Meget er sket bagom Femi-nichen det sidste års tid (primært noget med et barn og barsel og den slags), men nu vender de feministiske og normkritiske tegneserielæsninger så småt tilbage! Dette blogindlæg er en versionering af en tekst, jeg har skrevet for forskningsbloggen Imagining the Impossible.
I 2014 vendte Marvel-universet nærmest på hovedet, da den pakistansk-amerikanske teenager Kamala Khan fik superkræfter og indtog rollen som Ms Marvel – et navn, der indtil da havde tilhørt meget hvide Carol Danvers.
I tegneseriekredse, især for superhelte-fans, er Kamala efterhånden old news. Men resten af verden er ved at opdage hende nu, især efter Disney+ annoncerede en live-action Ms Marvel-serie med Kamala i hovedrollen, der får premiere i 2021.
Og der er i dén grad noget at opdage, for Kamala er bestemt ikke, som superhelte er flest.
Ikke som superhelte er flest
For dem, der ikke skulle vide det, tager vi lige seriens præmis hurtigt: Kamala Khan er en pakistansk-amerikansk muslimsk teenagepige, der bor i New Jersey og forsøger at leve et almindeligt high school-liv.
Hun er en selverklæret nørd, skriver fan fiction om Avengers og er særligt stor fan af Carol Danvers, den tidligere Ms Marvel, nu kendt som Captain Marvel (det var faktisk i hendes serie, at Kamala dukkede op for første gang).

Fra Ms Marvel Vol. 3 #1 – Kamala er ikke helt tilfreds med sin forvandling til en Carol Danvers-kopi.
Kamala passer ikke ind i den hvide majoritet på sin skole. Men hun passer heller ikke rigtigt ind i det traditionelle fællesskab omkring den moské, hun og familien kommer i.
Kamala har faktisk rigtigt svært ved at passe ind nogen steder og hendes forskellighed er en central del af hendes karakter.
Baseret på skabernes egne erfaringer
Hun er skabt af Sana Amanat, der er redaktør på Marvel, i samarbejde med forfatteren G. Willow Wilson og tegner Adrian Alphona – og særligt Amanat og Wilson brugte en masse af deres egne erfaringer som muslimske kvinder i USA, da de skabte Kamala.
Det bliver ikke ligefrem nemmere at passe ind for Kamala, da hun i slutningen af første nummer indhylles i en mystisk ’Terrigen mist’, har en virkelig bizar hallucination om Ms Marvel og vågner op med superkræfter i en krop, der ikke ligner sig selv.
Efter en lang selvransagelse begynder Kamala at finde sig selv som den nye Ms Marvel og bruge sine superkræfter for det gode – ofte med et forsøg på at løse problemer på andre måder en bare at slå ting i stykker (selvom hun også er virkelig god til at slå ting i stykker).
Den mærkelige teenage-krop
Kamalas evner bygger på, at hendes krop kan ændre størrelse og udseende, og det er tæt knyttet til hendes identitet som ung pige.
Teenage-kroppen, der tilsyneladende har sit eget liv og vokser på skøre måder, bliver helt konkret i Kamalas tilfælde. Meget af humoren i de tidlige numre tager udgangspunkt i, at Kamala ikke helt har styr på sine formskifter-evner.
Og senere i serien bliver det helt eksplicit, at hendes kræfter kan fortolkes som et udtryk for pige-pubertet.
Hos Kamala bliver teenagepigekroppen og dens forandringer et enormt potentiale. Det er ikke noget, der holder hende tilbage, men tværtimod det, der giver hende superkræfter.
Tegneserieforsker Ramzi Fawaz har i bogen The New Mutants fra 2016 et begreb for superheltekroppe som Kamalas. Han kalder dem ’fluxable’ – en kombination af fleksibilitet og ’fluxus’; dét altid at være i bevægelse og forandring.
Fluxable superhelte har politisk potentiale, fordi de undviger og omformer vores normer for, hvad en krop kan gøre og betyde. For en superhelt som Kamala, der er en hybrid af flere identiteter, giver det mulighed for at undersøge, hvad de identiteter egentlig betyder.
Som brun muslimsk pige i USA skal Kamala hele tiden forholde sig til, hvad hendes krop betyder og hvordan samfundet fortolker hende. Hun bliver ikke taget alvorligt, fordi hun er en ung pige, men omvendt anses hun for farlig, fordi hun er muslim.
Det bliver selvfølgelig kun mere kompliceret, da hun får superkræfter og en hemmelig identitet. Men med Fawaz kan vi forstå, at hendes krop og superkræfter udfordrer normen for superhelte.
Det var stort i 2014 og det er stadig stort i dag. For selvom superheltetegneserier ofte introducerer helte, der ikke er hvide mænd, er de stadig en minoritet – og mange af dem får ikke lov at leve ret længe.
Mere end menneske
Kamala har heldigvis vist sig sejlivet indtil nu. Ms Marvel blev hurtigt en stor-sælgende titel og en læserfavorit – med rette. Mange tegneserielæsere, der ligner Kamala, havde i årtier manglet en helt, der afspejlede deres problemer og bekymringer og samtidigt var virkelig sej.
Og læsere som mig, der ikke har ret meget tilfælles med Kamala, lærte en hel masse om det at være en ung muslimsk pige i USA og var brandgodt underholdt undervejs.
For Kamala var et rigtigt menneske ligesom du og jeg, med hverdagsproblemer og en genkendelig identitet. Eller hvad?
Efter ikke ret mange numre afslørede serien, at Kamala ikke er menneske, men en såkaldt Inhuman. Det er det, der giver hende superkræfter; hun har alien DNA.
Hendes krop er simpelthen så anderledes, at den ikke kan forstås som menneske. Men alligevel bliver Kamala ved med at være Kamala. Tegneserien viser os, at hun omformer sin forståelse af sig selv – og finder sig selv igen, men den nye viden om, hvor hun (også) kommer fra.
Kamalas hybriditet fik endnu et lag og Ms Marvel fik endnu en chance for at vise, at forskellighed og anderledeshed ikke udelukker menneskelighed. Ifølge Fawaz er fluxability ikke bare en form for kropslighed – det er også nøglen til at forestille sig en ny verden, hvor forskellighed er en styrke.
Det er det, der ifølge Fawaz gjorde Marvels tegneserier i 60erne og op gennem 80erne så særlige. De viste læserne, at man ikke behøver passe ind for at være en superhelt. Og det er det, Kamala Khan viste os i 2014 og har vist lige siden.
Så hvis du endnu ikke er blevet en del af The Kamala Korps, er det ikke for sent! Seks år senere holder serien stadig – og du kan enten starte fra starten eller hoppe på nu, hvor Saladin Ahmed og Minkyu Jung har taget over.
Du skal jo være klar til tv-serien. For jeg tør godt love, at det nok skal blive vildt!