt hurtigt for Schmidt, som sikkert har fundet det udfordrende at arbejde med amerikanske deadlines, men helhedsindtrykket er indbydende og bundsolidt.
”Manhattans beskytter” slutter på en cliffhanger med bind 2 under opsejling i horisonten.
Plottet tager en lidt fortænkt drejning undervejs, men på dette tidspunkt føler man sig som læser i så tilpas gode hænder hos Miskiewicz og Schmidt, at man tror på en tilfredsstillende afrunding. Og faktisk også krydser fingre for endnu mere Alsop, når denne fortælling er forbi.
Kom bare med det, Miskiewicz, Schmidt og Fahrenheit!
Karakter: 4/5
Værkets titel: Thomas Alsop, Manhattans beskytter
Forfatter/tegner: Chris Miskiewicz/Palle Schmidt
Forlag: Fahrenheit
Form: 112 sider i farver og softcover
Vejl. pris: 149,-
ISBN: 978-87-7176-000-2
Udgivelsesår: 2015
Udgivelsesland: Danmark
Oprindeligt udgivelsesår: 2015
Oprindeligt udgivelsesland: USA