Kulturministeren opretter tegneserieinstitut

Med en årlig budgetramme på 45 millioner får den danske tegneserie optimale rammer.

Kulturminister Uffe Elbæk (R) overrasker med et ekstremt ambitiøst og offensivt kulturpolitisk tiltag, som de kulturpolitiske ordførere for Folketingets partier skal drøfte kort efter påsken. Elbæk har fremsat et detaljeret forslag om oprettelsen af et institut, som skal arbejde fremadrettet for “den boblende kultur, som formidler og underholder med billeder og ord, som i øjeblikket er inde i en exceptionelt spændende periode”, som det hedder i Kulturministeriets pressemeddelelse – “tegneserien står over for en ekspansiv og superambitiøs genfødsel”.

Det helt overskyggende element i Uffe Elbæks store plan er budgettet. Der er sat 45 millioner til side til instituttet, hvoraf kun en tiendedel vil gå til administration og løn til instituttets ansatte. Småpenge i forhold til filminstituttets midler, men for den danske tegneseriekultur er det store midler.

Planen er, at tre fuldtidsansatte projektkoordinatorer skal drive instituttet med minimalt administrativt personale, men til gengæld en lang række projekttilknyttede freelancere, som skal arbejde på en køreplan, der i løbet af 6-8 år skal bringe den danske tegneseriekultur i den internationale superliga, både i forhold til kommercielle og kunstneriske parametre.

– Det kommer måske som en overraskelse, men for mig er der ingen tvivl om, at det her er et virkeligt løfterigt tiltag. Som en meget lille nation er det svært for Danmark at arbejde tungt med de meget omfattende og meget dyre massepopulærkulturelle brands, fordi vores midler simpelthen ikke kan matche store nationers, siger kulturminister Uffe Elbæk og fortsætter:

– Men vi kan konkurrere på kreativitet og håndværksmæssig dygtighed. Det, der driver kunsten og populærkulturen, er dybest set ideer, og vores ideer er lige så gode som de stores. Og hvor udvikler man ideer bedre end i tegneserier? I forhold til computerspil og spillefilm og tv-serier er tegneserier et særdeles billigt medie at udvikle ideer i. Det skal bare sættes i system, og løftestangen skal hæves blandt danske tegnere, forfattere og idémænd og idékvinder.

– Vi kan aldrig blive de største. Men med udviklingen af et ambitiøst tegneserieinstitut, kan vi blive de bedste, slutter Uffe Elbæk.

Det forlyder at samtlige kulturordførere er positive over for forslaget, som i givet fald allerede kommer på næste års finanslov.

Nummer9 arbejder hektisk på at indsamle reaktioner fra forskellige aktører i den danske tegneseriebranche.

Om Thomas Thorhauge

Thomas Thorhauge er tegneserietegner. Mere om ham på sacre-bleu.dk