Af Peter Dyring-Olsen
I Cobolts række af samlede udgaver af Linda og Valentin – Rejser i tid og rum er vi nået til tre album fra en af seriens kunstnerisk absolut bedste perioder. Det er de tre album “Skyggernes Ambassadør”, “I den falske verden’ og “Jævndøgnets helte”, der udgør bind 3.
Linda og Valentin er om noget en af den europæiske albumtraditions hjørnestene – vel kun overgået af Tintin, Splint og Co og andre i den vægtklasse. Hermed deler Cobolt ud af tegneseriearvesølv både til os, der nød serien, da den første gang udkom på dansk, og til de, der måtte støde på den for første gang.
Men hvordan anmelder man noget, som eftertiden har sat på en piedestal, uden at forfalde til blind hyldest? Det problem har kørt rundt i mit hovede, siden jeg med glæde modtog mit anmeldereksemplar. Er jeg overhovedet i stand til at se og læse historierne uden at mindet om mine første oplevelser med Linda og Valentin skygger for min læsning lige nu? Og kan jeg som sølle anmelder lægge nyt til historien om og forståelsen af en europæisk serieskat?
“Rejser i tid og rum 3” tager form af en flot hyldest til Linda og Valentin – og særligt en hyldest til tegner Mezieres, der roses i bogens indledende ekstramateriale, som har blikket stift rettet mod tegningernes kvalitet. Her citeres Christin og Mezieres om arbejdet med tegningerne, ligesom essayets forfatter er fuld af lovpriser til Mezieres’ talent. Sandt er det da også, at billedsiden af Linda og Valentin er helt sin egen og alligevel sært velkendt. Mezieres er på én gang løs og minutiøs i sin streg, der både kan gengive imponerende rumstationer og sci-fi arkitektur i fine detaljer og opridse personer og sindsstemninger med få, karikerede streger. Det er flot og gennemført – og i 2012 også en kende bedaget som en håndværksmesters dygtigt udførte kunst i en tid, hvor lækkert design masseproduceres nøjagtigt og fejlfrit. Det skal ikke ligge albummet til last men sandt er det, at Rejser i tid og rum er en tur i et nostalgisk univers.
Ekstramaterialet er lige på den tynde side, og man kunne have ønsket sig lidt mere vægt i tekstmaterialet, der er fint og velfungerende, men måske mere småsnakkende og hyldende end en tekst, der bringer nyt med sig. På den måde peger ekstramaterialet altså entydigt i retningen af nostalgi – og en målgruppe, der består af alle os, der husker serien fra gamle dage og gerne vil have den stående på bogreolen i flot stand og udstyr, som kan sikre bogens overlevelse i mange år.
Når det er sagt, så er det virkelig guldet, som præger bind 3. Der lægges stærkt for med “Skyggernes Ambassadør”, der som al ægte science fiction er en refleksion over albummets samtid. Albummet introducerer rummets svar på FN – Navlen, hvor utallige af rummets racer holder diplomatisk kontakt. Navlen er et tilbagevendende element i
serien, og det er og bliver smågenialt tænkt og udført. Her skal ikke afsløres mere om albummets plot end at menneskeheden spiller en sædvanlig uheldig krigerisk rolle, og at Linda og Valentin hver må lægge kræfter i for at bringe balance i det delikate system igen. Også gnavpotvekslerne bliver introduceret i historien og på lignende vis køres der frem med en fantasifuldhed, der vidner om engagement og fortællemæssigt overskud. Lige, da man som læser føler at de politiske paralleller bliver hårdhændedes nok skaber Linda – denne inciterende kvinde med hovedet skruet mere end almindeligt godt på – tilpas med afstand til det, der ellers kommer faretruende tæt på en art politisk korrekthed. Således fremviser seriens skaber netop dét overskud, der er med til at hæve serien langt over mange af dens samtidige udgivelser. Under alle omstændigheder er ‘Skyggernes Ambassadør’ en klassiker, der holder også i dag. Et enkelt hjertesuk må dog lyde – det havde været endog meget interessant, hvis ekstramaterialet havde undersøgt seriens samtid og draget de paralleller, der oplagt må være til tidens FN.
Næste historie er I skyggernes verden, der leger med en slags tidlig virtual reality, som sørger for at vi bliver vidne til Mezieres’ yderst lækre gengivelser af historiske perioder. Historien er ligefrem og grænsende til det simple og alligevel er det velfortalt og gennemført i al sin space opera-farvede udgave af et nærmest Philip K. Dicksk tema. Menneskehedens plads i det store univers’ evige variation er på spil, og det er endog meget underholdende.
Sidst kommer ‘Jævndøgnets helte’ – et album, som jeg med en snert af frustration læste og genlæste i min barndom. ‘Jævndøgnets helte’ er nemlig både en politisk allegori, hvor kommunisme, liberalisme og samtidens stærke new age-bevægelse fremstilles i et ikke særligt smukt skær og samtidig en slet skjult kommentar til amerikanske superhelte. Sidstnævnte gik mig på som 10-årig superheltefan. Som 38-årig ser jeg klarere den kærlighed til superhelte, der også gemmer sig, og jeg sætter pris på albummets opgør med ulidelige ismers undertrykkende karakter. Valentin træder for alvor i karakter som uimponerende og alligevel stærk antihelt, mens Linde må erkende sin afhængighed af den tåbelige og primitive mandsperson. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg læste Jævndøgnets helte i min barndom, men mange år senere er det stadig en god gang underholdning med kant, hvor Mezieres for alvor viser storformat.
Alt i alt er det med andre ord svært at få armene ned ved genlæsningen af tre af de absolut stærkeste albums i dette hovedværk i den europæiske albumtradition (for denne læser er de to dobbeltbind, der følger efter, lige en tand bedre, men lad det nu ligge). Man kan undre sig en anelse over, i hvor høj grad genudgivelsen er rettet mod allerede omvendte, men på den anden side er det måske netop den målgruppe, der har gysserne til at få samtlige bind på hylden. Derudover er ekstramaterialet ikke helt oppe at ringe, men i den samlede vurdering må de to indsigelser altså vige for begejstringen. Mine damer og herrer – dette er simpelthen et skatkammer af fede serier.
Karakter: 4 af 5
Titel: Rejser i tid og rum: Linda og Valentins samlede eventyr 3
Forfatter/tegner: Mézières og Christin
Oversætter: Jens Peder Agger
Udstyr: Hardcover, farver, 164 sider
Pris: 298,00
ISBN: 978-87-7085-439-9