Fredagslinks

Digitale tegneserier brænder! Død serietegner fylder år! Forfatter holder festival for sig selv! Og meget mere i ugens udvalgte weekendlæsning.

I tirsdags blev den legendariske amerikanske serietegner Jack Kirby 95 år. Desværre var han ikke selv til stede ved fejringen: Kirby døde i 1994 som 76-årig.

Den foregik nu også mest på internettet, fødselsdagsfesten: Blogs og webmagasiner eksploderede i Kirby-tegninger, anekdoter og hyldester. Comicsreporter.com bød f.eks. på et ekstravagant galleri fuld af bevidsthedsudvidende tegneseriedynamik, mens Comics Alliance lod deres mest skriftlærde skribent analyse jøden Kirbys billeder af Gud – og vittige Chris Sims løftede sløret for sit yndlings-Kirby-blad, One Man Army Corps (OMAC) #2.

Imens forsøgte Kirbys tidligere arbejdsgivere på superhelteforlaget at piske en stemning op med forsiden til Justice League #12 – sat til udgivelse i oktober – der viser Superman og Wonder Woman midt i et lidenskabeligt kys. En kioskbasker, der omgående udløste tilbundsgående kortlægninger af både Supermans og Wonder Womans dating-historik. Hvis det ellers var noget.

Eisner-vindende blogger Tom Spurgeon benyttede ugen til at fundere over, hvad man mon ellers kan få for det svimlende beløb, som DCs kontroversielle Before Watchmen-serie løber op i, alt i alt? Det kom der et helt dusin fine indkøbstips ud af.

Også vores egen Teddy Kristiansen var lidt i vælten denne uge, igen på grund af en DC-serie. Specifikt de for længst afviklede Solo-antologier, hvor hvert hæfte blev tegnet og (delvis) forfattet af én serieskaber med forholdsvis stor redaktionel frihed. “Duet on Solo” på Comics Alliance endevender alle 12 udgaver én ad gangen i dialogform, og i tirsdags kom turen så til #8 med ord og streger fra Teddy Kristiansen og et par legekammerater. Danskerens Solo-hæfte får de Skandinaviske associationer til at flyde tegneseriekritikerne, der både kommer til at tænke på black metal og “depressive, litterære nordiske tegneserier” (!). Der vanker også roser for den “radikale” tilgang og fraværet af “genre bullshit”. Mere Duet on Solo her.

Samtidig, i den virkelige verden, gik en masse negativer til den kommende digitaludgave af Cerebus-samlingen “High Society” tabt i en brand. Dermed er tegneserien forsinket og scanningsansvarlig Sandeep Atwal – det var hans hus, der brændte – er på røven.

Bedre nyheder: Superstjerneforfatter Grant Morrison er i fuld gang med at forberede sit helt eget con, der selvfølgelig hedder MorrisonCon og løber af stablen 28.-30. september i Las Vegas. Nyskabelsen vil byde på musikalske performances med Morrison og venner, oplæg om emner som “det tredje årtusindes fremtid” og masser af gæsteoptrædener fra navne som Robert Kirkman (The Walking Dead), J.H. Williams III (Batwoman) og Frank Quitely (All Star Superman). Det bliver Morrisontastisk. Gag cartoon-specialisten Sam Henderson har også gjort sig tanker om, hvordan man bedst kommer sit publikum i møde. Hendersons løsning er dog knap så radikal som con-arrangør Morrisons: Han læser sine tegneserier op. Comics aren’t just for eyes anymore!

Andre muligheder: Man kunne læse et interview med den supertalentfulde King City- og Prophet-skaber Brandon Graham – del 1, del 2 – og så snuse en anelse til Singapore og omegns tegneseriescene. Eller hvad med at sætte tænderne i metudgaven af den kultdyrkede science fiction-serie Starstruck med smukke streger fra M.W. Kaluta?

Emneord:

Om Erik Barkman

Garvet fritidsskribent med bidrag til en række musik-, film-, spil- og tegneseriemedier på CV'et. Projektkoordinator på The Animation Workshop i Viborg.