Forudsigelser og ønsker

Som bekendt er den danske tegneserieverdens prisuddeling Pingprisen lige om hjørnet. I den forbindelse kommer her min personlige guide til hvem der vinder og hvem der bør vinde.

Bedste danske tegneserie:

Hvem vinder?

Johan F. Krarup: “Cliffs Monologer”

Der er ikke umiddelbart nogen oplagt anmelder- og jury-darling a la ”Stig og Martha” eller ”Glimt” i denne kategori i år. Nummer9s egen Johan F. Krarup har dog begået en tegneserie om den en smule Wilson-agtige Cliff, der er blevet godt modtaget, og udgør et rammende portræt af den usympatiske afart af den evigt selvrealiserende eks-hippie. Desværre lider bogen efter min mening under den danske sygdom – en mangel for sans for dét finish, der gør en tegneserie til en gennemført æstetisk oplevelse – der her kommer til udtryk i en problematisk farvelægning, en grim forside og en ændring i visuel stil når der skiftes mellem nutid og datid, der ikke fungerer godt efter min mening.

Hvem burde vinde?

Rockworld2Jacob Ørsted og Søren G. Mosdal: ”Rockworld”

Danmark er ikke et rigt land på alternative tegneserier af den mere humoristiske slags. ”Rockworld” er dog et hæderligt dansk bud på denne genre. Visse steder rippes der hårdt fra ”Hate”, men ”Rockworld” er underholdende, tegnet i en distinkt streg og skildrer i dansk sammenhæng det miljø den beskriver forholdsvist rammende – ”i dansk sammenhæng”-forbeholdet skyldes at ”Rockworld” bliver lidt for ivrig i sin ”drengerøvs” (et af mine hadeord!) stil til for alvor at føles vedkommende for mig, men ikke desto mindre…

Bedste internationale tegneserie på dansk:

Hvem vinder?

Emmanuel Guibert: ”Alans Krig”

”Alans Krig” er blevet virkelig godt anmeldt i både Danmark og udlandet. Dens handling forløber under 2. verdenskrig, men er iscenesat i imødekommende og teknisk imponerende akvareller. Guibert fremstod sympatisk og entusiastisk på Copenhagen Comics sidste år. Det virker som en sikker vinder. Jeg har ikke selv læst den, for jeg synes den ser kedelig ud.

Hvem burde vinde?

harduset-coverJaime Hernandez: ”Har du set mig?”

Jaime Hernandez ”Locas” historier er så godt som de bedste tegneserier, der nogensinde er lavet. ”Har du set mig?” indeholder mange af de bedste historier i serien. Selvfølgelig er det årets bedste udenlandske tegneserie på dansk.

Bedste internationale tegneserie:

Hvem vinder?

Joe Sacco: “The Great War”

Den her handler også om krig. Jeg tror ikke en af de tre über-mainstream serier vinder, og det passer ikke ind i denne blogs format, hvis jeg gætter på at den bedste går med prisen. Så derfor gætter jeg på at ”The Great War”, som da også er blevet hyldet vidt og bredt, vinder. Den har jeg altså heller ikke læst (eller kigget i, der er vist ikke nogle ord), men Felix Rothstein kan godt lide den.

Hvem burde vinde?

Simon Hanselmann: ”Life Zone”

Hvis man har fulgt en smule med i hvad undertegnede lz_covertidligere har skrevet om på Nummer9, kan det nok ikke komme som den store overraskelse, at jeg uden tvivl synes ”Life Zone” fortjener at vinde prisen for årets bedste internationale tegneserie. ”Life Zone” er alt hvad en tegneserie skal være. Den er så sjov, at man slet ikke fatter det, samtidig med at den også er voldsomt deprimerende. Den er pisse flot tegnet. Den er relatérbar og absurd på én gang. Og så er den endda lavet af en ung tegner, der uden nogen som helst problemer kan løfte arven fra de største alternative serieskabere. ”Life Zone” skal helt klart vinde denne kategori, og mon ikke den kommende opfølger ”Megahex” skal vinde den samme næste år.

Bedste danske nettegneserie:

Hvem vinder?

Stine Spedsbjerg: “Stine bliver klogere”

”Stine bliver klogere” findes på den temmelig folkelige (og desværre ekstremt reaktionære) hjemmeside ”Helt Normalt”, og er som sådan rig på pointer, der taler til laveste fællesnævner a la ”jeg bliver frisk af at drikke kaffe” og ”jeg har engang bevæget mig ind i en ophedet diskussion på facebook”. Ikke desto mindre lader ”Stine bliver klogere” – ligesom samme tegners blog ”Stinestregen” – til at være ret populær, og jeg forudsiger at 2014 bliver året hvor Stine Spedsbjerg vinder en Ping-pris, nu hvor hun trods alt har været nomineret tre år i træk.

Hvem bør vinde?

Sarah Glerup: ”Det Sarahkastiske Hjørne”

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at 7 Cindy Jackson - asking-01jeg ikke er vildt imponeret over det danske udbud af nettegneserier. ”Det Sarahkastiske Hjørne” er på mange måder det mest interessante og fremsynede bekendtskab i kategorien. Desværre synes jeg ikke den fungerer så godt som nettegneserie. Kønne er tegningerne sgu ikke, og tekst og billede spiller ikke altid lige skarpt sammen. Læst som blog er ”Det Sarahkastiske Hjørne” ikke desto mindre en klart bedre oplevelse at læse igennem end de andre nominerede.

Bedste danske debut:

Hvem vinder?
Annette Herzog og Katrine Clante: ”Pssst!”

Den vel nok mest højt profilerede udgivelse i denne kategori er formentlig også den der modtager prisen. Katrine Clante har lige modtaget kulturministeriets illustratorpris for hendes arbejde i ”Pssst!”, så det virker som et rimeligt bud, at hende og Annette Herzog bliver vinderne. ”Pssst!” virker desuden som en bog der kan appellere udover den sædvanlige lille skare af danske tegneserielæsere, og det gætter jeg på er noget juryen kan lide.

 

Hvem bjegtegner-forsideør vinde?
Anna Mørch Bendixen: Antologibidrag til ”Jeg tegner, når jeg skriver”

Anna Mørch Bendixens (flot navn) tegneserier er de sjoveste, flotteste og bedste, der bliver lavet i Danmark, så jeg synes det ville være på sin plads hvis hun vandt den her pris.

Bedste børne/ungdomstegneserie:
Don’t know.

 

Årets journalistiske tegner:
Don’t care.

 

Vi ses d. 7. juni!!

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

3 kommentarer til Forudsigelser og ønsker

  1. Johan F. Krarup skriver:

    Ha ha. Frisk indlæg!

  2. Matthias Wivel skriver:

    Jeg synes det er fedt, at det i hvert eneste tilfælde er en anden, der burde vinde.

  3. Tobias Mørch Bendixen skriver:

    Det er jo en del af konceptet. 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *