Fredagslinks

Sladder! Nøgenhed! Apokalypser! Og mere til i ugens guidede rundtur på tegneserienettet.

I sidste uge døde Joe Kubert, og nu stopper Richard Thompsons fantastiske – og herhjemme sørgeligt negligerede – Cul de Sac. Eller Blindtofte eller Alice, som den kortvarigt hed på dansk. Den ydmyge og meget morsomme Thompson er ramt af Parkinsons sygdom, og han kan ikke længere honorere de daglige stribedeadlines.

Comicsreporter.com markerede den triste nyhed ved at poste to interviews, men man kan også bare smutte omkring Gocomics.com og læse Cul de Sac fra en ende af.

Så er det også slut med tristessen, her er f.eks. ugens danske nyhed: Osamu Tezuka-udstillingen på Brænderigården i Viborg er åbnet. Den løber til 4. november. Og hvis man tilfældigvis skal omkring østen alligevel, kan skattejagten i Japans ufatteligt rige tegneseriehistorie passende fortsætte i manga-paradiset Aomushi Showa Manga Library.

Eller man kunne tage til Bethesda, USA i september og besøge den stjernespækkede Small Press Expo 2012 med Jaime og Gilbert Hernandez, Chris Ware, Dan Clowes, Adrian Tomine og et blæret panelprogram.

Ugens sladderhistorie kommer fra det uforlignelige 90’er-ikon Rob Liefeld, der netop har kvittet sit arbejde på tre af DCs titler og smækket med dørenTwitter. En smagsprøve stykket sammen af tre tweets:

Reasons are the same as everyone’s that you hear. I lasted a few months longer than I thought possible. Massive indecision, last minute and I mean LAST minute changes that alter everything. Editor pissing contests… No thanks. Last week my editor said ‘early on we had a lot of indie talent that weren’t used to re-writes and changes … made it hard.’ Uh, no, it’s you.

Så er der lagt i ovnen.

Imens følger Todd McFarlanes arketypiske 90’er-figur Spawn med i USAs præsidentvalg. Udfaldet af amerikanernes halvhjertede stemmeaktivitet vil påvirke handlingsforløbet i hæfterne efter Spawn #225, der kommer i to udgaver: Én med Obama-sejr og én med Romney-triumf. Ugens særeste PR-stunt.

Nu vi snakker sejlivede udgivelser, så lukker det britiske børneseriehæfte The Dandy lige straks – til blandede reaktioner på hjemmefronten – efter 75 år på kioskhylderne. Den erstattes af en digital udgave, forsikrer udgiveren. Plus den velansete Vertigo-serie Scalped stopper med #60, der netop er udkommet.

Her er til gengæld et interessant nyt udgivelsesprojekt: Symbolia, et iPad-magasin dedikeret til tegneseriejournalistik. Navnet lyder som en eksotisk sygdom, men listen over bidragydere tæller gode kræfter som Sarah Glidden og Susie Cagle, og initiativtager Erin Polgreen har fondspengene i orden.

Tidligere på året kørte vi på Nummer9.dk nogle “Hvad laver de?”-interviews med branchefolk fra tegneserieverdenen. Hvis man fulgte med i dén og stadig ærgrer sig over, at vi aldrig fik snakket med en amerikansk freelance-farvelægger, så er det bare at følge linket her. Apropos farver, så er prisen på (billigt) print on demand farvetryk lige faldet drastisk i USA. Årsagen skulle være forbedret digitaltrykteknik, og som sådan kunne tendensen sprede sig til Danmark.

Eller man kan lave en supertjekket animeret tegneserie og lægge den på nettet.

Til allersidst, bare fordi: Stan Lee nøgen. Eller du er måske mere til apokalyptiske pin up-piger?

Emneord:

Om Erik Barkman

Garvet fritidsskribent med bidrag til en række musik-, film-, spil- og tegneseriemedier på CV'et. Projektkoordinator på The Animation Workshop i Viborg.