Mere tegnefilm på tv

Fjernsynet flyder over med tegnefilm – ikke mindst i ferietider som disse – men niveauet er langt fra altid højt og det meste er noget masseproduceret bras. Der er ellers masser af dansk talentmasse og fremragende tegnefilm, der i den grad ville pryde sendefladen.

Den 14. december holdt Filmskolen i København premiere på Animationslinjens midtvejsfilm og -spil. Med hjælp fra bl.a. Animation Workshop i Viborg var det blevet til i alt fire film og to spil. Der var blandt andet en ordløs 3D-film om en slags trædukke, en film om en pige og en kæmpeulv og et multimediemysterium der både er et spil, en film og et … telt. Men de mest iøjnefaldende projekter var de to film Vakuum og Hvid.


Vakuum, instrueret af Claudia Stræde (med storyboard af Palle Schmidt), er en rigtig tegnefilm med sort-hvide tegninger. Filmen handler om en reklametegners deadline-mareridt, hvor hun desperat hvirvles ind i sine egne tegninger i et forsøg på at lave et kampagneforsalg til nogle japanske forretningsmænd.

David Adler har instrueret det kondenserede polardrama Hvid, hvor to polensfarere kæmper mod sult og snestorm. Animationen minder mest af alt om fraktalgeometriske mønstre, som passer utrolig godt til.

Begge film er meget talentfulde – de er morsomme, spændende, vittige, godt skrevet, godt tegnet, godt fortalt. I det hele taget bare ret gode. Men hvorfor er der aldrig gode animerede kortfilm som dem, i fjernsynet?

Danskproducerede animationsfilm i spillefilmslængde har de seneste år haft et mindre gennembrud. Rejsen til Saturn (2011), Gummi T (2012) og Ronald Barbaren (2012) høstede alle flotte anmeldelser og på Cartoon Movie (der er en slags producent- og distributørtopmøde) i Lyon i marts var otte ud af 50 europæiske tegnefilmprojekter af spillefilmlængde rent dansk producerede eller med dansk co-produktion. Tilsammen stod de nordiske lande for omkring en fjerdedel af de præsenterede film, de fleste endnu på udviklingsstadiet.

Men mens flere og flere gode, dygtige og flotte animationsspillefilm finder vej til biograflærredet halter det helt klart bagud på tv-fladen. Fælles for alle midtvejsfilmene er en varighed på ca. syv minutter. Det korte tegnefilmsformat forbinder man ellers ofte med typiske børnekanaler som Cartoon Network og med DR’s Disney Sjov. Men de korte animationsfilm kunne og burde fylde meget mere på kulturkanaler som f.eks. DR K.

Udover tegnede sitcoms som The Simpsons består den animerede del af sendefladen dog mest af tanketomt og uambitiøse børneserier. Indrømmet: der er også gode serier iblandt. Jeg skal være den første til at anbefale Ramasjangs franske genistreg Cowboy, Indianer & Hest eller mainstreammesterværket Flapjacks uhyrlige eventyr på Cartoon Network.

Men dansk tegnefilm er i rivende udvikling og det bør blive afspejlet i tv-kanalernes programplanlægning. Det er oplagt for DR’s kanaler at sende mere danskproduceret animation. Sebastian Klein kritiserede i Politiken i april DR og især Ramasjang for at lade børnefjernsyn i stikken (og ikke kun det tegnede) til fordel bl.a. dubbede Disney-serier. Som han siger:

”Det er ikke meningen med en licensfinansieret kanal, at der skal være japanske tegnefilm og amerikanskindkøbte serier. Det skal jo være der, hvor vi ser dansk.”

Det har han jo ret i. Men DR har ikke bare en forpligtigelse til at dyrke danskproduceret børnefjernsyn. DR har også en forpligtigelse til at dyrke godt fjernsyn. Derfor skal det ikke kun være et spørgsmål om dansk men et spørgsmål om kvalitet.

Ligesom DR K’s intermezzo’er ”Dagens sang” burde små tegnefilm også kunne optage pladsen mellem andre programmer. Det animerede kortfilmsformat passer perfekt til kanaler som DR 2, DR K og DR 3, når den går i luften efter nytår. Og hvorfor ikke give pladsen til nogle af de mange dygtige talenter, der uddanner sig i Viborg og i København?

Midtvejsfilmene fra Filmskolen viser at der er masser at byde på og en enorm mængde talent. Og at danskproducerede animationsfilm (i alle længder) bør få meget mere opmærksomhed og sendetid. I en artikel i Politiken tidligere på måneden sagde Peter Dyring, der er projektleder på Animation Workshop i Viborg:

”Jeg tror ikke, at folk uden for miljøet er klar over, hvor godt det går for dansk animation, men vi er stolte af at være en del af en udvikling, hvor et lille land som Danmark kan vise kreative muskler.”

Der mangler tegnet kvalitet på tv-skærmen! Viborgs animatortalenter og unge, talentfulde instruktører som Claudia Stræde og David Adler fortjener tid og plads på danske fjernsynskanaler. Når nu musklerne er der, hvorfor så ikke spille med dem?

This entry was posted in Ikke kategoriseret and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Mere tegnefilm på tv

  1. Jeg vil bestemt give dig ret i at DR burde levere godt tv, og jeg kan også tilslutte mig meningen, at det er tvivlsomt, hvorvidt de gør det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *