“Flush Royale eller Historien om drengen, der drog ud for at finde Glæden” af Dan Ræder Knudsen og Svend Amstrup Jeppesen.
Dan Ræder Knudsen og Svend Amstrup Jeppesen giver den hele (t)armen i ”Flush Royale”, første bind i en ny serie på fire fra Blækfabrikken.
Det er ikke ofte, at jeg ruller mit arsenal af synonymer for potte og pølle ud i en anmeldelse – med sindsro og totalt slap skider – men når værket handler om lort, skal der svælges i det!
”Flush Royale” er første bind af fire om Den Navnløse Ungersvend. Bindet er hensat til ’Riddertiden’, der, ”som alle historieinteresserede raske drenge og piger ved”, sammen med ’Cowbøjsertiden’, ’Dinosaurtiden’ og ’Robottiden’ udgør de ”fire historiske tidsaldre”. Historien er et møggakket middelaldereventyr om køb-og-skid-væk-kulturen, det anale bureaukrati, parforholdets røvture og glæden ved den stille tid på das.
Kongen og dronningen af kongeriget Rectum et Clavis (red: Røv og Nøgler) er barnløse, og dronningens frustrationer over steriliteten har affødt et galopperende rengøringsvanvid hos hende og en fræsende runde racerrøv hos kongen. Den Navnløse Ungersvend sendes modvilligt ud i verden for at finde et middel mod kongens kampskider, akkompagneret af en Røvnisse (!) på udgang fra nissekollektivet i den royale tarm og et magisk kølefryseskab doneret af den mystiske Merlin.
Den vilde jagt på tarmkuren fører ungersvenden til helvede, der – hvad alle fornuftige mennesker ved – ser ud som IKEA på en søndag. Her må han udstå diskussioner med helvedes skrankedæmoner om eksistentialisme og bortkommen bagage, flyveture på et genstridigt, magisk tæppe og diverse overfusninger fra den forbandede Onkel Jack-Åge. Ungersvenden udstår dog strabadserne, og alle får ro i røven til slut.
Stregen er en art ’ulden’ ligne clair – en uhellig, men charmerende blanding af Deleuran og Peyo – og historien formår forunderligt nok også at forene gode kvaliteter fra de samme serieskabere. En sprudlende anything-goes-humor a la Deleurans i ”Onkel Ftata og fætter Teetah” indrammes af et Peyo-parodisk, eventyrligt univers og tilsættes en hel silo af ajlehumor i ”Flush Royale”.
Røvnisserne, som er fordrejede karikaturer af Peyos Smølfer, er i ”Flush Royale” slamgrønne og iklædt bæbrune bukser og en kæk klat kaka på hovedet – fjernt fra de nydelige små, blå væsner med deres hvide bukser og hatte. Den universelle variabel i Smølfernes sprog, ’smølf’, er i Røvnissernes røv blevet røvet med røven ’røv’, så en røv fra deres røv kan være røvsvær at røve!
Bindet flyder over med den slags tegneseriereferencer, og morsomhederne bider hinanden i enden – til tider er de platte, til tider inspirerede, men de flyder i en så lind strøm, at man ikke når at bemærke de få bundskrabere.
”Flush Royale” er en fontæne af fæceshumor, og jeg indrømmer gerne, at den kilder mit bløde, brune punkt. Et befriende tegneserielavement, som spuler læseren ren for alle fine fornemmelser!
– Allan Buhl
Faktaboks:
Karakter: 4/5
Værkets Titel: Flush Royale eller Historien om drengen, der drog ud for at finde Glæden
Forlag: Blækfabrikken
Forfatter/tegner: Dan Ræder Knudsen og Svend Amstrup Jeppesen
Farve og form: Farve og paperback
Sidetal: 96 sider
Pris: 129,95 kr.
ISBN: 978-87-92626-02-8
Udgivelsesår: 2010
Udgivelsesland: Danmark