Ny runde franske Muhammedtegninger

Charb, der er redaktør for det satiriske franske tidsskrift Charlie Hebdo lancerer nu en tegnet, humoristisk — og klart provokatorisk — Muhammedbiografi.

La vie de Mahomet (‘Muhammeds liv’) hedder den og dens første bind, der netop er udkommet. Det tager profetens unge år under kærlig satirisk behandling. Udgivelsen er en provokation fra Charbs og medforfatter Zineb El Rhazouis side, men formålet er samtidig oplysning. Han siger:

Hvem tilhører Muhammed? Hele verden. Han er muslimernes profet, det er der ingen tvivl om, men for andre er han en historisk person eller en legende. Man må have lov til at lave karikaturer af Muhammed, ligesom man gør med Jesus, Napoleon eller Zorro. Når vi har bragt karikaturer af Muhammed i Charlie, så er det især karikaturer af den tankegang ekstremisterne lægger for dagen; vi bruger Muhammed for at yde modstand mod yderligtgående muslimer. Det er i sidste ende disse galninges opfattelse af Gud, der er vor rettesnor når vi skaber billeder af Muhammed. Og så må vi jo erkende, at vi ikke kender Muhammed. I Vesten kan alle citere passager fra Jesu liv, men hvor mange kan gøre det samme med Muhammeds? Burde det være sådan i et land som Frankrig, hvor Islam er den næststørste religion?

Charlie Hebdo, der dengang dirigeredes af redaktør Philippe Val, publicerede i 2006 de danske Muhammedtegninger og skabte derved store kontroverser i den fransktalende verden. De klarede i 2007 frisag i et sag anlagt mod dem af en gruppe muslimske organisationer. Siden har de flere gange bragt nye muhammedtegninger: i 2011 lod de, under Charbs styring, profeten være “chefredaktør” for bladet, hvilket resulterede i at ukendte gerningsmænd brændbombede deres redaktionslokaler, og sidste år var profettegninger en del af deres protest mod den islamistiske sejr ved det første frie valg i Tunesien.

Med La vie de Mahomet vender de så at sige tilbage til udgangspunktet for den oprindelige krise om Muhammedtegningerne: den ungdomsbog om Muhammed liv, som den danske forfatter Kåre Bluitgen hævdede han ikke kunne finde en tegner til. Det var som bekendt Bluitgens påstand, der ledte til Jyllands-Postens bestilling af de tolv muhammedtegninger. Nu får Bluitgen — der allerede udgav sin illustrerede bog i 2006, da krisen var i fuld gang — så fransk følgeskab.

Interview med Charb om udgivelsen.

Om Matthias Wivel

Kunsthistoriker Ph.D. og bestyrelsesmedlem i Dansk Tegneserieråd. Skriver om tegneserier for Nummer9, tcj.com, hoodedutilitarian.com og på sin egen blog, metabunker.dk