Slut med Cul de Sac

Den amerikanske tegneserieskaber Richard Thompson har besluttet at gøre en ende på sin populære humorstribe Cul de Sac. Det sker på grund af sygdom.

Den 23. september i år vil læsere verden over for sidste gang kunne trække på smilebåndet over en ny stribe af den populære amerikanske humorserie Cul de Sac. Richard Thompson – manden bag striben, der af mange betragtes som værende den måske bedste og mest finurlige amerikanske tegneseriestribe gennem de sidste mange år – annoncerede tidligere i dag, at han ser sig nødsaget til at afslutte striben på grund af tiltagende sygdom.

Den i dag 54-årige Thompson blev i 2009 diagnosticeret med Parkinson, men fortsatte ufortrødent sit arbejde med Cul de Sac på trods af de vanskeligheder, som sygdommen afstedkom i forhold til tegnearbejdet. I løbet af det sidste års tid har Thompson fået hjælp af en assistent til rentegningen af striben, men hans sygdom er nu så fremskreden, at han ikke længere føler sig i stand til at overholde deadlines og i det hele taget opretholde en dagsstribe.

I foråret udsendte forlagsgiganten Andrews McMeel bogen Team Cul de Sac: Cartoonists Draw the Line at Parkinson’s, hvor godt 150 af Richard Thompsons kolleger leverede striber og illustrationer til fordel for The Michael J. Fox Foundation, der støtter Parkinson-forskningen. Også tegneseriekritikerne støttede op om formålet med Team Cul de Sac Benefit Zine, der bl.a. indeholdt et bidrag af Nummer 9s Matthias Wivel.

Cul de Sac begyndte i 2004 som et ugentligt indslag i The Washington Post Magazine, og fik først status som dagsstribe i 2007. I skrivende stund er den at finde i mere end 250 aviser. Også herhjemme blev den glimrende stribe lanceret i dagbladet Politiken under titlen Blindtofte, og siden opsamlet i bogform af forlaget Carlsen – begge dele desværre uden nævneværdig succes.

 

Om Henry Sørensen

Har læst, tegnet, skrevet om og pushet tegneserier gennem helt vildt mange år. Nogen gange på samme tid.