Farvel til papir?

Tegneserier har altid fyldt meget i mit liv, ikke bare inde i mit hoved men også sådan fysisk. I min lejlighed. For selv om jeg definerer mig selv som ”læser” og ikke som ”samler”, har jeg altid haft svært ved at skille mig af med de tegneserier jeg har købt.

Jeg synes tegneserier er så smukke. Jeg elsker at se på dem, at bladre i dem, arrangerer dem og røre ved dem. Og selv om jeg har en hel del tegneserier jeg VED at jeg aldrig kommer til at læse igen, nænner jeg ikke at smide dem ud.

For mig er bøger små mirakler, objekter der har værdi i sig selv, og derfor beholder jeg dem. Men da jeg for omkring 10 år siden genfandt den amerikanske mainstream-scene begyndte det at blive et reelt problem.
Jeg er en af den slags læsere der køber blade hver onsdag. Omkring 10 blade om ugen. Det bliver til en hel del papir i løbet af 10 år. Mere end der er plads til i en reol. Og lige så stille begyndte papkasserne at sprede sig som en slags svamp i mit hjem. Papkasser under sengen. Bag døren. I et hjørne bag ved sofaen. Men papkasser, lige meget hvor fyldte de så er med gode oplevelser og farverig ramasjang, har altså ikke helt samme æstetiske værdi som indholdet, så noget måtte der ske.

foto (1)

foto (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

Den åbenlyse løsning var at begynde at læse digitalt, men ER det virkeligt det samme? Jeg besluttede at vove fjerene og her er mine erfaringer:

1) SAMLINGEN:                                                                                                         Analogt: I de første par år som mainstream-læser brugte jeg mange fornøjelige timer på at holde orden på mine serier. Spider-Man lå i én stak i nummereret rækkefølge. Avengers og Mighty Avengers lå i en anden. Marvel Comics her, DC Comics der. Orden i sagerne. Men det krævede lige præcis én flytning til en ny lejlighed før det system gik fløjten. Jeg aner ikke hvor noget som helst er, og det tager mig timer at grave sidste nummer af en serie frem hvis jeg har lyst til/brug for at genopfriske hvad der skete i sidste måned.        Digitalt: Jeg køber mine serier i Comixology-app’en. Jeg ved hvor alting er. Jeg har alting med mig hele tiden. Bum!    

2)UDVALGET                                                                                                             Analogt: Noget af det fedeste der er sket på mainstream-scenen i løbet af de sidste par år, har været eksplotionen af såkaldt ”creator owned” serier. Altså serier der især udkommer på mindre forlag. Desværre er det ikke alle i Danmark der deler min begejstring, og derfor er det tit svært at finde dem på hylderne. Man skal aktivt bestille dem hjem, og kan således ikke falde over noget eller opdage noget man ikke kendte til i forvejen.                                                                                                                       Digitalt: I kølvandet på Marvel og DC’s succes med at lancerer deres titler digitalt samme dag som de udkommer på print, er resten af mainstream-scenen gået samme vej. Jeg bliver nu præsenteret for det hele og læser nu et langt større udvalg af genre og historier. Bum!

foto

 

 

 

 

 

 

 

 

3)BUTIKKEN                                                                                                             Analogt: Det er et sted imellem 5 og 8 kroner billigere at købe en serie digitalt. Men: Marvel Morten. Rolf. Søren. Kenn. Marit. Mennesker der kender min smag, og ligger ting til side til mig. Mennesker der ikke bliver fjerne i blikket når man diskuterer om Spider-Mans nye dragt er federe end den gamle. Bum!                                                                         Digitalt: En ensom sofa på Gammel Kongevej. Det er bare ikke det samme vel? Derfor har jeg også valgt at beholde mine abonnementer på en lille håndfuld serier i Butikken under påskud af at Dark Horse stadig ikke har en velfungerende digital plotform, eller at nogen serier ikke har en brevkasse i den digitale version. Men i virkeligheden handler det om at jeg ikke fuldstændigt kan undvære Fantask.

4)LÆSEOPLEVELSEN                                                                                                              Her kommer vi til det springende punkt. Er det lige så ”effektivt” at læse en tegneserie på en skærm, som på papir? Jeg har før forsøgt mig med enkelte serier på min computerskærm på laptop’en. Og her er svaret endegyldigt nej, det er ikke det samme. Men så var det at jeg fik en iPad. Og ved i hvad? Det er overhovedet ikke noget problem. Nu hvor skærmens format svarer til det trykte format skænker jeg det ikke længere en eneste tanke. Det er på mange måder faktisk federe. Er i klar over hvor mange reklamer der er i en gennemsnitlig superhelte-serie? Jeg ved det ikke længere, for jeg ser dem ikke mere. Ser farvelægningen federe ud på en retina-skærm? Jeg synes det helt sikkert. Den giver en særlig glød som er ret vidunderlig. Og så skal jeg ikke længere ligge med natlampen tændt og læse om aftenen. Bum!

KONKLUSION:                                                                                                                  Kom endelig i, vandet er fint. Seriøst, det var min mening at give det digitale forsøg et par måneder inden jeg ville træffe min endelig beslutning. Men jeg ved godt allerede nu, at det løb er kørt. Jeg vender aldrig tilbage til tryk. Men, men, men. Der er selvfølgeligt grænser. Det er kun mainstream-serierne der få lov at pryde min skærm. F  ysiske bøger er stadig små mirakler med værdi i sig selv. Og det fede er, at nu bliver der plads til flere af den slags i min reol. It’s a win win.

foto (4)

8 thoughts on “Farvel til papir?

 1. Jeg kan sagtens se ideen med det digitale, da tegneserier jo fylder en del, men jeg kan ikke se mig selv gå digitalt på noget tidspunkt. Er lidt for meget old school på det punkt. Køber dog næsten ikke hæfter mere, men kun samlede udgaver, så savner måske lidt at tage ind hver uge og få de nyeste hæfter. Men der er nu noget behageligt ved, at læse en historie samlet, at man så måske læsemæssigt ikke er helt fremme på beatet, da samlinger normalt kommer tidligst 3 måneder efter sidste nr. i historien, kan jeg sagtens leve med.

 2. For en som mig der ikke har adgang til Fantask, er der ingen grund til ikke at gå digitalt, hvilket jeg også har gjort.
  Jeg har læst digitale serier i over et år nu, og har stort set ikke læst et papir-hæfte siden.
  Jeg orker heller ikke at bestille serier online, jeg vil have mit fix med det samme.

  En anden kæmpe fordel med digitale serier er adgangen til bagkataloget. Man kan læse en serie, hvorfra man har lyst. Aldrig mere gå glip af starten på noget, eller købe overpriced back issues.

 3. Jeg er enig med dig, Cav i stort set alle dine betragtninger. Jeg ville dog ønske at iPadden var en tand større (og tyndere), så indtil da, går jeg ikke fuldt ud digitalt. Men derfor kan man jo godt ta’ ind i Fantask. 😉

  • Christian, Samsung galaxy tap’en er en “tand” større. Den er 10,1 tommer i modsætning til Ipad’en der kun er 9,7 tommer.
   Det er dog stadig lige en tand under hvad et amerikansk hæfte er og selvom det ikke forstyrre læsningen, ville jeg stadig ønske min galaxy tab var bare LIDT større.

 4. Jeg vil nu være ked af, at skulle undvære mine små smutture til Fantask, de gange jeg kommer til København. Desuden er jeg nogle en anelse konservativ anlagt med alt det nymodens pjank. Jeg ejer ikke en iPad eller iPhone eller noget, der ligner. Det tætteste jeg kommer på moden, er vel min efterhånden 7 år gamle Macbook Pro. Og så nyder jeg synet af min egen lille tegneseriesamling.

 5. Pingback: Let’s Lucha 40! | luchacomico.dk

 6. Hvordan med DRM. Hvad sker der den dag at Comixology eller andre firmaer går konkurs, eller blot vælger en ny teknologi: mister du så hele din samling? Microsofts “plays for sure” glemmer nogle jo sent. “DRM is bad for the consumer” er stadig et mantra jeg holder ved.

 7. Hvad sker der hvis når ens papirsamling bliver udsat for fugt eller brand?
  Intet er 100% sikkert og helt ærligt: Meget af det jeg har købt på Comixology kommer jeg næppe til at savne i tilfælde af konkurs.

  Det mest sikre er faktisk piratmarkedet, men så foretrækker jeg alligevel den lovlige vej.

Skriv en kommentar