Kattejammerryg

Nå. Jeg havde egentligt tænk mig, at mit første indlæg her på bloggen skulle handle om fine svenske tegneserier med skarp satire og en snert af kønskamp, men jeg var ikke kommet ret meget længere end: ”Sjovt!”, ”Svensk!” og ”Dr. Phil, din idiot. Knulla mig hårt eller hål tyst för altid”, da jeg faldt over en historie om nedenstående billede og tænkte: ”haps, den tager jeg!” Ikke mindst fordi det også giver mig en oplagt mulighed for at skrive lidt om Kate Beaton, og den slags skal man aldrig takke nej til.

Folk der følger godt med i DC Comics’ udgivelser har måske allerede set forsiden på den kommende Catwoman #0, der indeholder Selina Kyles “hemmelige baggrundshistorie”. På baggrund af forsidebilledet kan jeg kun forestille mig, at den vil handle om, hvordan yoga-eksperten Selina endelig får udskiftet sin rygrad med en slinky og dermed langt om længe kan mestre yogastillingen ”sommerfugl med knæk”. I hvert fald er det tegnet af Guillem March, som jeg ved absolut intet om, fordi jeg har en vanvittig begrænset viden om mainstream superheltetegneserier, og det viser Catwoman i en herligt kiropraktisk udfordrende positur.

Nu kunne man selvfølgelig skrive en masse vredt om seksualiseringen af kvindelige superhelte, men det virker på en eller anden måde lidt formålsløst, når det drejer sig om noget så fjollet som dette forsidebillede. Ikke kun fordi, det er et lidt latterligt og klichéfyldt billede på repræsentationen af kvinder i mainstreamtegneserier. Men også fordi ideen bygger på den ret dumme formodning om, at mandlige læsere ikke vil kunne interessere sig for en kvindelig hovedperson, hvis de ikke konstant er bevidste om, hvor både hendes numse og bryster befinder sig. Og det kan vel ikke være sandt?

Nej når noget er så dumt, er der ikke andet for end at stikke den ene hånd i armhulen og begynde at sige pruttelyde. Og det er der heldigvis en række fine tegnere, der har besluttet sig for at gøre. (Det kan i øvrigt anbefales at klikke på billederne, hvis man gerne vil se dem i en lidt større størrelse).

Gamma Squad kan man finde en bunke eksempler på tegnere, der blev inspireret af forsiden til at lave deres egne Catwoman-tegninger. Her vil jeg bare vise et par af dem.

Først fra Josh Rodgers, der laver Mushfacecomics.

Og her et eksempel på noget, jeg virkelig håber, bliver et indiehit fra Top Shelf eller et lignende forlag, lavet af King of the Siams.

Og til sidst to fine kruseduller fra den canadiske tegner Kate Beaton.

Kate Beaton står bag den anbefalelsesværdige internettegneserie Hark! A Vagrant, hvor hun primært tager historiske og litterære figurer under kærlig behandling. Det er også gået ud over ligeledes aktuelle Batman, som hun her lader matche Catwoman i katteagtig-seksualitet.

Og her i en situation, der gør, at jeg aldrig vil kunne se på Gary Oldman og Christian Bale på samme måde igen.

Udover at være en eminent tegner, når det kommer til ansigtsudtryk og komisk timing, viser Kate Beaton her, at når det handler om fuldstændigt absurde og rygforvridende tegninger af ”sexede” kvinder i læder, så er humor og pegen fingre ret ofte det allerbedste våben.

Nå ja, og så har Fernacular prøvet at vise, hvordan det ville se ud, hvis superhelte gik klædt i tøj, der havde samme stil som superheltindernes. Det er også ret sjovt.

4 thoughts on “Kattejammerryg

  1. Jeg kan kun give dig ret i den ret trælse seksualisering af kvinder i tegneserie, MEN, hvis man lige vender bøtten et kort sekund, så har DC trods alt 7 ONGOING serier med kvinder i hovedrollerne (Birds of Prey, Catwoman, Supergirl, Wonder Woman, Voodoo, Batwoman og Batgirl) og Catwoman bliver skrevet af den legendariske Ann Nocenti. Marvel derimod har 0 (nul) ongoing serier med kvindelige hovedkarakterer. Og ja, det er stadigvæk et plat unuanceret billede af den moderne kvinde i de fleste superheltetegneserier, men ikke kun. Batwoman er lesbisk. Supergirl er meget lidt sex-orienteret (lige pt). Kvinderne i Animal Man ser ret normale ud, og virker til at være af kød og blod, (modsat silikone og blod). Det kommer lige så stille og roligt. Rom blev ikke bygget på en dag. Marvel har haft MEGET stærke kvinder, men har de-powered dem alle. Phoenix som var den stærkeste superhelt nogensinde slog de ihjel, og Storm som gik fra halvnøgen storbarmet gudinde til nittet, fladbrystet punker, er nu blevet gift og er knap så punket men til gengæld ret så storbarmet igen. Jeg ville ønske flere piger læste superheltetegneserier, men jeg forstår også godt de ikke magter det.

  2. Pingback: Ny blogger elsker det kulørte

Comments are closed.