Lyden af tegneserier

Kulturen omkring den amerikanske mainstream-tegneserie har altid været hurtig til at omfavne nye måder at dele sin begejstring på. For eksempel har både fans og serieskabere i løbet af de sidste par år gjort Twitter til hele tegneseriekulturens nye messageboard. Her kan man komme helt tæt på hinanden og diskutere de seneste udviklinger, sladder og historier fra både seriernes universer og den branche, der producerer dem.

Senest har kulturen taget podcast-formatet til sig i en grad, som ingen anden fan-kultur kan matche. Groft sagt findes der flere podcasts om tegneserier end noget andet emne i verden. Men de hjemmegjorte lydoptagelser kan være noget af en jungle at navigere i, for langt størstedelen af tegneserierelaterede podcasts begås af ensomme eller overbelæste bitternørder, der optager i mors kælder, og som oftest taler mere til sig selv end til publikum.

Desuden er podcasts med mere end én vært desværre stadig en sjældenhed, og nørder, der taler med sig selv om kontinuitet og referer til ting, du måske ikke selv har læst, bliver tit så indforståede, at de ikke er værd at lytte til. Heldigvis findes der en hel del, der har knækket nøden. Her er min liste over nogle af de bedste, som jeg selv har stor fornøjelse af at lytte til.

 

 

ifanboy

De tre drenge fra iFanboy ligger ubestridt i toppen over verdens bedste tegneseriepodcasts. I de sidste 8 år har de hver uge sat sig sammen og talt om ugens serier. De skiftes til at vælge The Pick of The Week, som får ekstra opmærksomhed, men vender generelt alt, hvad der ellers har været værd at læse. En del af deres opskrift på succes – der efterhånden er blevet så stor, at de har gjort podcastet og det tilhørende website til deres levevej – er, at de er utroligt gode til at balancerer mellem det nørdede og det indforståede. Du behøver ikke at have været trofast fan igennem en årrække for at kunne følge med. Deres fokus ligger på storytelling og karaktertegning snarere end snirklet, indforstået kontinuitet. Her er en ægte kærlighed til mediet og dets muligheder på spil, som er en fornøjelse at være vidne til. Trioen vælger konsekvent også kun at tale om de ting de kan lide, og rakker kun sjældent ned på stinkerne. Ingen bitterhed her. Og så har de en utrolig bred smag. Umiddelbart er de hver især typecastet som henholdsvis Marvel, DC- og Indie fans. Men alle drengene er nysgerrige på nye serier, og deres podcast er et af de bedste steder på nettet til at få øjnene op for up-and-coming serieskabere eller serier, der ellers lever et stille liv i skyggen af “The Big Two”.

Ud over deres Pick of the Week-podcast producerer iFanboy desuden en række podcasts, der sætter fokus på graphic novels, tegneseriefilmatiseringer, comicbook creation – korte nedslag med gode råd til vordende serieskabere lavet i samarbejde med redaktører og professionelle fra branchen – og andre relaterede samtaler. Strengt taget kan alle dine podcastbehov blive dækket her, så hvis du kun har plads til én, er det den, du skal vælge.

 

 

wordballoon

John Suientres fra Wordballon er nettets rigeste ressource, når det kommer til interviews med serieskabere, redaktører og den omgivende fankultur. Johns interviews er lange og ofte krydret med spørgsmål fra publikum. Her får tegnere og forfattere tid til at tale sig rigtigt varme og gå i dybden med deres overvejelser og metoder. Og tit breder samtalerne sig ud til også at dække film, tv- og popkultur generelt.

Mr. Suintres har måske lidt en tendens til røvslikkeri og er ikke ligefrem nettets mest kritiske journalist, men han er charmerende og alvidende som få. Selv vælger og vrager jeg lidt imellem hans mange udsendelser, da de som sagt tit er meget lange, men jeg bliver tit positivt overrasket over, hvor underholdende selv interviews med serieskabere, jeg ellers ikke er særligt interesseret i, kan blive i selskab med mr. Suientres.

 

fatman

Podcasts-kongen Kevin Smith – der officielt nu har så travlt med at sidde derhjemme og tale ind i en mikrofon og ryge joints, at han i en periode helt overvejede at holde op med at lave film – har selvfølgelig også en tegneserie-relateret en af slagsen i hans parade af udsendelser på S.I.R (Smodcast Internet Radio). Den hedder Fatman on Batman, og har, som navnet antyder, især fokus på Smiths yndlingssuperhelt, Batman. Smith inviterer hver onsdag en notabilitet, der har haft en indflydelse på Batmans udvikling, hjem i de pottågede gemakker, og så går snakken ellers. Og ikke kun om Batman, men ofte også om livet, døden og hvad har vi. Gerne i et par timer af gangen. Og kan man se igennem fingre med – eller ligefrem finder underholdning i! – Smiths’ tågede og gerne pubertære kommentarer, er der virkeligt guld at hente her. For Smith kaster garnet bredt, og byder på navne fra både tegneserien, filmen og fjernsynets verden. Alt fra komponister, forfattere, tegnere, og Stan Lee. Og han kan få dem til at snakke. Og tit får de ham til at græde. Jeg er fan!

 

awesomed

ABC begåes af et hipster-tegneserie-ægtepar fra New York. Hun er redaktør på Rolling Stone og han er guitarist i et ukendt indie-orkester opkaldt efter Yoriks abe Ambersand fra Y: The Last Man. Ja, de er tit lige så ulideligt hipsteragtige, som de lyder, og jeg indrømmer gerne, at manden i forholdet tit irriterer mig grænseløst. Men HUN er guld værd, og ret fantastisk til at tale om tegneserier. Og HAN byder gerne på sjove indslag som “tracing porn with Greg Land” og andre vittigheder. Og så tilgiver man ham igen.

Sendefrekvensen er da også sat lidt ned efter de har fået en baby – jo, den taler de også meget om, men heldigvis ikke lige så meget som de snakkede om deres katte før – så jeg nupper stadig en dosis ABC, når de udkommer.

 

qpaw

Q!PAW! var engang min yndlingspodcast. Ikke fordi Jon og Matt fra England var særligt gode til at anmelde tegneserier, men netop fordi de var så ufatteligt dårlige på en vidunderlig selvbevist måde. Man kan simpelthen høre, hvordan deres ambitioner om at lave et seriøst tegneseriepodcast falder sammen, mens de taler, for så at blive erstattet med en række fantastiske indslag – piratradiotegneserie-nyheder, anmeld tegneserier med en lyd, og u-indviede venner, der fortæller om de mest kontinuitetstunge slaskere – samt fantastiske quizzer og generel nonsens.

Desværre sender de ikke længere, men jeg varmt anbefale at opsøge de omkring 17 afsnit, de nåede at producere, hvis man er i humør til et godt grin. De bliver bare dårligere og dårligere og bedre og sjovere for hvert eneste afsnit!

 

Alle podcasts på listen kan findes på iTunes. God fornøjelse!

One thought on “Lyden af tegneserier

  1. Hvad ingen Comic Books Are Burning in Hell eller Inkstuds? Nå, men så må jeg jo hellere lige anbefale dem. Førstnævnte tæller nogle af den amerikanske scenes bedste kritikere — Joe McCulloch, Tucker Stone, Matt Seneca og Chris Mautner — og de har en meget bred smag, fra det bredeste mainstream til det smalleste undergrund. Og stor passion.

    Inkstuds’ Robin McConnell er måske lidt af en mikrofonholder, men han interviewer stille, stødt og roligt alle de store og/eller interessante på alternativscenen. Der er virkelig guld at hente.

Skriv en kommentar