Netop udklækket er et helt nyt kuld af dimittender fra den danske tegneserieskaber-uddannelse Grafisk Fortælling i Viborg. Hen over sommeren introducerer Nummer 9 de nye afgangsstuderende, én ad gangen.
– Jeg hedder Aniki Deichmann! Jeg er 22, halvt italiensk og halvt dansk, og jeg har tegnet så længe, jeg kan huske.
Fortæl lidt om dit ”final project”!
– Jeg har lavet en ’Story Bible’ som mit afsluttende projekt, hvilket gav mig mulighed for at begrave mig i visuel udforskning, worldbuilding og design, som er det jeg elsker mest. Projektet følger en kvinde ved navn Théa, der er det sidste overlevende medlem af sin familie. Hun arver sin onkels frodige landsted efter hans død, og mens hun opholder sig der, begynder hun at få syrede visioner af den krigshærgede fortid, stedet gemmer på. Hun udvikler også et venskab med en ung dreng, som hun møder gennem synerne – og han viser sig at være forbundet til hendes fortid… (cue spændingsfyldt music!)
Hvad motiverede dig i sin tid til at søge ind på Graphic Storytelling?
– Det gav sig selv. Jeg har altid vist, at jeg gerne ville leve af at være kreativ, og jeg har elsket at fortælle historier siden jeg var helt lille. Så da jeg læste beskrivelsen af Grafisk Fortælling på The Animation Workshops hjemmeside var det et øjeblik af ”Hallelujah, der er virkelig noget for mig derude!” og jeg var nødt til at søge ind.
Hvad har overrasket dig mest ved studiet?
– Jeg har faktisk ikke være særligt overrasket – Grafisk Fortælling var lige den uddannelse, jeg ønskede mig, og jeg har været meget taknemmelig for, at den findes. Studiet har gjort mig mere velovervejet i mine kunstneriske valg og har givet mig et netværk og et realistisk blik på, hvad fremtiden kan bringe. Det eneste, der virkelig har overrasket mig, er hvor hurtigt årene er gået og hvor meget vi har nået på den tid.
Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at søge ind på skolen?
– Så klichefyldt som det lyder: vær dig selv og bevar et åbent sind, når du får feedback. Prøv at se dit arbejde fra et fugleperspektiv og spørg dig selv: Hvad kan jeg lide ved netop mine ting og hvorfor er det vigtigt for mig? Studiet er til for at hjælpe dig med at finde dit eget kunstneriske udtryk. Det handler ikke om at lave den portfolio, du tror skolen gerne vil have, eller om at bevise noget over for nogen. Tværtimod er det en enestående chance for at vise, hvad der begejstrer dig.
Hvad er de vigtigste teknikker eller kreative metoder, du har lært på skolen, og hvordan har de påvirket din måde at arbejde på?
– Tidsstyring! Jeg elsker konceptudvikling, og det kræver både tid og planlægning. For at lave en tegneserie skal du samle referencer, lave thumbnails, skitser… en masse arbejde længe før man ’faktisk tegner’. Giv dig selv tiden til at opdage, hvad det faktisk er, du laver – også selvom det kan føles langsomt og frustrerende.
Hvad er dine nuværende forestillinger om, hvad du skal arbejde med efter graduation?
– Jeg har tusinde idéer i hovedet, alt for mange til at opremse her. Men jeg håber på at kunne bruge noget tid tid på at arbejde som visual development artist. På den lange bane er det min drøm at blive Art Director, eller endda åbne et animationsstudie. Man skal drømme stort!
Hjemmeside: anidei.com
Interviewet er oversat fra engelsk af Charlotte Johanne Fabricius