På tegnebordet. Et barndomsminde og en bog om danske folkesagn har inspireret Line Schmidt til en eventyrlig tegneserie, hvor pigen Emma må rejse til Hugormekongens rige.
Jeg kan godt lide tanken om, at der findes en parallel verden, hvor lygtemænd, bjergfolk, åmænd, hugorme, konger osv. bor og lever.
En sød børnebog blev til en noget mørkere tweentegneserie. Line Schmidt arbejder på en tegneserie om pigen Emma, der må rejse til Hugormekongens rige, for at redde pigen, der mobber hende.
Den danske er tegneserieskaber og illustrator, uddannet fra Kunstakademiets Designskole, debuterede som tegneserieskaber med Lillepigen fra Lolland fra forlaget Vild Maskine i 2019.
Men hvor den tidligere udgivelse handlede om hendes egen farmors liv, kommer den nye tegneserie på knapt 200 sider til at være ren fiktion, med en god omgang magisk realisme i. Det er hentet fra de gamle danske folkesagn, hvor særligt fortællinger om hugorme har inspireret.
Hvad handler dit projekt om?
– Jeg havde det her barndomsminde, om en historie min far fortalte mig. Den handlede om et barn, der kravlede ned i sin sovepose, og ind i en verden, hvor alt var på hovedet. Jeg syntes det var ret uhyggeligt. Men også superspændende. Det var lige før, jeg troede på det.
– Det med, at soveposen var en slags portal til en anden verden, hang ret godt ved. Min oprindelige idé var at lave en sød og farverig billedbog til mindre børn. Hovedpersonen kravler igennem sin sovepose og kommer til et hyggeligt fantasiland. Det var tilbage i 2018.
– Projektet lå så stille i flere år, indtil jeg fik fat på Evald Tangs Kristensens bog Danske sagn – som de har lydt i folkemunde. Der blev jeg især inspireret af fortællingerne om hugorme. Sidenhen har projektet udviklet sig i en helt anden og mere mørk retning. Derfor valgte jeg at ændre målgruppen fra børn til tweens.
– I takt med at historien blev mere mørk og målgruppen ældre, synes jeg, der var en ret naturlig overgang i, at lave den om til en tegneserie i stedet for. Historien blev simpelthen også bare længere, og jeg ville stadig gerne illustrere den. Så en tegneserie var et oplagt valg, synes jeg.
Der må jo ligge en eller anden fascination af de slanger dér, nu jeg tænker over det
Hvad inspirerede dig i bogen om danske sagn?
– Jeg kan godt lide tanken om, at der findes en parallel verden, hvor lygtemænd, bjergfolk, åmænd, hugorme, konger osv. bor og lever, men samtidig er der også tegn på dem i vores moderne verden. Tanken om, at der er en usynlig grænse mellem de to verdener, som væsnerne godt kan krydse og som nogle gange krydses af mennesker. Men det har konsekvenser.
– Jeg tror, at det der inspirerede mig ved netop hugormene var, at de jo findes i virkeligheden. Jeg kendte ikke til myterne om hugorme, før jeg læste om dem i bogen. Jeg tænker, at de fleste godt kender til ellefolk, lygtemænd og nisser. Men jeg faldt over afsnittet om “Lindorme og småkryb”, hvor hugorme og snoge har et lille afsnit for sig selv. På en måde var de her historier lidt mere troværdige. Mange af fortællingerne er også superkorte og virker nærmest som facts om hugorme og snoge. Det synes jeg var ret sjovt og satte gang i min egen fantasi.
– Som barn har jeg altid fået at vide, at jeg skulle være opmærksom, når vi var ude og gå i hedeområder, hvor der vokser lyng, fordi det var der, hugormene gemte sig. Så det kan også være fordi, jeg har de der barndomsminder, at jeg synes hugormene var ekstra spændende.
Hvad inspirerer dig generelt når du skal lave et værk?
– Generelt bliver jeg inspireret af naturen, når jeg kommer ud i den. Jeg fandt engang nogle slangeæg i nogle blåbærbuske, der var udklækket, og kan huske, de var pænt klamme. Jeg har da også set både snoge, stålorme og hugorme som barn (og voksen), så der må jo ligge en eller anden fascination af de slanger dér, nu jeg tænker over det.
Jeg tror at det jeg finder så spændende ved folkesagn er, at de virker realistiske og man tror på, at de her mennesker har oplevet det, som de har.
– Det er vigtigt for mig, at der ligger en god grundresearch omkring det emne, jeg nu skriver og tegner om, så der er god base at starte ud fra. Jeg fandt egentlig Evald Tangs bog, fordi jeg ville lave mere research omkring ellefolket til et helt andet projekt. Og så var det, at jeg faldt over afsnittet omkring hugorme, som åbenbart inspirerede mig mere, end ellefolket gjorde.
– Jeg tror, at det jeg finder så spændende ved folkesagn er, at de virker realistiske og man tror på, at de her mennesker har oplevet det, som de har. Grænserne mellem hverdagen og det magiske der flyder sammen, og det er spændende at udforske.
Hvordan er din arbejdsproces?
– Jeg har kun lavet én tegneserie før, nemlig Lillepigen fra Lolland. Strukturen i den var mere lineær og “ligetil” end den her, som har stukket i forskellige retninger rent historiemæssigt. Så jeg ved ikke, om min arbejdsproces er på én fast måde?
– Med den tegneserie jeg arbejder på nu, har processen har været meget flydende, da jeg ikke fra begyndelsen har haft en færdig historie at gå ud fra. Det er først indenfor det sidste års tid, at historien endelig er ved at falde på plads. Det har helt sikkert gjort det nemmere at begynde på selve skitse- og tegneprocessen.
På et tidspunkt syntes jeg ikke, at det gav mening at beskrive scenerne i tekst, når jeg bare kunne tegne dem.
– Men samtidig med at jeg har skrevet på historien, har jeg ikke kunnet lade være med at lave skitser. På et tidspunkt syntes jeg ikke, at det gav mening at beskrive scenerne i tekst, når jeg bare kunne tegne dem. Virkelig meget af historien fortælles også uden tekst og udelukkende i billeder, så til sidst gav det mere mening, at tegne specifikke scener og putte dialog på bagefter. Andre gange skrev jeg dialogen direkte ned i talebobler og så kom skitserne bagefter.

Thumbnails af historien. Thumbnails er de mikroskitser der går forud for skitserne, og som hjælper til at få styr på narrativet og sidernes layout.
Hvor langt er du med projektet?
– På nuværende tidspunkt har jeg skitseret og skrevet hele tegneserien færdig, og den er oppe på 190 sider. Lige for tiden sidder jeg hjemme og arbejder, fordi jeg sagde min tegnestueplads op i januar. Så jeg sidder enten på mit hjemmekontor eller inde i stuen, for at få bare lidt afveksling.
– Inden jeg begynder rentegningsprocessen, vil jeg gerne have helt styr på karakterdesignet, så det er nok næste step i processen. Jeg har dog et par foreløbige digitale skitser af karaktererne, men de er ikke færdigudviklet endnu.

Foreløbige karakterskitser.
Følg Line Schmidt på www.instagram.com/lms_illustration