Fra vor udsendte på MoCCA

Årets tegneseriebegivenhed i New York er netop afholdt, og vi modtog denne reportage.

Af Peter Dyring-Olsen, New York

Håbefulde tegnere, små og mellemstore forlag og et talstærkt publikum fyldte for tiende gang The Armory på Manhatten med drømme, talent og alle tænkelige hjemmegjorte serier.

Mocca Festival har nu i ti år samlet tegneserieentusiaster og professionelle inden for feltet til en hyldest til indie-forlag og selvpublicering. De ti år er ikke gået stille af, og flere af forlagene et vel nu så etablerede, at indie-mærkatet langsomt er ved at falde af.

Alligevel er Moccas fokus tydeligt, når man bevæger sig mellem de mange borde i Armorys imponerende hal. Overalt mødes man nemlig af hjemmegjorte serier af meget vekslende kvalitet, ligesom alle mulige forskellige håndgjorte figurer, tryk og papirdukker fylder godt op. Her hylder man de små enheders håndværk og evne til at gå udenom forlag.

Udstillerne er farverige og glade – hvis de da ikke er indadvendte og akavede. Alle har produkter liggende fremme, mange henvender sig med det samme til publikum og mon ikke også alle drømmer om at blive opdaget her?

I hvert fald har forlag som Archaia Press og Fantagraphics Books rigeligt at lave, når de håbefulde står i kø med portforlier og drømmene klar. Her foregår den første kontakt, som for de heldige senere udvikler sig til møder, middage og – måske og med lidt held og en masse talent – udgivelse.

Helt til højre, først i hallen, markerer de nordiske lande sig stærkt med en imponerende tilstedeværelse. Her er nye talenter med hjemmeprintede serier og dugfriske picthes men også etablerede navne som Peter Madsen og Henrik Rehr. Serierne kigges igennem af publikum, penge skifter ejermand og der signeres og tegnes til køberne.

Det danske tegneseriekollektiv Octopulp synes at være i deres rette element. Deres serier har en klar amerikansk tone, som var de lavet til amerikanske undergrundsforlag i 90’erne.
De fire unge fyre suser rundt fra forlag til paneldebatter og tilbage til deres egen stand.

Danmark og Norden markerer sig også stærkt med en af festivalens helt markante udgivelser, Kolor Klimax, der tog sig smukt ud i store stakke.

En anden ny bog, der gjorde sig bemærket på årets udgave af Mocca var Leaping Tall Buildings, en lækker coffee table book med korte interviews med og flotte portrætter af en lang perlerække af nogle af de væsentligste tegneserieskabere, der har præget amerikanske tegneserier. Her er Will Eisner, Jack Kirby og Stan Lee men også Neil Gaiman, Brian Michael Bendis og Dean Haspiel. Leaping Tall Buildings giver tegneserieskaberne en velfortjent stund i lækkert udstyr rettet mod en bredere offentlighed. Forvent en anmeldelse på Nummer 9 i den nærmeste fremtid.

Blandt Moccas deltagere var tre væsentlige amerikanske tegneserieskoler. Studerende og undervisere fra School of Visual Arts, Center for Cartoon Studies og The Joe Kubert School viste talenterne frem. Også her stod drømmene i kø hos eleverne fra de meget forskellige skoler, hvor særligt Joe Kubert-skolen skiller sig ud med en imponerende satsning på tegnehåndværket.

Mocca varer lørdag og søndag, men eleverne fra School of Visual Arts’ tegneserielinje tog forskud på glæderne fredag eftermiddag og aften, hvor de afholdt deres egen miniMocca i skolens lokaler. Her havde hver elev sin egen plads og kunne fremvise afgangsopgaver af varierende kvalitet. Det var vist mest forældre og søskende, der beundrede deres værker her, til gengæld mødte eleverne talstærkt op til den egentlige Mocca.

Efter to dages hyldest til foretagsomhed, troen på drømmen og tegneseriemediet som sådan kunne arrangørerne lukke dørene med forvisning om, at festivalen efter ti år lever i bedste velgående. Hvad drømmene angår er det måske mere tvivlsomt om flertallet af de håbefulde får dem levet ud i livet, og om en tegneseriefestival for alvor er stedet, hvor drømmespindene kan møde virkeligheden. Omvendt er det svært ikke at blive imponeret over energien og troen på, at det en dag vil lykkes.

Peter Dyring-Olsen er projektkoordinator på Viborg Animation Workshop.

Fotos: Palle Schmidt

Om Thomas Thorhauge

Thomas Thorhauge er tegneserietegner. Mere om ham på sacre-bleu.dk