Anmeldelse
Min mor forstår mig ikke! Askel Adens KH Misha er både en queer milepæl i dansk tegneserie OG en fortælling, de fleste kan nikke genkendende til.
Misha skal på roadtrip med sin mor. Hvorfor det? Jo, Misha bor ikke med sin mor, og har ikke et særlig nært forhold til hende; præcis hvorfor ved vi endnu ikke. Misha er teenager og er non-binær – noget moren ikke for alvor har taget til sig eller forstået. Også derfor ser Misha ikke særlig meget frem til et langt road trip, eller som moren på et tidspunkt benævner det uden at tænke sig om: En mor-datter tur.
De er uenige og frustrerede, og i sin forælder-stædighed kører moren forkert. Duoen ender i underlig by, lige midt i hvad der viser sig at være en slags åndeverden. Fanget i denne fremmedartede verden får de hjælp af Udon, som Misha hurtigt bliver venner med. Mishas mor stoler til gengæld slet ikke på Udon, og det bliver endnu en ting, som de er uenige om.
Herfra følger en rejse gennem denne underlige åndeverden i søgen efter en vej hjem, og det er en odyssé fyldt med farlige monstre, mystiske huse og fremmedartet natur.
På tværs af generationerne
KH Misha er således på den ene side en fortælling om to mennesker, teenager og forælder, der skal finde en vej ud af den magiske åndeverden og gennemskue, hvem der vil hjælpe og hvem der vil dem ondt. På den anden side er det en fortælling om at være en queer teenager, der allerede er kommet ud til menneskene omkring sig, men stadig har det enormt svært med en mor, der ikke kan acceptere eller forstå denne ”nye situation”.
KH Misha lægger sig i slipstrømmen af en international bølge af queer young adult graphic novels fra især det Nordamerikanske marked (hvor tegneserien også er udgivet allerede). Ja, faktisk minder denne tegneserie om flere, jeg har læst de seneste år, og det er i sig selv en vild ting og et rigtig godt tegn – at en ikke-queer anmelder nærmest kan synes, at det er hverdagskost med en tegneserie med en non-binær hovedperson. Men det er trods alt også at stramme den; det er også i 2025 helt fantastisk, at der kan udkomme en tegneserie som KH Misha herhjemme – ikke blot er det en queer-fortælling i tegneserieform, men det er en 320 siders graphic novel. Det er noget af en præstation og en milepæl i TegneserieDanmarks rolige udvikling.
Akavet skarphed
Så langt så godt; at en fortælling er queer gør nok en udgivelse vigtig, men ikke per automatik god. Men KH Misha er en skidegod tegneserie! I stedet for at give os endnu en coming-out fortælling, flytter Aden fokus til teenager-forælder forholdet flere år senere. På den måde får han understreget en vigtig pointe, nemlig at man som queer-person skal træde ud af skabet hver dag resten af livet – selv over for sin egen mor. Noget man givetvis er klar over, hvis man selv er voksen og queer, men hvis man er ung? Eller hvis man er en kedelig, cishetero, 38-årig tegneserieanmelder? Så er det en glimrende ting at få understreget og gentaget.
Forholdet til moderen er i fokus, og især den helt særlige, akavede tone i samtalerne i bilen står enormt skarpt og tå-krummende. Vi har alle været teenagere i en bil med en forælder, og Adens dialoger rammer her både bredt og skarpt. Det er imponerende.
Skarphed er også et fint ord at bruge om Adens tegninger. Man kan se mange års manga og webcomics inde bagved, men frem træder en veltrænet og gennemarbejdet kontrol over sideopbygning, karaktertegning og rytme. Hvad enten det er en stillesiddende dialog i en bil eller en episk flugt fra et monster i en åndeverden, ja, så ved Askel Aden hvilke af tegneseriekunstens knapper, der skal skrues på. Man føler sig altid i trygge hænder som læser.
International standard
Det er umuligt ikke at sammenligne KH Misha en smule med Hayao Miyazakis film Chihiro og heksene. De her mennesker med deres uforløste mis-forhold, som træder over tærsklen til en parallel verden, hvor de så skal finde forløsning, før de kan komme ud igen. En åndeverden, der konstant er uforklarligt anderledes. På samme måde som i Chihiro og Heksene får man i KH Misha ikke alting at vide om karaktererne og deres videre dybder, og vi får på samme måde ikke synderligt meget konkret viden om denne magiske åndeverden. Der er lissom hoppet over nogle trin i fortællingen, men på en eller anden måde fungerer det alligevel. Det betyder, at der bliver flere sider til både akavet dialog og action-sekvenser. Det er trods alt en graphic novel skabt og udgivet til at blive læst af unge mennesker rundt om i verden.
Askel Aden har allerede bevist sine evner som tegneseriefortæller i både webcomics som Crossroads og It’s Warmer Over Here samt i udgivelser som Frankenstine og Åndevandrer-trilogien. Med KH Misha har Aden ikke bare lavet en større og mere imponerende bog, men også en tegneserie, der i høj grad føles international og moderne.