Tardi afviser Frankrigs største ærespris

Tardi i 2009. Foto: AFP/Alain Julien

Tegneseriekunstneren Jacques Tardi, manden bag alt fra den klassiske serie om Adèles ekstraordinære eventyr til mesterværker som 120 Rue de la Gare og Skyttegravskrigen, har netop afvist den franske stats største æresbevisning, medlemskab i La Legion d’Honneur.

Selv siger Tardi, at han var meget overrasket over meddelelsen om, at han ville blive indskrevet i den franske Æreslegion per første januar. Han formulerer bl.a. sin afvisning således:

Da jeg er stærkt viet til min egen tanke- og kreative frihed, er jeg ikke interesseret i at modtage noget som helst, hverken fra denne stat eller nogen som helst anden politisk autoritet. Jeg afviser derfor på det kraftigste denne medalje … Jeg har brugt mit liv på at kritisere vort samfunds institutioner. Den dag, hvor de ankerkender deres krigsfanger, dem, de har henrettet for at statuere eksempler, kan det være, jeg skifter mening … Jeg beder ikke om noget og har aldrig gjort det. Man bør ikke være tvangsindlagt til anerkendelse fra folk, man ikke respekterer.

For andre end Tardi selv kom det nok ikke som den store overraskelse, at han blev indstillet. Han er sandsynligvis landets højest estimerede nulevende tegneseriekunstner og illustrator. Han kommer imidlertid i fint selskab med sin afvisning: indenfor kultursfæren har store franske skikkelser som George Sand, Claude Monet, Hector Berlioz, Louis Aragon, Albert Camus, Jean-Paul Satre, Simone de Beauvoir og Georges Brassens alle frabedt sig æresbevisningen.

Om Matthias Wivel

Kunsthistoriker Ph.D. og bestyrelsesmedlem i Dansk Tegneserieråd. Skriver om tegneserier for Nummer9, tcj.com, hoodedutilitarian.com og på sin egen blog, metabunker.dk